Basílica en recuperació

La Sagrada Família arriba als ingressos d’abans de la covid però amb un 20% menys de visitants

  • El temple de Gaudí va tancar l’any 2022 amb 3,8 milions d’entrades venudes i 100 milions d’ingressos, pràcticament la mateixa recaptació que el 2019

  • La junta constructora es resisteix a donar una nova data de finalització de la basílica, però avisa que els costos de construcció han crescut entre un 20% i un 30%

La Sagrada Família arriba als ingressos d’abans de la covid però amb un 20% menys de visitants

Elisenda Pons

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Sagrada Família va haver de tancar el 12 de març del 2020 i no va recuperar la normalitat fins a finals de maig del 2021. Més d’un any d’apujar i abaixar la persiana que va afectar tant el calendari de finalització del temple d’Antoni Gaudí, previst per al 2026, com les arques de la junta constructora, que va haver d’utilitzar bona part de la seva reserva per cobrir el sou del personal que va entrar en un expedient de regulació temporal d’ocupació. Les coses a la basílica, no obstant, van camí de normalitzar-se i el 2022 es van registrar un total de 3.781.845 visitants, que van generar uns 100 milions d’ingressos. ¿Final de l’obra...? Això encara no se sap.

Aquesta xifra suposa un 20% menys que les entrades venudes el 2019, l’any anterior a la covid, però els guanys són pràcticament els mateixos, ja que tres anys abans es van ingressar 102 milions. L’explicació està en els canvis introduïts a les entrades. No perquè siguin més cares, que no és el cas, sinó per la creació de nous ‘packs’ que han funcionat a les mil meravelles, segons assenyala Xavier Martínez, director general de la junta constructora de la Sagrada Família. El més sol·licitat ha sigut el que inclou basílica, visita guiada i ascens a les torres (40 euros). Aquesta política de màrqueting ha permès que, amb gairebé un milió menys de visitants, la recaptació hagi sigut la mateixa.

El preu de l’obra

Esteve Camps, president delegat de la junta constructora, no s’ha arriscat a aportar una nova data de finalització de les obres. Abans de la covid el límit estava marcat el 2026, però ara, per moltes altres raons, no volen assenyalar l’almanac. Entre altres coses perquè els costos de construcció, com ha explicat Martínez, «s’han disparat entre un 20% i un 30%».

El que està previst per d’aquí dos o tres anys, com ja es va avançar al setembre, és la culminació de la torre de Jesús, la més alta del temple, que convertirà la Sagrada Família en l’edifici més alt de Barcelona (172,5 metres), només superat per la torre de Collserola (288 metres). Curiós, perquè el fet que l’església sigui el punt més elevat és propi dels municipis petits, no d’una gran capital europea. Camps ha recordat que la voluntat és coronar-la pel centenari de la mort de Gaudí, que es commemorarà el 10 de juny del 2026. Al punt més alt d’aquest cimbori està prevista una creu de 17 metres de ceràmica blanca esmaltada.

Seguir el mestre, o no

Malgrat que no hi hagi data d’inauguració definitiva, es respira cert optimisme entre els responsables del projecte. Sigui perquè les visites es recuperen, a l’espera de l’última estirada dels asiàtics, que encara no són els que eren ni de bon tros, o sigui perquè les torres dels evangelistes creixen i es van cremant etapes fins complir el dibuix que va deixar Antoni Gaudí, uns esbossos no exempts de controvèrsia, ja que són molts els arquitectes que consideren que s’està empastifant el desig de l’autor.

En aquest procés d’acabar el que està a mitges, ha precisat Camps, estan incloses les 100 figures pendents a la façana de la Glòria, precisament la del carrer de Mallorca, on hi ha prevista una escalinata agafada a una avinguda que fa caure edificis fins a la Diagonal. Això, no obstant, és una negociació amb l’ajuntament que la basílica manté en tasques pendents. Quant a la relació amb l’ajuntament, el director general de la junta constructora ha assenyalat que s’està seguint al peu de la lletra l’acord arribat amb consistori el 2018, pel qual el temple es va comprometre a pagar 36 milions d’euros a la ciutat en compensació pels 133 anys sense llicència municipal d’obres.

A l’espera del govern

Segons Martínez, la Sagrada Família està complint el pacte i ja s’han abonat uns 11,5 milions d’euros. Ha afegit que esperen que l’ajuntament concreti el destí d’11 milions més destinats a millores vinculades a la mobilitat i a l’urbanisme de l’entorn del temple de l’Eixample.

Notícies relacionades

Quant als visitants de 2022, el 17,5% eren espanyols i la resta tenien nacionalitat estrangera. A falta de xinesos, japonesos i coreans, els nord-americans han omplert el buit amb un 13,8% del total, seguits dels francesos (11,2%) i dels italians (9,4%). Entre els peninsulars destaquen els catalans (30%), els madrilenys (11,3%) i els andalusos (10,4%). Potser amb la mirada posada en la recuperació del públic asiàtic, la basílica ha anunciat aquest dimecres que al juny s’inaugurarà a Tòquio una exposició itinerant sobre l’obra de Gaudí. Quant a la temporada del temple, han anunciat un parell de ‘hits’: concert de l’Orquestra Filharmònica de Berlín (11 de maig) i recital de l’Orfeó Donostiarra (26 de març).

Des que va començar a obrir-se al públic el 1915, la Sagrada Família ja ha rebut la visita de 82,8 milions de persones, una xifra a l’abast de molt pocs monuments. Només en dues ocasions es va haver d’aturar el flux de curiosos: entre 1936 i 1939, per raons òbvies, i durant la covid.