Opioide de risc
Fentanil a Barcelona: la sigil·losa infiltració de la droga que assola els EUA
Fentanil: Una arma de destrucció massiva als EUA
Investigadors de l’Hospital del Mar i l’Hospital Trias i Pujol detecten la presència incipient de la perillosa substància a l’orina de toxicòmans
L’estimació dona idea de la crueltat de la mortífera epidèmia de drogues que fueteja els Estats Units des de fa anys. D’acord amb les dades dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties del país, els opioides sintètics van segar 194 vides al dia el 2021. El principal causant d’aquest macabre balanç va ser el fentanil, un potentíssim analgèsic que ha inundat el mercat il·legal d’estupefaents als Estats Units.
Els seus estralls en barris de San Francisco, Filadèlfia o Baltimore no són de cap manera assimilables amb les seqüeles de la venda al detall a Barcelona i el seu extraradi, on amb prou feines consta que la perillosa substància es comercialitzi al marge de prescripció mèdica. No obstant, s’han identificat indicis incipients que el fentanil i els seus derivats han començat a introduir-se amb sigil en els circuits del narcotràfic de la capital catalana.
Dos estudis publicats el 2022 a què han contribuït investigadors de l’Hospital del Mar i l’Hospital Germans Trias i Pujol han detectat restes d’opioides sintètics en mostres d’orina preses a pacients que han iniciat tractaments de desintoxicació a Barcelona i Badalona. En un assaig amb 187 voluntaris, el fentanil i nou dels seus derivats es van localitzar en 16 mostres, el 8,6% del total. En un altre sondeig efectuat en paral·lel, cinc dels 154 participants van donar positiu en fentanil i substàncies anàlogues no dispensades per raons mèdiques, el 4,4% sobre el conjunt. Les proves es van practicar entre el 2019 i el 2020.
«Són xifres baixes i, per tant, no hi ha una epidèmia com als Estats Units, però sí que estan apareixent aquestes substàncies. És una cosa que no era habitual», avisa la directora d’atenció a les addiccions de l’Hospital del Mar, la psiquiatra Francina Fonseca, coautora dels estudis. Els dos informes conclouen que, tot i que Barcelona i el seu entorn es trobin lluny d’una crisi dels opioides com la d’altres latituds, s’observa «un fenomen inicial» que «requereix atenció fins i tot limitant-se a uns quants individus».
En la inòpia
Un aspecte que preocupa els investigadors és que la majoria dels toxicòmans en els quals es van trobar rastres de fentanil i opioides sintètics no eren conscients d’haver-se injectat aquests narcòtics. «En una elevada proporció, no ens van dir que estaven prenent aquestes substàncies. Per tant, ells no ho sabien, probablement perquè s’estan utilitzant com a adulteradors d’altres drogues», suggereix Fonseca.
La hipòtesi quadra amb el que s’ha comprovat en altres països, on s’ha estès l’ús del fentanil i els seus equivalents per manipular altres estupefaents opiacis. «Es detecta sobretot en els que consumeixen heroïna i ‘speedball’, la barreja de cocaïna i heroïna», precisa Fonseca. Els exàmens d’orina a pacients en procés de desintoxicació a Barcelona i Badalona detallen que l’heroïna estava present en el 6,3% de les mostres positives en fentanil i en el 20,8% d’altres opioides.
Però, ¿per què aquest analgèsic que inquieta l’administració de Joe Biden es fa servir al mercat negre per combinar-la amb altres drogues més habituals? Les comprovacions apunten que enganxa encara més els consumidors. «Té molt potencial addictiu –recalca Fonseca–. I una persona amb més síndrome d’abstinència, se la té més fidelitzada perquè compri la substància».
Risc letal
A part d’intensificar la dependència, el fentanil dispara el risc de mortalitat, com s’ha demostrat als Estats Units. «És molt més potent que l’heroïna i, si no se sap que s’està prenent, pot provocar una sobredosi», adverteix Fonseca. A més, recalca que són més difícils de revertir les intoxicacions «perquè, al ser una substància més potent, es necessita molta més dosi de l’antídot» per neutralitzar-les.
En tot cas, la psiquiatra aclareix que no s’observa un augment descontrolat de les sobredosis a Barcelona i els seus voltants que pugui atribuir-se al fentanil. L’Hospital del Mar administra diferents serveis d’atenció a la drogodependència, inclosa la sala de reducció de danys de la Mina, molt freqüentada per injectar-se dosis sota supervisió sanitària a l’àrea metropolitana. Fonseca concreta que en el centre es van diagnosticar 98 sobredosis el 2022, 16 més que el 2021. «És un increment, però no és espectacularment alt. Si hi hagués molta adulteració amb fentanil ens trobaríem amb més sobredosi. Però podria explicar alguns casos», avalua.
Notícies relacionadesLes anàlisis també han revelat la presència de substàncies psicoactives a l’orina dels pacients examinats. Es van trobar estimulants a 35 mostres, el 18,7% de les recollides. Per a Fonseca, certifica les amenaces que pengen sobre la salut dels drogodependents, sense garantia de què conté la droga que adquireixen. «Els qui la manipulen poden adulterar-les amb altres substàncies per obtenir més quantitat, perquè són barates o intentar que el comprador estigui més enganxat», enumera.
Els autors dels recents estudis veuen necessari adaptar el sistema públic de salut per a una detecció precoç d’estupefaents poc freqüents a Catalunya, com el fentanil, i prevenir i mitigar els seus efectes. «És important veure com evoluciona perquè, si no arriba heroïna, és probable que el fentanil la substitueixi, perquè es pot sintetitzar en laboratoris clandestins a nivell local. Cal estar molt atents també a qualsevol canvi de patrons, com en les sobredosis, i consultar sales de reducció de danys, centres de tractament i serveis d’urgència», proposa Fonseca.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034