Investigació judicial

Un jutge imputa el regidor Eloi Badia de Barcelona per la incineradora del Besòs

La fiscalia afirma en la seva denúncia que la planta hauria emès un excés de partícules contaminants

Un jutge imputa el regidor Eloi Badia de Barcelona per la incineradora del Besòs

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat de Badalona ha citat a declarar com a imputat el regidor d’emergència climàtica de l’ajuntament de la capital catalana i president de l’empresa pública Tersa, Eloi Badia Casas, per un delicte ecològic per la presumpta emissió de partícules contaminants de la planta de tractament de residus urbans situada a la població de Sant Adrià de Besòs, segons les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO. El regidor haurà de comparèixer davant del jutge l’11 d’abril juntament amb el cap d’explotació d’aquesta companyia, F. R. G., que també està sent investigat.

Des que la fiscalia va presentar la denúncia, al març de l’any passat, pel jutjat han passat per prestar declaració una sèrie de testimonis, entre els quals hi ha personal de la Generalitat. A l’inici de les indagacions, el jutge va sol·licitar a la direcció general de Qualitat Ambiental de Generalitat dades d’emissió de contaminants a l’atmosfera des del 2017 i un informe tècnic sobre un aspecte. Les fonts consultades asseguren que el Govern català va renovar fa poc la llicència de la planta i, per tant, es va revisar si es complia o no la normativa. Ara, amb el resultat d’aquestes indagacions, el jutge ha decidit citar a declarar els investigats Eloi Badia i el cap de l’explotació de la companyia. Badia va anunciar al gener que no es presentarà de nou a les eleccions municipals del 28 de maig.

La denúncia de la fiscalia exposa que Badia i l’excap d’explotació, com a màxims responsables de Tersa, «haurien estat realitzant i/o tolerant conscientment» una sèrie de pràctiques «contràries a la normativa ambiental» i que «podrien suposar un risc greu per a les persones que viuen a l’entorn» de la planta i per al medi ambient. L’empresa que gestiona aquest centre de residus està participada per Barcelona Serveis Municipals (BSM) i per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Les instal·lacions van entrar en funcionament el 1975. La Generalitat li va concedir el 2007 autorització per cremar residus sòlids fins a tres tones per hora.

El control de la temperatura del forn

La fiscalia de Medi Ambient afirma que l’empresa no estaria realitzant el correcte control de la temperatura dels gasos de combustió en la crema de residus, que no ha de baixar dels 850 graus durant dos segons, com a mínim. La planta estaria utilitzant, en comptes d’una mesura concreta, un càlcul basat en algoritmes. Arran d’aquesta falta de control, segons la denúncia, es podrien estar emetent compostos contaminants en unes concentracions superiors a les permeses.

Notícies relacionades

A les diligències d’investigació obertes per la fiscalia s’han incorporat els arxius de les temperatures de cada un dels tres forns des del 2015 al 2019. D’aquestes dades es desprèn que «en moltes ocasions, les temperatures dels forns han sigut inferiors als 850 graus», de manera que no es va poder constatar que es garantissin els nivells de temperatura exigits en la normativa. El 2018, tècnics de la Generalitat van realitzar durant diversos dies inspeccions en les quals van detectar «diverses irregularitats».

La investigació a la fiscalia prèvia a la denúncia es va iniciar el maig del 2018, arran de la demanda presentada pels representants de la coordinadora veïnal metropolitana AireNet, que aglutina entitats de les localitats de Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona. La Generalitat va anunciar el 2022 que havia constatat que aquest municipi no supera els valors de contaminació de referència legislats per la Unió Europea després d’haver realitzat una campanya de mesurament de la qualitat de l’aire al territori arran de les queixes de la plataforma veïnal.