Històries a Barcelona
Les amargors de compartir pis per força: «Ens portàvem gairebé 40 anys i un tot el dia fumava porros»
La convivència entre desconeguts pot ser complicada, fa que moltes estades siguin de curt termini i és cada vegada més cara
A1-165355954.jpg /
Lorena M. té 44 anys i recorda amb un somriure nostàlgic els temps en què va compartir pis d’estudiants a Barcelona. «Va ser una de les millors etapes de la meva vida, vam arribar a ser quatre persones al pis, però gairebé sempre era entre amigues. Viure soles era emocionant llavors», rememora. Després es va graduar, va començar a treballar i se’n va anar a viure en parella, sintetitzant, fins que fa menys d’un any es va separar i va descobrir que el seu sou de 1.650 euros no li donava per viure sola a la ciutat. I molt menys per quedar-se a Gràcia. Així que després de pensar-s'ho molt i veure una infinitat de pisos en barris més assequibles –«autèntiques bírries a 800 euros més subministraments que no em deixarien marge per a cap caprici»– va prendre la determinació de llogar temporalment una habitació. «El meu objectiu és estalviar i comprar alguna cosa de propietat quan abaixin els preus», explica, així que s’ha quedat al seu barri preferit, en una habitació per la qual paga 625 euros amb despeses incloses.
És un dels nous perfils d’inquilí de vivenda compartida. «Moltes agències no et lloguen un pis si el teu sou no és gaire superior al lloguer», es queixa. Però ni tan sols arrendar una habitació, de 12 metres quadrats, ha sigut fàcil. Va visitar moltes llars: «Els més assequibles estaven plens de joves de vint anys, i jo buscava una cosa tranquil·la. O els pisos tenien poca llum, o es veien molt tronats, i no em venia de gust un grup mixt de desconeguts». Així que ara viu amb dues dones més, de 32 i de 39, amb el pacte de no portar visites a casa ni fer festes i altres normes. Els seus horaris laborals són diferents, cosa que permet «una mica d’intimitat», que és el que més valora, tot i que no recorda haver fet mai tanta vida fora de ‘casa’. «No és una situació ideal, però no volia tornar a la meva ciutat natal», afegeix.
Les llars compartides entre amics poden ser un bàlsam de camaraderia, però el cada vegada més habitual és que la convivència sigui aleatòria i fruit d’un anunci. De sobte toca compartir WC, nevera i televisor amb diversos desconeguts. Per als més joves és una aventura. Però a més edat, més probables són les friccions.
Víctimes de la hipoteca o separats
Amb 36 anys i després de malvendre la seva primera vivenda al no poder assumir-ne la hipoteca a causa d’estar en erto durant molts mesos de pandèmia, Roger L. es va veure forçat a viure en una habitació el 2022. «Mai ho havia fet i el més xocant era creuar-me al matí amb els altres dos, que acabava de conèixer, en pijama o calçotets. Em semblava violentíssim», explica. Va durar tres mesos, fins que una vegada va notar que algú havia tocat les seves coses. «Un portava anys a la casa, però l’altra habitació era més de passada, no em sentia segur ni a gust». Va preferir tornar a la llar materna fins a recuperar la seva economia.
Pitjor ho ha tingut l’Eduardo, de 55 anys i professor de guitarra, que després d’un divorci va descobrir fa poc que era «impossible» tornar a viure sol a Barcelona amb el seu sou. «No hi ha res de 700 euros, ni de 30 metres, és desesperant i no puc anar-me’n fora perquè tinc totes les classes aquí». També va trucar a molts anuncis i va perdre diverses habitacions. «Tenien tants candidats que em deien que ja em trucarien quan acabessin d’escollir». Ell prioritzava la ubicació, així que quan va aconseguir llogar una habitació per 600 euros al centre de Sants sabia que l’aposta era complicada per la disparitat generacional entre ocupants.
Notícies relacionadesAmb el ‘company’ de 18 anys, familiar del propietari, de seguida hi va haver xocs de convivència. «Tot l’estona fumava porros, jo gairebé no podia ni sortir de l’habitació», relata. «El primer cap de setmana el pis es va omplir d’amics i festa, que van deixar l’únic bany de la vivenda fet un desastre. Em feia fàstic fins i tot rentar-m’hi les dents», lamenta. Així que en tan sols uns dies va optar per marxar, malgrat haver pagat el mes i una fiança, que ara lluita per recuperar, i fins i tot haver pintat l’habitació. S’ha refugiat a casa d’un cosí a L’Hospitalet i confessa que no té ànims de tornar a buscar llar compartida. No descarta mudar-se de ciutat.
Quan la convivència és entre amics, resulta molt més assumible. Gerard C., enginyer de 29 anys amb feina estable, comparteix amb dos amics més de la seva quinta, un historiador i un fotògraf, tots dos amb ocupació. «Tinc clar que no vull destinar més del 30% dels meus ingressos a un lloguer», remarca. Així que va optar per una habitació en un sisè sense ascensor a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, amb una renda mensual de 1.075 euros a dividir entre tres. Està a gust amb els seus companys i la bona ubicació, així que ironitza amb la seva millora de vida: «He compartit quatre vegades en cinc anys. La primera érem cinc, després quatre... i aquí en som tres. Puc aspirar a compartir només amb una persona, però ni em plantejo poder viure sol a Barcelona».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034