Mesures municipals
EN DIRECTE | Restriccions per la sequera: Barcelona deixarà de regar gespes i jardins privats
El regidor Eloi Badia explica els canvis a la ciutat per la fase d’excepcionalitat dictada per la Generalitat
Els barcelonins no patiran per ara noves restriccions d’aigua que cridin gaire l’atenció, dins de les mesures contra la sequera, en el seu dia a dia, més enllà dels que tinguin jardins privats, que no podran regar, i piscina, que no podran buidar i omplir. El canvi més significatiu que veurà la ciutadania és que l’ajuntament deixarà de regar la gespa de la capital catalana, cosa que ara es fa amb aigua potable en un 80%, i amb freàtica, en el 20% restant. Com que només es pot fer servir la freàtica, el consistori deixarà de regar el seu verd i només ho farà en els casos d’arbratge i plantes arbustives.
Sí que tindran reg els arbres i arbustos, tot i que mitjançant mètodes gota a gota o manuals, i així s’espera estalviar un 50% d’aigua. Des del novembre ja no es podien omplir fonts ornamentals ni piscines i ara tampoc es podran buidar piscines privades. La neteja als carrers es manté pràcticament igual, perquè utilitza aigua freàtica, és a dir, no potable. Els camps de futbol queden exempts de la nova limitació de reg de gespes.
Una estalvi efectiu
El regidor de d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha precisat quina és l’afectació per a Barcelona del decret aprovat per la Generalitat aquest dimarts, que afecta 5,9 milions de catalans i 224 municipis. Localitats que aquest dimecres passen a la fase d’excepcionalitat, l’última baula abans de l’emergència. Les zones afectades són les conques dels rius Ter i Llobregat (proveeixen diverses comarques de Barcelona i Girona) i de l’aqüífer Fluvià-Muga (Empordà).
Badia ha assegurat que la tasca feta per les administracions des de la sequera del 2008 ha permès afrontar millor l’actual, que és, ha dit, la més severa del segle XXI. La meitat de la que ara fem servir, ha relatat Badia, és en un 50% aigua dessalinitzada i en un 50% regenerada. És a dir, que s’afronta la dificultat hídrica amb el doble de recursos que fa 15 anys.
Consum per persona
El consum d’aigua per barceloní ha baixat del 2008 a ara de 113 a 106 litres per dia, i si es computa l’activitat econòmica, de 170 a 153. Com que el límit per persona que fixa el decret és de 230, no cal limitar de moment la quantitat de consum. És, segons ha recalcat, una tasca col·lectiva que ha permès una reducció significativa. La mitjana espanyola està en 140 litres per persona i dia.
Després de 29 mesos de «règim pluvial de sequera», Barcelona afronta per ara pocs canvis, que, ha explicat Badia, seran més durs als municipis que sí que estan en 280 o 300 litres per persona i dia de consum. Algun, ha precisat sense citar-lo, és a l’àrea metropolitana.
Els carrers
Més enllà de no regar el verd, la neteja dels carrers canviarà. Habitualment es fa amb un 80% d’aigua freàtica i un 20% de potable. La part potable serà canviada per freàtica.
Notícies relacionadesLa restricció no afectarà camps d’esport federat, que es podran regar, però amb un 40% de l’ús d’aigua habitual. Els jocs d’aigua no es podran obrir si no millora la situació.
Al novembre el consistori ja va haver d’aprovar una bateria de restriccions, previstes en la fase d’alerta del protocol per sequera a la capital catalana. Entre altres limitacions, va prohibir regar els jardins privats més de dos dies per setmana, així com omplir amb aigua potable fonts ornamentals i llacs artificials.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao