Art i llum
Festival Llum Barcelona 2023: dates, mapa i novetats
L’esdeveniment celebra la seva 12a edició al barri del Poblenou de Barcelona.
El Festival Llum BCN 2023 celebrarà la seva 12a edició del 3 al 5 de febrer al barri del Poblenou de Barcelona. En aquesta ocasió, rendirà homenatge a l’espai públic com a «aglutinador de comunitat» i reflexionarà sobre la crisi climàtica amb més de 30 instal·lacions artístiques basades en la llum.
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el festival aquest dilluns en roda de premsa. El tinent d’alcaldia de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha afirmat que el pressupost global per a l’esdeveniment és d’1,1 milions d’euros –entre finançament públic i privat– i que amb aquesta cita s’omplirà la ciutat d’«art i llum» el primer cap de setmana de febrer.
Martí també ha valorat que aquest sigui un festival popular i amb un «vincle amb l’àmbit educatiu» de la ciutat, ja que hi participen 15 escoles de disseny i art de Barcelona –com BAU, Elisava i Escola Massana–, així com 13 artistes nacionals i internacionals, entre els quals la britànica d’origen indi Chila Kumari Singh Burman, el madrileny SpY i la francesa d’origen hongarès Vera Molnár.
El cartell d’aquesta edició, de l’il·lustrador Borja Acosta de Vizcaíno, fa referència a l’Exposició Universal de 1929 de Barcelona, ja que pretén ser «una mirada enrere, a la tradició i vinculació amb aquesta cita d’art i espectacle públic que hi va haver el segle passat».
Horari i preu
L’accés a tots els espais del Festival Llum BCN és gratuït. Els horaris són els següents:
Divendres 3 i dissabte 4 de febrer: de 18.30 h a 23.30 h
Diumenge 5 de febrer: de les 18.30 h a les 23.00 h
La instal·lació ‘Arborialis – Architects of Air’ obre abans, a les 16.30 h.
Obres destacades
Entre les peces d’aquest any, «la més simbòlica», segons Martí, és la de Chila Kumari Singh Burman, que porta el nom de ‘Liberty and Light’, que cobrirà la façana de Can Framis amb l’escultura del neó que s’ha produït a La Traginera a Barcelona, «per evitar transports des de la Gran Bretanya i buscar la sostenibilitat», segons Güell. Totes les creacions estan repartides pel barri del Poblenou i pots trobar-les en aquest mapa.
Una de les comissàries del festival, Maria Güell, ha assegurat que l’objectiu de l’esdeveniment és «fer de la ciutat un laboratori». En aquest sentit, ha destacat la peça ‘We Harvest Wind’, una escultura cinètica interactiva alimentada per energia eòlica, de l’artista Thijs Biersteker.
També ha ressaltat el projecte ‘Atmospheric Lighthouse’, de Richard Vijgen; una visualització en temps real de l’estat de l’atmosfera de la ciutat a la Torre Glòries; i la instal·lació ‘Call Out’ al Disseny Hub Barcelona, d’Abel Korinsky i Orhan ‘aib’ Kavrakoglu, que serà «una gran matriu de llum» que dibuixarà el rastre dels satèl·lits que creuen el cel de Barcelona en temps real.
Per la seva banda, l’artista visual i activista Joanie Lemercier mostrarà ‘Compositions Lumineuses’, en què una màquina crearà composicions geomètriques projectades sobre la façana del número 115 del carrer Pere IV, i la peça està inspirada en la col·laboració amb l’artista francohongaresa Vera Molnár.
Paral·lelament, se celebrarà el circuit alternatiu ‘Off llum’ amb un total de 12 peces que s’exposaran en interior, i que comptarà amb obres d’artistes com Maurici Ginés i l’Estudi Arola.
Escultures
Notícies relacionadesUn altre dels comissaris del festival, Oriol Pastor, ha remarcat la voluntat del festival per «donar a la llum diferents formes i formats, algunes de més escultòriques, altres més materials i altres de més digitals», i ha proposat durant la presentació un «itinerari» per cinc peces del Llum BCN que mostren aquesta varietat de projectes: els inflables immersius d’‘Architects of Air’; l’escultura reactiva ‘Anima’ de Nick Verstand, i la intervenció cinètica de gran escala i estil minimalista de Colectif Coin al campus Poblenou de la UPF.
A les anteriors, ha sumat l’‘street art’ monumental de l’artista SpY amb una pantalla de 12 metres d’alt amb la qual tractarà l’addicció a les pantalles; i la peça ‘Another Moon’, de Kimchi and Chips, que proposa «una segona lluna dibuixada per làsers alimentats amb energia solar» que flotarà sobre el Parc Central de Poblenou.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034