Pujada imparable

Els contractes de lloguer marquen nou rècord a Barcelona: 1.077,5 euros de mitjana per un pis | MAPA

  • El balanç de l’últim trimestre del 2022 marca una nova pujada a nou dels deu districtes segons dades oficials de 12.290 arrendaments firmats a la ciutat

Els contractes de lloguer marquen nou rècord a Barcelona: 1.077,5 euros de mitjana per un pis | MAPA

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Viure de lloguer a Barcelona és cada dia més car: l’any 2022 va acabar amb preus mitjans de 1.077,5 euros mensuals en els 12.290 contractes firmats l’últim trimestre. Són dades oficials obtingudes a través de les fiances de l’Incasol, que marquen un nou rècord històric, després del registrat només un trimestre abans. El preu per arrendar una vivenda va pujar en la recta final de l’any a nou dels deu districtes de la ciutat, deixant-ne només tres per sota dels 900 euros. De mitjana, el metre quadrat es va situar en 15,16 euros.

L’augment disparat dels lloguers va ser una constant tot l’any. Si en el primer trimestre de l’any es van firmar contractes a una mitjana de 965 euros mensuals, mes a mes van anar a l’alça fins a acabar per sobre dels mil euros a sis districtes: Ciutat Vella, l’Eixample, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i Sant Martí. Fins i tot a Sants-Montjuïc (988 euros) es va vorejar aquesta barrera psicològica.

Finalitzat el balanç del 2022, és cridaner també l’increment que han experimentat les zones més assequibles de la ciutat. La més barata, Nou Barris, va passar en menys d’un any dels 680,8 euros del primer trimestre, a 774,16 en l’últim. Els preus només han baixat lleugerament a Sarrià-Sant Gervasi, que es manté com el districte més car de la ciutat, a una mitjana de 1.446,4 euros per vivenda arrendada. Per barris, són especialment significatius els augments a la Bordeta i la Marina del Prat Vermell (Sants) per efecte de les noves promocions de vivendes.

Cal destacar que aquestes dades s’elaboren amb preus finals, davant les mitjanes que ofereixen els portals immobiliaris partint de l’oferta anunciada, que no sempre és la finalment acordada. D’altra banda, no s’inclouen contractes privats entre particulars que de vegades no s’inscriuen en el registre de l’Institut Català del Sòl, l’organisme que gestiona les fiances de l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat, ni els contractes temporals que també puguin eludir aquest tràmit legal.

Menys contractes

La reiterada alarma del sector immobiliari sobre el minvant estoc de pisos de lloguer a la capital catalana es tradueix en un total de 47.927 contractes en tot l’any, gairebé 10.000 menys que el 2021, quan hi va haver una eclosió després de certa paralització el 2020 per la pandèmia. Igualment queda per darrere dels 51.294 contractes del 2019.

¿On hi ha hagut més mudances? L’Eixample, que concentra més oferta de vivenda i de lloguers en va sumar 9.974 al llarg de l’any, seguits pels 5.603 de Sant Martí. La xifra va ser bastant estable tots els trimestres.

Quant al preu per metre quadrat, a sis districtes se situa per sobre dels 15 euros, arribant a 12,72 fins i tot a la zona més econòmica de la ciutat. La mida mitjana dels pisos arrendats a Barcelona és de 73 metres quadrats.

Notícies relacionades

En el balanç anual, la mitjana de preu dels lloguers a Barcelona va ser de 1.026, tot i que la que ofereix una visió més realista i actual és la de l’últim trimestre, a 1.077,5 euros. L’evolució ha propulsat també el cost de les habitacions en pisos compartits i l’especulació respecte a això, com va informar aquest diari el mes passat.

Cal destacar que l’empenta dels preus es contagia a tota la província. La mitjana en l’últim trimestre va ser de 891 euros, i també creix en tota l’àrea metropolitana.