Pobresa
«No hi ha places»: l’operació Fred per a persones sense llar a Barcelona no dona l’abast
El dispositiu va atendre gairebé 300 persones durant cinc nits, però van faltar llits, segons ha pogut saber aquest diari
L’ajuntament ho nega rotundament: «S’ha atès tothom qui ho ha demanat»
A1-164146493.jpg /
Des del dissabte 21 de gener i fins al dimecres 25, l’Ajuntament de Barcelona va activar l’operació Fred per refugiar les persones sense llar de la ciutat. Una mesura extraordinària que no ha aplicat cap altra ciutat catalana malgrat preveure’s que les temperatures s’acostarien als zero graus. Es van afegir 262 llits extra als 2.800 que ja hi ha en albergs oberts tot l’any. En canvi, almenys durant una nit, el dispositiu no va donar l’abast.
Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, les 228 places dedicades a homes (34 eren per a dones) es van omplir. Els professionals i voluntaris encarregats de convèncer les persones que dormen al ras van rebre ordres de no derivar ni proposar refugi a qui veiessin dormir al carrer. L’ajuntament ho nega: «S’ha atès tothom qui ho ha demanat». Les entitats demanen més places i més mitjans.
«No envieu ningú»
És dilluns 25 de gener a les deu de la nit. Les temperatures s’acosten als zero graus i hi ha preavisos de neu a Catalunya. A Barcelona, voluntaris de la Creu Roja i un grup de professionals municipals fa dues nits que ronden per la ciutat (especialment per Ciutat Vella i Sants) per avisar totes les persones sense llar que poden traslladar-se a diferents equipaments municipals per menjar calent, dutxar-se i dormir en un llit protegits del fred intens. Però de sobte reben un missatge d’un superior. «Aquesta nit ja no hi ha més places. No hi deriveu ningú més». Aquella nit es va atendre 254 persones i van sobrar vuit places.
L’ordre es va fer oficial el dimarts següent a través d’un correu electrònic a les deu del matí. «No hi envieu ningú, que no els agafaran», deia el correu. Fonts dels serveis socials expliquen a EL PERIÓDICO que aquella nit els professionals i voluntaris van continuar contactant amb les persones al carrer. «Dimarts no podíem enviar-hi ningú. Vam continuar treballant però sense oferir l’opció de refugi», expliquen les mateixes fonts. Va ser la nit més freda de la setmana. Les temperatures van arribar als 0,4 graus a l’Observatori Fabra.
L’ajuntament té una altra versió del que va passar. «Aquell correu, al matí, era per no saturar les places amb derivacions durant el dia i reservar les places per garantir l’accés directe durant la nit», justifiquen des del consistori. També expliquen que, com ja és habitual, els equips que ronden pels carrers convencent les persones sense llar de forma proactiva es van reduir la tercera nit de dilluns per centrar-se en les trucades i avisos de veïns o altres procedències. «Les instruccions per a la nit de dimarts a dimecres eren clarament d’allotjament a tot el món que ens fes demanda», insisteix l’ajuntament. Segons les dades facilitades pel consistori, dimarts a la nit es va atendre 261 persones.
El consistori sí que reconeix que es va haver d’ampliar el dispositiu amb quatre llits més. Dels comunicats a la premsa també es desprèn que la meitat de places inicialment reservades per a dones s’utilitzessin per a homes. Dimecres a la nit hi va haver llits disponibles però per als casos «més vulnerables», segons mantenen fonts dels serveis socials i consta en ordres transmeses per correus electrònics als quals ha tingut accés aquest diari. Es refereixen a persones que tinguin malalties cròniques, edat avançada, malalties o siguin víctimes de violència, per exemple. Una priorització de casos que deixa en dubte el pla del fred, ja que, en principi, la fase d’alerta d’aquesta operació preveu donar sostre a qualsevol persona que dormi al carrer i vulgui refugiar-se. L’ajuntament també ho torna a negar. «S’ha cobert tota la demanda».
Aquest dijous, al pujar lleugerament les temperatures, l’ajuntament ha desactivat l’operació Fred en fase d’alerta. En total, 295 persones s’han acollit als diferents refugis habilitats aquestes cinc nits, més de 1.200 estades. Segons els càlculs municipals, a Barcelona dormen 1.080 persones al carrer. Ara i fins al març segueix obert el Centre d’Acollida Nocturna d’Emergències (CANE), ubicat al carrer Llacuna. Té només 75 places i les persones sense llar poden pernoctar-hi un màxim de 30 dies. «Hi ha gent que ha tornat al carrer i que ara ens demana tornar aquí; la sensació de fred és la mateixa», lamenten des dels serveis socials.
Col·lapse habitual
Notícies relacionadesLes entitats que treballen amb persones sense llar també reclamen més mitjans. «Que l’operació Fred estigui al màxim demostra que la gent vol anar-hi, que funciona. Però aquestes places s’han de mantenir obertes tot l’any, no només una setmana. I afegir-hi més places perquè hi càpiga tothom, evidentment», insisteix Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels.
«L’operació Fred tapa les vergonyes que veiem cada dia. Necessitem places i continuïtat. El col·lapse dels serveis socials és el nostre dia a dia», es queixa Peio Sánchez, rector de la parròquia de Santa Anna. Aquesta última setmana el temple ha acollit fins a 180 persones diàriament, ja fos en esmorzars, dinars o sopars calents. El 60% no té papers. «La societat civil està acollint persones perquè les administracions no donen l’abast», esgrimeix. Ho exemplifica amb el cas de dues dones en situació irregular que es van quedar a la intempèrie. Durant l’última setmana van ser acollides a la parròquia i ara aniran a una vivenda particular: «Una família de la parròquia de Corbera de Llobregat les acollirà a casa».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia