Mobilitat
Les llicències de taxi a Barcelona s’estabilitzen com a assegurança de jubilació: 120.000 euros per permís
La llei del taxi del 2003 va multiplicar per tres el valor de la credencial de taxista metropolità, que a poc a poc ha frenat i ja s’ha estabilitzat
Un canvi d’aliances transforma la guerra entre taxis i VTC a Nova York
Cinc guerres del taxi diferents: així és el conflicte a París, Londres, Brussel·les, Roma i Buenos Aires
EDITORIAL: Taxis, VTC i competència
Ja els hem explicat infinitat de vegades detalls sobre la guerra del taxi contra els nous models de negoci que intenten posar el peu a la seva parcel·la. Primer van ser els taxistes pirata, i a meitat de la dècada anterior, les denominades VTC, les llicències de lloguer de vehicles amb conductor que havien existit tota la vida sota el nom de ‘gran turisme’ i que fa 10 anys es van multiplicar amb un vernís tecnològic. Però al marge del conflicte, pot ser que a algú li sorprengui tanta mobilització i tanta indignació quan es tracta de llicències municipals. No tot s’explica per la butxaca, per descomptat, perquè també hi ha molt d’orgull i de defensa gremial, però alguna cosa té a veure que la credencial s’hagi convertit en part del seu pla de jubilació. Per un traspàs es van arribar a demanar 200.000 euros abans de la primera crisi del 2007, després que el 2003 la llei del taxi liberalitzés i tripliqués el preu de la llicència. Avui, i des de fa alguns anys, està estabilitzada en 120.000 euros. No està gens malament.
No els avorrirem gaire amb la història del taxi metropolità de Barcelona, però que la llicència sigui transmissible és una cosa tan antiga com la mateixa credencial. Passa el mateix amb el traspàs de les parades d’un mercat, per exemple. En els últims espeternecs del franquisme, el 1974, amb Carlos Arias Navarro com a president del Govern, hi va haver una multiplicació dels pans i els peixos que va posar més oli a l’amanida. La nova normativa es va publicar en el BOE del 21 de maig d’aquell any.
La «disbauxa» de 1974
«Transmissió excepcional de llicències d’autotaxi i atorgament d’aquestes a conductors assalariats», deia l’ordre de l’Executiu, que constava de només cinc articles. Un, el primer, atorgava una credencial en propietat a tots els conductors que poguessin acreditar almenys cinc anys d’exercici de l’activitat al municipi. «Prèvia petició i sense subjecció a cap torn». Aquest procés, recorden els conductors de l’època, «va ser una disbauxa». Perquè, expliquen, van sortir policies, bombers, funcionaris i fins i tot cures de sota les pedres que, de la nit al dia, van aconseguir una llicència de taxi. O mig centenar, com era el cas d’un sacerdot.
I és clar, el mercadeig de credencials va créixer i va créixer, perquè estava en joc un paper que es convertia en una feina per a tota la vida, i que a més et permetia maquillar la jubilació en el cas que no el cedissis als fills. Per fortuna, el traspàs només es permetia en cas de llarga malaltia o un retir daurat.
El 1979, un nou reglament estatal, i sota el crit d’«el taxi per qui el treballa», es va començar a forjar la figura del taxista autònom tal com el coneixem avui dia, dotant les entitats locals perquè redactessin les seves pròpies normatives en funció de les necessitats del municipi o ens metropolità.
Aquesta roda de llicències continua girant actualment, però la competència també ha fet molt voltes. Començant pel transport públic, que ha evolucionat a molt millor en les últimes dècades, no només quant a infraestructura, mitjans, confort, eficàcia i puntualitat (això va per barris, cert), sinó també, més recentment, quant al preu, amb les bonificacions que s’apliquen als títols més recurrents des de setembre de l’any passat.
Maleït Aerobús
Especialment dolorosa va ser la irrupció de l’Aerobús el 1991, ja que les anades i vingudes a l’aeroport han sigut part fonamental de la facturació del taxi. L’arribada del metro al Prat, el 2016, va ser una altra galleda d’aigua freda. Però tampoc han ajudat el Bus Turístic, les empreses de lloguer de bicis i motos, la culminació de la xarxa ortogonal d’autobusos o el retorn del tramvia (2004). No diguem ja, la dècada anterior, la reconversió de les VTC de què parlarem més endavant.
A finals dels anys 90, l’Entitat Metropolitana del Transport (l’Àrea Metropolitana de Barcelona se l’havia carregat Jordi Pujol el 1987 i no tornaria fins a 2010) va aprovar un pla de viabilitat que tenia com a objecte eliminar 1.215 llicències de taxi de les 10.870 que llavors feien el carrer. Per això, cada xòfer havia de pagar 65.000 pessetes anuals durant un lustre.
La idea era reduir el sector amb la compra i posterior retirada de credencials, de manera que els que es quedessin tinguessin prou clients per guanyar-se la vida. Una part del gremi (ja llavors l’atomització era la marca registrada de la professió) va obrir un contenciós administratiu i un jutge va tombar el full de ruta públic per un defecte de forma. L’Administració es va veure obligada a tornar els diners a tots els que ho van reclamar. Curiosament, molts no ho van demanar, i des d’aleshores, l’Institut Metropolità del Taxi (Imet) té un milió d’euros i no sap què fer-ne.
El dia lliure
Des d’aleshores, la retirada de llicències s’ha fet amb comptagotes, fins a les 10.521 que continuen actives en el dia d’avui. Per allò de comparar, Madrid té unes 15.600 credencials, París en disposa de 17.000 i a Londres són unes 21.000. A la capital catalana, al tenir un dia de festa setmanal, de dilluns a divendres surten al carrer un 80% dels vehicles (una mica més de 8.400). La jornada de lliurar, que ve de sèrie amb la llicència, és un dels factors que encareix o abarateix el traspàs. Els dilluns i divendres són els menys buscats perquè és quan més es treballa; els dimarts i dimecres són els més buscats, ja que són els més fluixos.
El 2003, amb l’aprovació de la llei del Taxi, es va eliminar la limitació de la compravenda de llicències. Es va obrir el mercat, i ja no feia falta ni caure malalt ni penjar el volant per traspassar la credencial; el preu es va disparar de cop. En cas d’estar limitat, sobre els 40.000 euros, va passar a convertir-se en un producte gairebé borsari. Volàtil i a mercè de l’oferta i la demanda, el 2007 es van arribar a demanar 200.000 euros per un taxi amb llicència. Avui, les ofertes ronden els 150.000 euros, però passa una mica com amb els portals de venda de pisos: una cosa és el preu que apareix i una altra, molt diferent, la quantitat que es pacta, que no sol publicitar-se per no empetitir el mercat. Segons les associacions, estem rondant els 120.000 euros per llicència, feix amunt feix avall en funció del dia de festa agafat a la credencial.
Anys de lliure albir
Notícies relacionadesEl taxi va esquivar la crisi de la dècada passada, i a partir del 2014 es va iniciar una nova guerra, en aquest cas contra Uber, que no era més que l’avançada del que vindria temps després amb la irrupció de la tecnologia maridada amb les llicències VTC liberalitzades de mala manera pel Govern de Zapatero. Allò va coincidir amb el naixement d’una nova associació del sector, Élite Taxi, que en pocs anys s’ha convertit en la referència del gremi per sobre del Sindicat del Taxi de Catalunya, que segueix actiu, amb Luis Berbel com a president. Amb el seu portaveu al capdavant, Tito Álvarez, ha aconseguit frenar l’avenç d’empreses com Free Now, Cabify i Bolt, tot i que pot ser que la justícia espanyola, o l’europea, acabin per decantar la balança cap a l’altre costat.
Mentre tot això passa, les llicències continuen canviant de mans. N’hi ha prou amb fer una ullada a la bossa de llicències de la pàgina web de l’Imet. Els que busquen credencial són majoritàriament pakistanesos, mentre que els que en venen són, sobretot, taxistes espanyols. Hi ha qui intueix, sense que això impliqui cap estigma, una certa ‘pakistanització’ del taxi de Barcelona. En qualsevol cas, estigui qui estigui al volant, la guerra del taxi no ha escrit, ni de bon tros, el seu últim episodi.
Dol per la mort de Miguel Tomás
El taxi de Barcelona ha acomiadat aquest cap de setmana un dels seus líders històrics, Miguel Tomás, que va morir dijous als 79 anys. Nascut a la capital catalana, Tomás va començar a lluitar pel taxi a principis dels anys 70, quan es va crear el Sindicat del Taxi de Catalunya (Stac), una organització que no va poder ser legalitzada fins al 1977 i de la qual va ser-ne el president fins al 2009. Li va tocar lidiar amb una etapa de gran especulació amb les llicències, uns anys en què va fer cèlebre la dita «el taxi, per a qui el treballa», amb referència al dret de l’assalariat a obtenir una credencial. Van ser els temps de l’estabilització de la professió, quan es va consolidar la figura de l’autònom amb plena dedicació al servei del taxi.
Luis Berbel, que va assumir la presidència de l’Stac el 2009, lloa el seu «compromís en moments molt difícils en què, finalment, va aconseguir crear un marc digne per a la professió». Va ser, a més, un dels impulsors del pla de viabilitat que pretenia la retirada de llicències en temps d’estretor, a finals del segle passat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.