Enquesta preelectoral
La meitat dels votants de Colau tampoc aproven la recollida porta a porta d’escombraries a Barcelona
Sant Andreu, Horta i les Corts són els districtes amb més detractors d’aquest sistema
ENQUESTA: aval als nous radars, gran divisió sobre les superilles
ENQUESTA: la majoria dels barcelonins, a favor d’ampliar l’aeroport
L’expansió del sistema de recollida d’escombraries porta a porta es va ajornar sine die després del malestar que ha generat a Sant Andreu. El partit d’Ada Colau havia impulsat el canvi de model i s’hi ha mantingut a favor, tot i que dins del seu electorat el suport no és tan clar. És més, provoca una forta divisió interna: a la meitat dels votants de Barcelona en Comú tampoc els sembla una bona idea sotmetre’s a aquest tipus de recollida selectiva.
L’enquesta preelectoral que el Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) ha elaborat per a EL PERIÓDICO revela que el 45,9% dels barcelonins que van votar Ada Colau a les últimes eleccions municipals no estan d’acord amb aquest mètode, enfront un 44,1% que hi està a favor i un 10% que no ho sap o no contesta. Les eleccions municipals són el 28 de maig.
Els de la CUP, els més convençuts
El partit amb més votants partidaris del porta a porta és la CUP, que en aquesta legislatura no ha tingut representació a l’Ajuntament de Barcelona. En aquest cas, el 62,5% afirmen que hi estan a favor, i el 25%, en contra. En segona posició hi ha els barcelonins que van votar Ciutadans, que en el 47,6% dels casos s’han mostrat a favor d’aquest sistema, i en un altre 47,6%, en contra. Segons el sondeig, BComú és el tercer partit amb més votants partidaris d’aquest mètode de recollida de residus.
A l’altre extrem, els barcelonins que menys aproven el porta a porta són els que van votar Vox (20% a favor i 80% en contra), Junts (23,3% a favor i 66,7% en contra) i el PSC (32,7% a favor i 56,1% en contra) a les municipals del 2019.
Un sistema polèmic
El 2018, el porta a porta es va implementar en primer lloc en una petita zona del nucli antic de Sarrià. En aquest districte va funcionar raonablement bé i ha arribat a vorejar un percentatge de reciclatge del 55%, mentre que la mitjana de la ciutat se situa només en un 38%.
El drama va arribar el juny del 2021, quan el govern municipal dels comuns i els socialistes va decidir estendre’l a Sant Andreu. Les escombraries llançades fora dels punts de recollida, juntament amb els problemes de confidencialitat i les queixes dels veïns i dels partits de l’oposició, van fer que els socis del PSC es plantessin i frenessin l’expansió prevista. A finals d’aquell any, s’havia d’instaurar a Horta i, a principis del 2022, a Sant Antoni. Per ara no s’ha posat en funcionament a cap d’aquestes zones ni hi ha cap calendari.
La guinda d’aquest pastís va arribar el desembre passat, quan l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades va amonestar l’Ajuntament de Barcelona perquè l’entrega de dades personals i l’obligació de dipositar residus en bosses translúcides o cubells al costat de l’entrada de les vivendes a Sant Andreu «implica un alt risc per als drets i les llibertats de les persones usuàries del servei». Arran de la denúncia d’un particular, Protecció de Dades va atribuir una infracció greu al consistori, al no haver analitzat possibles perjudicis per als veïns abans de posar a prova el sistema.
Sant Andreu, el districte amb més detractors
Notícies relacionadesSant Andreu, el districte amb més detractorsEl full de ruta per a l’expansió del nou model queda reflectit a l’enquesta del GESOP. Sant Andreu és el districte on més veïns enquestats han dit estar en contra del porta a porta: el 61,3% enfront un 27,5% que s’hi han pronunciat a favor. El segueix Horta-Guinardó, on sembla que els veïns temen ser els següents: el 57,4% s’hi mostren en contra, i el 35,1%, a favor. El tercer lloc és per a les Corts, amb el 57,1% en contra i el 42,9% a favor. Per la seva banda, Sarrià-Sant Gervasi –on la primera prova pilot va ser bastant positiva– és un dels districtes amb menys detractors, amb el 48% dels veïns enquestats en contra i el 37,3% a favor.
Això, sí, a tots els districtes hi ha més ciutadans detractors d’aquesta mesura que partidaris. En tots excepte en un. És el cas de Ciutat Vella, on el 48,5% dels enquestats afirmen que estan d’acord amb aquest sistema, i el 45,5%, en desacord.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Enquestes eleccions Enquestes eleccions Barcelona Política Catalunya Ordre i neteja Escombraries Enquestes Reciclatge Ciutadans Barcelona en Comú Jaume Collboni Eleccions municipals Ciutadans CUP Ada Colau Partits Polítics Ajuntament de Barcelona Eleccions Xavier Trias PSC PSC Enquesta GESOP Vox Junts per Catalunya Alcaldes
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034