Tradició
Festes de Santa Eulàlia del 2023: les millors activitats del diumenge 12 de febrer
Data, hores i activitats més recomanables de la festa major d’hivern de Barcelona aquest cap de setmana
MULTIMÈDIA: Santa Eulàlia vs La Mercè: duel de patrones
Programa complet de la festa
Barcelona celebra les festes de la seva ‘altra’ patrona, Santa Eulàlia, del 10 al 12 de febrer. La festa major hivernal de la ciutat té com a protagonistes la cultura popular i les activitats per al públic familiar. A més, aquest any la festivitat tindrà un plus afegit: la gegantona Laia celebra 25 anys d’existència.
Últim dia de festes
Diumenge les festes comencen ben aviat amb la matinada de grallers. A les vuit del matí, començant el recorregut a la baixada de Santa Eulàlia, la música dels grallers desfilarà pels carrers del barri Gòtic per recordar que la ciutat celebra la festa major d’hivern.
Una hora més tard, a les nou, la gegantona Laia deixarà durant una estona les seves companyes d’exposició al Palau de la Virreina per dirigir-se en cercavila a la plaça de Sant Jaume. Aquí saludarà l’alcaldessa de Barcelona i rendirà homenatge al pendó de Santa Eulàlia. El recorregut d’aquesta cercavila començarà al Palau de la Virreina i passarà per la Rambla, el carrer de la Boqueria, el Call i acabarà a la plaça de Sant Jaume, on a tres quarts de deu es farà la tradicional cerimònia de col·locació del pendó de Santa Eulàlia a la balconada de l’ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, acompanyada dels regidors i regidores. Hi sonarà l’himne d’Els segadors, la gegantona Laia farà la seva tradicional balladeta i tothom saludarà el pendó de Santa Eulàlia, que presidirà la festa tota la jornada.
Activitats per a tota la família
El matí estarà ple d’activitats dirigides a tota mena de públics. A dos quarts d’onze, al carrer dels Arcs i Portal de l’Àngel, es farà la dotzena trobada de puntaires de boixets. Cinc-centes puntaires arribades de tot Catalunya disposen els seus coixins, fils, boixets, patrons i agulles per mostrar-nos la seva mestria en l’art de fer boixets, una activitat que va tenir una gran importància en la indústria tèxtil catalana entre el segle XVIII i mitjans del segle XX.
També a dos quarts d’onze del matí, a la plaça Reial, es farà la trobada de gegants a Ciutat Vella i el seguici de Santa Eulàlia. Els gegants de totes les colles geganteres de Barcelona, i alguna de fora de la ciutat, es reuneixen en aquesta trobada per integrar-se després en el seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La primera edició, que es va celebrar el 1983, amb només dues colles, va ser l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies.
La gegantona Laia i el pendó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits de l’Àliga, el Lleó i els altres membres del bestiari històric i festiu. A continuació, encapçalats pels Gegants de la Ciutat, la resta de gegants, capgrossos i gegantons concentrats a la plaça s’afegeixen al seguici, que els portarà fins a la plaça de Sant Jaume. A un quart de dues, aproximadament, se celebra el ball de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat i, finalment, el ball de Santa Eulàlia, a càrrec dels Gegants Nous de la Plaça Nova.
Festa castellera de Santa Eulàlia
A les deu del matí, els Falcons de Barcelona sortiran en desfilada des de la plaça Nova i passaran pel carrer del Bisbe, on, davant de la porta de Santa Eulàlia del claustre de la catedral, construiran una figura en honor de la patrona. A la plaça de Sant Jaume, els Falcons aixecaran les seves espectaculars figures humanes.
Una hora més tard, la plaça de Sant Jaume acollirà la festa castellera de Santa Eulàlia. A les onze, les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, la de Sarrià i els Esquerdats, començaran a aixecar els seus castells davant de la balconada de l’ajuntament, per començar la temporada amb la primera jornada castellera de l’any. Les colles hauran d’aixecar els castells a l’antiga, simultàniament i en un temps limitat de 60 minuts.
La sardana com a protagonista
Per Santa Eulàlia comença la temporada sardanista, una dansa imprescindible de la festa major. A les cinc de la tarda, a l’avinguda de la Catedral, la Cobla Mediterrània i la Cobla Ciutat de Terrassa iniciaran aquesta temporada amb un ball doble de sardanes.
A dos quarts de set, a la plaça de Sant Jaume, la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, interpretarà melodies que ballen en rotllana desenes de barcelonins i barcelonines. Les danses acabaran cap a les 20.25 h amb l’arribada de totes les gegantes i gegantones que formen part del Passeig de les Laies i que ballaran el ball de Santa Eulàlia al ritme de la cobla.
El Passeig de les Laies
Per Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se Laia per celebrar un dels actes més antics i significatius de la festa major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol, a les set de la tarda, les gegantes comencen una processó encapçalada per les Laies de la plaça Nova i del Pi i per la gegantona Laia, en un passeig que les portarà fins a la plaça de Sant Jaume.
Notícies relacionadesPerò abans, cap a les vuit de la tarda i quan passa per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes nova i vella de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, quan tot el seguici ha desfilat sota el pendó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball –en versió llarga per a cobla– al centre de la plaça, acompanyades per la Cobla Ciutat de Barcelona.
Final de festes
A l’acabar la festa, a dos quarts de nou del vespre a la plaça de Sant Jaume, la plaça retronarà amb un gran castell de focs que il·luminarà el cel de Barcelona per acomiadar, fins a l’any que ve, Santa Eulàlia i la festa major d’hivern.
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Barcelona, protagonista Submer obre la nova era dels centres de dades
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020