Sector agroalimentari

Barcelona tindrà un ‘FoodLab’ d’innovació gastronòmica al recinte de La Escocesa del 22@

L’objectiu és convertir la zona nord del districte empresarial en un «nou pol» de la indústria alimentària sostenible

Barcelona tindrà un ‘FoodLab’ d’innovació gastronòmica al recinte de La Escocesa del 22@

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona i Mercabarna han firmat un acord per estudiar la posada en marxa d’un ‘FoodLab’ a la zona nord del 22@ amb l’objectiu que es converteixi en un «nou pol d’activitat» i un ‘hub’ d’innovació gastronòmica. La voluntat és que sigui un laboratori que utilitzi eines tecnològiques d’última generació i queimpulsi projectes ‘FoodTech’ a Barcelona. Amb aquest objectiu, l’ajuntament i Mercabarna busquen «liderar la transformació» a la zona nord del 22@ exercint de «tractors en inversió pública» amb la transformació de la nau central del recinte de La Escocesa i garantir el desenvolupament d’aquest nou planejament urbanístic.

La nau Shield de La Escocesa, on s’ubicarà el projecte, està pendent de rehabilitació i té una superfície lleugerament superior a 2.000 metres quadrats. Un cop entri en funcionament, aquest espai vol convertir-se en un laboratori de referència internacional en emprenedoria creativa en el sector agroalimentari i un centre per al desenvolupament d’una indústria alimentària sostenible i saludable i atraure talent especialitzat i inversions.

Barcelona és la sisena capital del món en indústries ‘FoodTech’. Per darrere de Nova York, Boston i San Francisco, Londres i Berlín, Barcelona es posiciona al rànquing del ‘Global Startup Ecosystem Index Report 2021’. La ciutat catalana aconsegueix una puntuació de 8,55 i passa per davant de ciutats com Xangai, Amsterdam, Los Angeles i Chicago. «Barcelona compta amb un full de ruta d’economia sostenible amb un eix vinculat a l’alimentació que vol l’impuls de models de negoci innovadors que fomentin un consum local i responsable i que aposti per la salut i hàbits alimentaris sostenibles», afirma el consistori en un comunicat.

Notícies relacionades

A Catalunya es concentren 185 projectes relatius al ‘FoodTech’, segons el directori d’ACCIO. Per exemple, l’experiència de ‘start-ups’ com Heura, entre altres de més noves i igualment disruptives, com per exemple Grin Grin Foods, Vacka, Incapto, InnoLarva i Voilà. «Ja són realitats i el nou ‘hub’ accelerarà l’aparició de noves empreses emergents. Empreses de grans dimensions, com la britànica Ocado, han aterrat a Barcelona i fires tan rellevants com Alimentaria són claus en el desenvolupament d’aquests projectes», afegeixen des de l’ajuntament.

Impuls al talent i noves tendències gastronòmiques

Així, l’ajuntament impulsa el projecte amb Barcelona Activa –que en l’actualitat compta amb el programa d’acompanyament empresarial ‘InnoFood’, amb la filosofia de fer créixer les ‘start-ups’ especialitzades en aquest sector i examinar les noves tendències– i Mercabarna com a agent dinamitzador i amb polítiques de clúster, integrant els diferents actors de la cadena de valor agroalimentària, convidant a formar part tot l’ecosistema alimentari, des de centres formatius fins a empreses privades del mateix sector.