Reciclatge
Barcelona estrena un servei gratuït de recollida de roba a domicili
Qualsevol veí pot sol·licitar-lo a través del telèfon 010 per desfer-se com a mínim de 5 bosses d’escombraries plenes
Barcelona posa més fàcil reciclar la roba en desús dels armaris domèstics descartada per canvis de talla, de gustos o desgast. L’Ajuntament de Barcelona ha estrenat aquest dilluns un servei gratuït que recollirà la roba a domicili d’aquells ciutadans que ho sol·licitin i compleixin un requisit de volum: el residu ha d’omplir, com a mínim, cinc bosses d’escombraries de mesura estàndard (aproximadament 60 x 54 centímetres) o tres bosses d’escombraries de mida industrial (68 x 70).
Amb aquesta iniciativa, la ciutat s’avança a la pròxima obligació de la llei de residus estatal, que exigeix a les administracions locals disposar d’un servei de recollida separada de tèxtils abans del 31 de desembre del 2024. A més, amb aquesta mesura, el consistori pretén passar de l’11% de roba i tèxtil recollits selectivament al 15%.
Trucades al 010
Els ciutadans interessats en el servei hauran de realitzar la petició trucant al 010, el telèfon de servei d’atenció ciutadana de l’ajuntament. Poden desfer-se de roba, complements de vestir, calçat, tovalloles, llençols i cortines. En cas de persones amb mobilitat reduïda acreditada, la quantitat mínima requerida de residu es redueix a dues bosses d’escombraries de mida domèstica o d’una sola industrial.
La recollida la portaran a terme dues empreses d’inserció laboral sense ànim de lucre, Formació i Treball i Solidança, que crearan llocs de treball per a col·lectius de persones vulnerables. L’horari de recollida serà de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i de 15 a 19 hores, i els dissabtes de 9 a 14 hores. Els diumenges i festius no es realitzarà aquest servei.
Recollida de tèxtil en centres municipals
Paral·lelament a la posada en marxa de la recollida gratuïta de roba a domicili, i emmarcada dins del Pla Residu Zero Barcelona 2021-2027, l’ajuntament també treballa en una prova pilot de recollida de tèxtil en centres municipals (centres cívics, casals de barri, mercats, etc.) per incrementar els punts de recollida de roba. Aquesta nova línia d’acció encara no té data, tot i que es preveu estrenar-la a curt termini, detallen fonts municipals.
Actualment, a Barcelona, la recollida de tèxtil en espais públics –com la xarxa de Punts Verdes i els contenidors taronges ubicats a la via pública o en centres municipals– es realitza mitjançant la contractació per licitació d’empreses d’economia social. Les empreses que gestionen ara aquesta recollida són Formació i Treball i Solidança. A part d’aquestes empreses, a la ciutat també hi ha entitats socials que gestionen la recollida privada de tèxtil en contenidors ubicats dins d’espais privats.
Notícies relacionadesEn total, la ciutadania disposa de 229 punts de recollida de roba en espais públics que l’any 2022 van rebre 2.538.964 quilos de roba. Quant a la iniciativa privada, el 2022 es van recollir uns 1.230.000 quilos, aproximadament. Entre les dues iniciatives sumen un total de 3.768.964 quilos, que suposen el 10,6% de la recollida selectiva del tèxtil generada a la ciutat. La resta és rebutjada.
Les segones vides del tèxtil
A Catalunya s’estima que cada persona consumeix entre 21,5 i 26 quilos de tèxtil a l’any i només l’11% dels residus es recull selectivament (2,35 quilos per habitant i a l’any), un percentatge que encara queda molt lluny d’altres fraccions de residus. El consistori planteja aquest nou servei per augmentar el percentatge de roba que arriba a les seves plantes de selecció. Allà un 59% del tèxtil es recupera, per exemple, a través de circuits de botigues de segona mà o exportant-la a altres països. A més, diversos acords amb entitats socials aporten roba en bon estat per proveir persones sense recursos. La resta de roba no es pot reutilitzar, però es recicla extraient-ne els elements que no són tèxtils, com botons i cremalleres, i es creen noves fibres amb aquests materials.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034