El problema dels arrendaments
Mil euros per una habitació: el lloguer compartit fa eclosió com a negoci a Barcelona
L’encariment de la vivenda propicia més demanda d’espais petits on viure temporalment i genera una creixent oferta amb gestió professionalitzada
Propietaris que ja no volen arrendar de manera tradicional opten per noves formes d’explotació més segures i lucratives
Després d’algun disgust amb el cobrament del lloguer del pis que va heretar dels seus pares, Elena M. va decidir fa uns mesos fer cas a un amic i canviar de fórmula. Ja no arrenda la vivenda del Poble-sec per 950 euros, sinó que, després de realitzar-hi algunes millores, aprofita cada una les seves habitacions a raó de 600, 500 i 450 euros, segons la mida, fins obtenir 1.550 euros mensuals. La primera la va llogar a una amiga que exerceix de responsable de l’immoble i que controla la resta d’inquilins. No és l’única fórmula que trenca el motllo del tradicional pis compartit d’estudiants en què es repartien despeses. L’evolució del mercat –sigui pels preus o per inseguretat jurídica– ha fet que molts propietaris, tant particulars com gestors d’immobles, hagin optat per llogar habitacions a persones que no es coneixen entre elles però que comparteixen cuina, menjador i lavabo per a una estada mitjana o llarga. En molts casos amb gestió professionalitzada a través de plataformes o empreses i amb un segment de preus cada vegada més alt que arriba a superar fins i tot els mil euros al mes per una habitació a Barcelona, moltes vegades amb aspecte gairebé d’hotel.
Preus a l’alça
El lloguer no turístic d’habitacions té tres tipus de potencial usuari: l’històric d’universitaris que conviuen durant la temporada lectiva, les persones (cada vegada més) que no poden accedir a una vivenda completa malgrat tenir feina davant la pujada dels preus i els estudiants estrangers o treballadors joves que venen a passar una etapa a Barcelona i prioritzen la ubicació. És un públic ampli i amb demandes molt diferents. Els primers són els que mantenen un llindar de preus més baixos als anuncis penjats als grans portals: des d’uns 300 euros (en pisos habitualment no gaire cèntrics) fins a uns 600. Però les tarifes van pujant segons zones i condicions, sobretot amb gestió professional i despeses de contractació. Davant la creixent demanda, cada vegada hi ha opcions de més qualitat o amb més lavabos, i fins i tot hi ha vivendes de fins a 1.400 euros, per exemple, si conviuen només un parell de persones.
L’últim informe de Fotocasa sobre llars compartides apunta Barcelona com la ciutat més cara d’Espanya per llogar una habitació, fins i tot a un preu mitjà actual de 575 euros, després d’haver augmentat un 25%. Idealista el va situar fa uns mesos en 450 euros després d’un increment de preus del 14% i amb una forta caiguda de l’oferta disponible. Un altre informe d’aquest mes, en aquest cas de la plataforma de lloguer Spotahome, d’arrendaments de més d’un mes a grans ciutats, també fixa el rècord estatal del preu de les habitacions a la capital catalana, amb 606 euros abonats de mitjana, partint de les seves contractacions.
Anant a l’oferta disponible aquesta setmana en portals com Idealista, 1.700 dels 2.600 anuncis d’habitacions a la ciutat estaven per sobre dels 500 euros. D’aquests 1.700, 652 s’oferien a més de 700 euros i no poques vivendes a més de mil.
Tenint en compte que el nou sou mínim interprofessional és de 1.080 euros, fins i tot una habitació es converteix en un luxe per a un mileurista a la ciutat. Des de Fotocasa, la seva directora d’Estudis, María Matos, reflexiona sobre el fenomen: la majoria de persones que comparteixen pis a grans ciutats tenen entre 18 i 35 anys, però «a mesura que compleixen anys, el desig de compartir per socialitzar es converteix en una obligació per repartir despeses, ja que l’increment del preu del lloguer no els permet independitzar-se». Tant en el cas dels que busquen habitació com els que opten per oferir-la a casa seva perquè no arriben a final de mes. Opina que «la imposició d’haver de compartir casa causa dels estralls en el desenvolupament dels nuclis familiars, com que priva d’intimitat les persones, podria fins i tot influir en les taxes de natalitat», afegeix. De fet, a Idealista, la mitjana d’edat de qui busca a la capital catalana és de 34 anys.
Reserves sense visita i amb costos
Per posar un exemple de l’evolució, en aquest portal gairebé un terç de l’oferta disponible, 800 vivendes, ja estan gestionades professionalment. El logo de les empreses o plataformes apareix als anuncis i al text de descripció (en diversos idiomes) moltes remeten a les seves pàgines web. Cada una té la seva forma de remuneració, des de percentual fins a l’equivalent a una mensualitat (com en els pisos), malgrat que algunes estades són de pocs mesos i tenen una gran rotació de clients. En alguns casos porten directament vivendes de les quals són titulars. En altres formats, es pot veure una mateixa persona (pel seu nom de pila) que contracta «llits» de diferents pisos, en ocasions de grans forquilles. En molts casos són difícils de contactar per telèfon i realitzen totes les comunicacions per correu electrònic. Algunes tenen seu central a l’estranger o a Madrid.
Entre els operadors en expansió figura Smart Living, que va començar a Madrid i ara està creixent a Barcelona i València. Es defineixen com especialitzats en pisos compartits, sobretot per a estudiants i «joves professionals». Un portaveu de l’empresa assenyala que tant integren cartera pròpia com d’altres propietaris.
Spotahome, el ‘market place’ del lloguer (no turístic) que va néixer com a ‘start-up’ el 2014 i que en l’actualitat ofereix (aquests dies) 2.620 opcions d’habitació a la ciutat (a més de pisos), es basa en l’arrendament immediat ‘online’ sense necessitat de visita, amb la garantia que les fotos s’ajusten a la realitat. El pagament no es fa efectiu per al propietari fins que l’inquilí accedeix a l’habitació i comprova que és com s’esperava per evitar qualsevol frau, explica un responsable. En l’actualitat estan ampliant els seus serveis, que inclouen assessoria als propietaris, entre els quals s’alineen tant particulars (que poden comercialitzar tota la vivenda per habitacions o només una) com ‘property managers’ amb cartera d’immobles. Els titulars són els que decideixen preu, durada de l’estada i condicions. A la seva web prometen al propietari «màxima rendibilitat en el lloguer de mitjana estada». «Casa teva sempre estarà plena i generarà ingressos recurrents i garantits», remarquen, en comparació amb els períodes sense ús que pot implicar el negoci turístic.
Del negoci turístic al temporal per habitacions individuals
Alguns elements recorden els inicis dels pisos turístics. Fa gairebé dues dècades, els primers propietaris que van començar a explotar les seves vivendes per dies per a viatgers van obrir un lucratiu debat que va durar anys fins que es va regular el sector i es van prohibir noves llicències. A l’ajuntament li va tocar combatre la il·legalitat des d’aleshores, alhora que els més de 9.000 titulars de llicència sense caducitat es feien (i fan) d’or i han multiplicat el valor de la seva propietat. Però feta la llei feta la trampa i, davant la impossibilitat de llogar per menys d’un mes ni cases ni habitacions (seria turístic), molts han fet el salt a l’allotjament temporal (més d’un mes i per norma menys d’un any). Remarquen la demanda d’estrangers que arriben per feina com un arrendament més lliure, lucratiu i temptador que el de llarga durada, ja que no té limitacions de preu de l’Administració ni problemes d’impagaments. El nou canvi és arrendar per unitats menors d’espai, habitacions, que en els casos professionalitzats solen tenir gairebé aspecte d’hotel.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034