Barcelonejant
La Barcelona extraterrestre
Aquest és el millor lloc perquè t’agafi una invasió alienígena. L’anomenen el Triangle Friqui, tot i que fa anys que va depassar els tres costats
A Barcelona es poden trobar embrions d’aliens en pots de vidre i fins a una nau espacial a peu de carrer
Poses el mòbil en mode avió, a falta de mode ovni. Aquí se’t queda cara de ‘Cuarto milenio’ només de mirar aparadors. «Estem acostumats que ens demanin coses marcianes», et diran sense doble sentit rere qualsevol taulell. Tant si albires globus xinesos com si et plantes a esperar els extraterrestres amb un barret de paper de plata: aquest és el lloc perfecte. S’han arribat a veure caps d’aliens penjats a la paret com si fos un ‘souvenir’ de caça. La veritat –dirien ara Mulder i Scully als seus expedients X– és allà dins.
Aquest és el Triangle Friqui: el millor lloc perquè t’agafi qualsevol tipus d’apocalipsi, ja sigui alien o zombi. «Estem preparats per a tots», somriu Víctor Monzonís, gerent de Gigamesh, tòtem de la literatura de ciència-ficció i un dels negocis veterans de la zona junt amb Norma Cómics i Freaks. «Hi ha un munt de manuals», li dona la raó al seu costat Alba Herre, llibretera. No, no trobaràs gent més preparada per a una invasió extraterrestre. «Almenys per passar-nos-ho bé», assenteix Víctor. Tenen fins i tot El Librero del Mal. Pregunta per Antonio Torrubia.
L’anomenen Triangle Friqui, tot i que fa anys que va depassar els tres costats: passeig de Sant Joan, ronda de Sant Pere i carrer Ali Bei. Aquest era el triangle original amb l’Arc de Triomf de fons. «Ja és un dodecàedre», riu l’Alba. Caldria rebatejar-lo com la Vall Friqui. En un parell d’illes es concentren llibreries de ciència-ficció, manga, còmics, videojocs, el que imaginis japonès, molt joc de rol. 28 negocis, segons l’últim mapa oficial actualitzat per Gigamesh l’any passat, il·lustrat per Pep Zapata. A hores d’ara ja deuen haver superat la trentena.
«Les coses friquis estan condemnades a prosperar», va predir fa gairebé una dècada Alejo Cuervo, l’amo de Gigamesh. Fa anys que les «coses friquis» manegen xifres ‘mainstream’. «Si vens un dissabte per la zona –detalla Víctor– pots començar a les 10 del matí en una botiga i arriben les 8 del vespre i no has aconseguit veure-les totes». ¿Que què hi pots trobar? «El que tu vulguis», et garanteixen.
Hi ha arribat a haver fins a una botiga d’aliens a Ali Bei: Aliens4sale. Ariadna Canela continua venent ‘online’ caps extraterrestres per penjar al menjador i embrions alienígenes en pots de vidre. N’hi deuen haver comprat un miler, calcula. By Canela Shopping Art, es diu ara la seva botiga d’escultures. El que fa és art, sí, però més d’una vegada li han donat l’enhorabona pel seu «treball d’investigació». «Em van dir que ja era hora, que per fi haguéssim descobert tot aquest tema dels aliens –recorda–. Fins a tres vegades li han donat les gràcies «per aquesta aportació tan important per a la humanitat». «Es pensaven que les escultures eren troballes reals».
El seu taller barceloní sembla l’Àrea 51. «Però en la versió caòtica –afegeix ella–, amb argiles, pintures i motllos per tot arreu.» Sens dubte, E.T. assenyalaria cap aquí al dir allò de «ma caaasaaa». Sempre ha sentit una debilitat pels monstres, confessa. «Sempre m’han semblat adorables». Va estudiar Publicitat, però va acabar marxant a Los Angeles a estudiar amb l’escultor Casey Love, famós creador de monstres (de ‘Resident Evil’ a ‘The Walking Dead’).
Algun client li ha dit que un dels seus aliens li recordava a un familiar. Solen ser homes, diu. «Em pregunten d’on trec les idees i sempre els dic que dels animals –detalla–, barrejant ulls de granota amb cua de cavall, per explicar-ho d’una manera molt bàsica, i també amb textures orgàniques que pots trobar en la naturalesa». Qualsevol voldria que s’assemblessin als aliens que ens hagin d’envair. «En la seva versió més simpàtica», apunta l’artista.
«Siguem realistes –diu sense embuts Enrique Torres rere el taulell de Freaks–: vindran a matar-nos». I et comença a treure llibres d’alienígenes amb més pinta de voler escorxar algú que un tertulià de ‘Sálvame’: ‘Mars attack’, ‘La guerra dels mons’, ‘Alien Nation’, els llangardaixos de ‘V’ ... «La literatura i el cine dels últims 100 anys ens demostren que ho faran», s’encongeix d’espatlles. Per suportar el cop, et deixa fullejar un llibre d’E.T.
És un altre dels veterans del Triangle Friqui: Freaks (Alí Bei, 10). Fa 24 anys que destapa tresors ‘underground’. La seva política: «Si ho té El Corte Inglés, no ho volem», diu Enrique d’una tirada. «Ens han demanat de tot», esbufega. Ha venut fins i tot kits antivampirs. Es van esgotar. Avui tan aviat t’ensenya una màscara de gas alemanya com una cervesa del monstre del llac Ness. «Hi ha grans col·leccionistes aquí», assegura. Només que el facis parlar una mica, t’impartirà un màster exprés de ciència-ficció. Pregunta-li sobre King Kong: n’està preparant un llibre. «Aquest any se’n compleix el 90è aniversari». Demà, diu, li arriba la ‘Historia ilustrada de los ovnis’, un dels seus ‘best-sellers’ alienígenes. Perquè surtis del pas davant aquesta crisi extraterrestre, et dona un parell de còmics de ‘Comandos marcianos’ (dues pessetes, marca la contraportada) i un clàssic de Marvel: ‘La guerra Kree-Skrull’. «Almenys –diu– tu te’n salvaràs».
Però aquí no s’acaba la Barcelona alienígena, no. A només un carrer de la plaça de Maragall hi ha una nau espacial. Un calc artesanal de la Nostromo d’‘Alien’. A les xarxes ja l’han rebatejat com el Museu Alien. Les visites es poden sol·licitar a través d’‘e-mail’ (info@museoalien.com). «Ara estem buscant ajudes per ampliar-lo i fer un museu de ciència-ficció per a Barcelona», anuncia el seu creador, Luis Nostromo. «Algú que ens cedeixi temporalment un local, per exemple.»
Encara hi ha una altra nau espacial amagada en una nau de Cerdanyola: un ‘skyfighter’ dels Visitants de ‘V’. És de l’associació Barcelona Squad, aficionats a vestir-se amb els uniformes vermells d’aquells llangardaixos que menjaven rates pels volts dels anys 80. Tenen armes làser per a una invasió i més de 30 uniformes originals. ¿També tenen llengua bífida? «Depèn –solen contestar ells– dels cubates que portem a sobre».
Hi ha fins a un torneig especialitzat a matar marcianets: Shoot’em Up Fest, s’anomena. L’organitza l’associació ARCADE el 21 d’octubre. No, no regalen globus xinesos.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.