Cooperació internacional
Barcelona i Sarajevo, una història d’amor i cooperació en hores baixes
La intensa relació entre les dues ciutats, que va començar als anys noranta durant la guerra dels Balcans, manté la relació institucional però compta amb menys projectes de cooperació
Un documental inclassificable porta Barcelona i Sarajevo a l’alfombra vermella dels premis Goya
El 1992, mentre Barcelona celebrava els Jocs Olímpics, Sarajevo estava sumit en la Guerra dels Balcans i vivia el setge més llarg de la història, que va durar més de tres anys. En vista d’aquella barbàrie, la capital catalana es va abocar amb Sarajevo i l’octubre de 1995 l’alcalde Pasqual Maragall va nomenar la capital bosniana com l’onzè districte de Barcelona, un invent administratiu per vehicular més àgilment la solidaritat institucional i ciutadana. Precisament una metàfora d’aquesta amistat, en forma de documental, és nominada aquest dissabte als premis Goya 2023.
Moltes famílies catalanes van acollir refugiats, les escoles enviaven llibres a les escoles bosnianes i es van organitzar gires artístiques bilaterals. Centenars de projectes de cooperació que van desembocar l’any 2000 en la firma oficial de l’agermanament entre Barcelona i Sarajevo. Va ser tan alt el nombre d’iniciatives solidàries, que l’octubre passat, l’antiga presó Model de l’Eixample va acollir l’exposició Desperta Europa! coproduïda per la regidoria de Memòria Democràtica i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona. La mostra rememorava aquesta dosi ingent de solidaritat. Un mes després, la delegació del Govern al sud-est d’Europa va organitzar a l’Ajuntament de Sarajevo una altra exposició –en aquesta ocasió del fotògraf Anto Magzan– que reflectia l’amistat entre les dues ciutats.
L’amistat amb Sarajevo va ser tan important que va marcar la cooperació internacional del consistori. Va ser decisiva perquè avui l’Ajuntament de Barcelona destini el 0,7% del PIB a projectes solidaris a diferents països. També va ser una onada solidària que va anar més enllà de la capital catalana. Mentre va durar la guerra, fins a 340 municipis catalans van fer un minut de silenci cada dilluns per Bòsnia i Hercegovina.
Molt a fer encara
Molt a fer encaraTanmateix, després de la postguerra, els projectes solidaris van anar a la baixa tant a Barcelona com a la resta de Catalunya. Actualment, Bòsnia i Hercegovina ja no està entre els països prioritaris dels plans directors de cooperació al desenvolupament del Govern. Ho saben bé a Medicus Mundi Mediterrània, que treballen a Sarajevo en la salut i la prevenció de la violència masclista. Els seus projectes són dels pocs –nou en total– que entre el 2015 i el 2022 ha finançat l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Per això, Ivan Zahinos, director de projectes d’aquesta oenagé sanitària, anima a aconseguir que sorgeixin més iniciatives. «Hi ha un munt de coses a fer», assegura.
Malgrat que el vincle forjat amb Sarajevo no es pot comparar amb les iniciatives impulsades durant la guerra i la postguerra, les relacions institucionals continuen sent fluïdes. El 2022, per celebrar els 30 anys d’amistat i cooperació entre les dues ciutats, Benjamina Karić, alcaldessa de la capital bosniana, i Edin Forto, primer ministre del Cantó de Sarajevo, van ser a Barcelona. I l’any anterior, Laura Pérez, quarta tinenta d’alcaldia, havia visitat Sarajevo. Trobades durant les quals van acordar continuar amb les activitats de cooperació.
Un vincle intens
Notícies relacionadesUn vincle intensA qui no afecta el descens de la cooperació és als ciutadans de Sarajevo. «Són amics per sempre. Hi ha molta simpatia per Barcelona», afirma Zahinos. «És com una història d’amor entre les dues ciutats», afegeix. Una prova d’aquesta intensa relació és que hi ha bosnians que dominen la llengua catalana, fruit de l’estada com a refugiats a Barcelona. «En les reunions de feina a Sarajevo hi ha persones amb qui parlo en català», admet Zahinos.
«Si hi vas i dius que ets de Barcelona, instantàniament se’ls dibuixa un somriure a la cara. Recorden que la ciutat es va abocar amb ells i que es van construir multitud d’infraestructures i instal·lacions cíviques», detalla Joan Salicrú, autor del llibre ‘Bòsnia, la guerra que no ens van explicar’ (Apostroph) i productor executiu del documental L’última cinta des de Bòsnia. Aquest treball, produït per Salicrú i dirigit per Albert Solé, és un dels projectes culturals que, amb motiu dels 25 anys del final de la guerra dels Balcans, s’han impulsat des de la capital catalana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034