Nous equipaments a Barcelona
«Les comissaries no estan dissenyades per atendre les víctimes de violència de gènere»
La Guàrdia Urbana estrena dues comissaries amb espais especialment dissenyats per atendre-hi dones maltractades i els seus fills
«Això no existeix enlloc més de Catalunya, ni d’Espanya, ni d’Europa», remarca la subinspectora Gemma Alfonso
Unes queixes per sorolls destapen dos casos greus de violència masclista a Barcelona
«Les comissaries no estan dissenyades per atendre-hi les víctimes. No són espais amables, ni càlids, ni confortables», expressa la subinspectora de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Gemma Alfonso, en una entrevista amb aquest diari. Quan una dona maltractada va a dependències policials per denunciar la seva parella, hi arriba en un estat psicoemocional molt delicat, i és que triguen una mitjana de vuit anys a fer-ho. Després de tant temps de maltractament físic, sexual, psicològic, econòmic; amb el consegüent aïllament de les seves amistats i família, és complicat que una dona s’empoderi i faci el pas. Per això, quan ho fa «s’han d’intentar treure totes les barreres i facilitar la seva atenció». Amb aquesta voluntat, la Guàrdia Urbana de Barcelona va estrenar fa dues setmanes dos Serveis d’Atenció a les Víctimes (SAV) especialment pensats per a les dones que pateixen violència de gènere i els seus fills. Llocs on elles es poden informar de les seves opcions, començar a treballar amb serveis assistencials i denunciar, ja que des del novembre la Guàrdia Urbana pot rebre aquesta mena de demandes.
«Són espais amables, que no semblen una comissaria. Aquí, les víctimes tenen prioritat i passen per davant de qualsevol altre ciutadà, i tenen privacitat tota l'estona», explica la subinspectora. Fins i tot el mobiliari està pensat per donar un tracte més pròxim: «La taula del ‘box’ té una forma pensada perquè l’agent pugui fer l’atestat sense perdre contacte visual amb la víctima, i fins i tot agafar-li la mà si ella vol», factors clau durant unes difícils i esgotadores declaracions, que poden durar entre tres i quatre hores.
Així mateix, els fills de les víctimes també tenen unes habitacions especials al costat del ‘box’ d’atenció a la víctima, que estan separades per parets de vidre insonoritzades, perquè el nen no escolti la declaració, i pugui entretenir-se amb jocs o mirant la televisió.
«Això no existeix enlloc més»
Aquests espais estan situats a les comissaries de la Guàrdia Urbana de Nou Barris (Marie Curie, 20) i de Ciutat Vella (la Rambla, 43). La segona, gairebé acabada, serà pràcticament tota una comissaria per a elles, amb més de 100 metres quadrats i 23 agents que han passat per un procés de selecció i 136 hores de formació. «Això no existeix enlloc més de Catalunya, ni d’Espanya, ni d’Europa», remarca la subinspectora Alfonso.
No obstant, tot i que aquests serveis faciliten que les víctima declarin en millors condicions, cal no oblidar la gran infradenúncia existent en aquests casos. Per això, sovint són els mateixos agents que patrullen els que han de fer l’«esforç» de mirar més enllà per detectar-los. Després de rebre formacions en aquesta matèria, agents de la Guàrdia Urbana han destapat casos greus de violència masclista a la capital catalana.
El 2022, els casos de violència masclista a Catalunya van incrementar un 24% en comparació amb el 2019. Un augment que la subinspectora Alfonso atribueix a la «normalització de la violència» d’una societat que sovint t’explica que «qui t’estima et fa patir». Així, la relació de maltractament continua, i la dona acaba sense eines. «No saps com demanar ajuda, i et fa vergonya perquè penses que no et creuran», explica la subinspectora, que per aquesta raó insisteix en la necessitat que els agents tinguin una «perspectiva àmplia» per connectar-hi.
Agressió sexual Barcelona Policia Guàrdia Urbana de Barcelona Drets de la dona Prostitució Agresiones sexuales contra menores Violència de gènere Dones Masclisme Agressions físiques
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça
- Tennis Alcaraz i Badosa treuen la millor versió per ficar-se a vuitens a Austràlia