77,20 euros de diferència

Barcelona destina gairebé un 50% més d’inversió social per càpita que Madrid

Una associació independent mesura l’esforç pressupostari de les 6 ciutats més poblades de l’Estat aquest mandat

Casal de agosto con niños derivados por los servicios sociales

Casal de agosto con niños derivados por los servicios sociales / Laura Guerrero (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La inversió municipal en polítiques socials no és gens homogènia a les grans ciutats de l’Estat. Hi influeixen molts factors, des de la solvència econòmica de cada consistori a la densitat de població vulnerable. Però el minut i resultat d’aquest mandat dona dades eloqüents: Barcelona destina un 49,41% més de pressupost a l’àrea social per habitant que Madrid.

Mentre la capital catalana va dedicar de mitjana 233,42 euros per veí aquest mandat, la capital espanyola es va quedar en 156,22 euros. És a dir, estadísticament cada madrileny percep 77,20 euros menys que un barceloní en programes socials al cap de l’any. Les dues capitals les governen partits de signe oposat, Comuns i PP, que busquen amb freqüència confrontar els seus models.

Les dades

Les xifres procedeixen de l’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials, una entitat autofinançada i creada el 1994 que analitza cada any la despesa pública en la matèria. Ha analitzat els comptes de les 6 ciutats més poblades de l’Estat (Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Saragossa i Màlaga) en els 4 anys naturals que més enquadren l’actual mandat (2019-2022), tot i que les eleccions vagin de maig a maig.

La informació parteix dels registres del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública. En el cas dels tres primers anys es tracta del pressupost liquidat, és a dir, del balanç definitiu de diners públics gastats. En el cas del 2022, com que encara no s’ha tancat l’execució de comptes, els imports recollits procedeixen del pressupost que va aprovar cada ajuntament.

Evolució i rànquing

Notícies relacionades

L’evolució de la despesa a Barcelona i Madrid també té suc. La diferència entre totes dues es va reduir l’any de la pandèmia, el 2020, perquè totes dues van incrementar la partida social. Les separaven llavors 74,02 euros per habitant. Per contra, el 2021, el diferencial es va maximitzar fins als 91,49 euros, ja que Madrid va retallar la inversió en aquesta cartera al nivell de 2019 mentre Barcelona l’augmentava lleugerament. El 2022 es van tornar a acostar però cal recordar que no es disposa encara del balanç de despesa definitiva.

Quant a València, Sevilla, Saragossa i Màlaga, les quatre se situen en una segona lliga, per sota de Madrid. La ciutat andalusa és la més generosa en despesa social amb una mitjana de 134,08 euros per càpita i la segueix Màlaga amb 128 euros per habitant; a poca distància està Saragossa, amb 125. L’última posició és per a València, amb 113,93 euros per ciutadà de mitjana. Malgrat una lenta pujada durant el mandat, que va començar amb només 98,99 euros per veí, el seu pressupost social no arriba a la meitat del de Barcelona.