Ordre judicial
Desallotjat l’hotel dels quaranta lladres del Poble-sec
Els Mossos d’Esquadra han posat fi a una ocupació delinqüencial «terrible» que feia anys que es trobava a les instal·lacions d’una antiga empresa de transports del carrer Blesa de Barcelona
Els Mossos d’Esquadra han desallotjat aquest divendres a les sis de la matinada una ocupació delinqüencial que s’havia convertit en un problema de seguretat «terrible» per al barri del Poble-sec, a Barcelona, segons l’inspector Jordi Fàbregas, cap de la comissaria del districte de Sants-Montjuïc. «No sabeu el que hem passat», asseguren veïns com la Rosa i el Vicenç, un matrimoni de 68 i 71 anys, respectivament, que han conviscut amb les baralles, apunyalaments, robatoris i agressions dels «30 o 40» lladres que han residit al local dels baixos del número 10 i 12 del carrer Blesa.
Aquest immoble és un espai molt gran, de dues plantes, que havia sigut una antiga empresa de transports. Tancada fa molts anys, el local va acabar en mans d’un banc, El Santander, que el va mantenir buit. Des de la pandèmia s’havia convertit en un niu de delinqüents. Va començar com un punt de venda de drogues i aviat va passar a ser un refugi per a lladres. «Robaven un negoci o cometien un robatori violent i es ficaven al local», lamenta Fàbregas. Tan grollera era l’activitat dels inquilins d’aquest immoble que cada vegada que es denunciava un delicte a la zona, les patrulles anaven directament a esperar-los a la porta principal d’aquests baixos. «I gairebé sempre els agafaven així», insisteix l’inspector.
En els últims sis mesos, els Mossos han comptabilitzat 70 incidents entre robatoris violents, furts, robatoris amb força en establiments comercials o tràfic de drogues perpetrats per homes residents en aquest lloc. «Els veïns estaven desesperats, i tenien raó», diu Fàbregas.
Ordre de desallotjament
Aquest divendres ha arribat finalment l’ordre judicial que ha permès als policies irrompre al local i desallotjar-lo. En el moment de la intervenció, hi havia 19 persones que sumaven 130 antecedents policials. A l’inspector Fàbregas li semblen poques: «Hi hem entrat dues vegades amb ordre judicial per perseguir delictes de drogues i hem arribat a identificar 40 persones».
La mitjana d’edat dels inquilins es troba al voltant dels 25 anys. Molts són de nacionalitat algeriana o marroquina, tot i que durant les identificacions han aparegut joves d’altres procedències. A la zona on antigament estarien aparcats els vehicles de l’empresa de transport, es traficava amb droga. I on hi havia les oficines, els lladres hi havien muntat les habitacions. Hi havia matalassos, pòsters, armaris i microones. Els dos banys estaven destrossats i coberts d’excrements.
Els veïns asseguren que els que manaven més al lloc llogaven les habitacions a la resta. Els policies, que no han pogut acreditar aquest subarrendament, sí que han comprovat que tots els presents es coneixien i vivien de la delinqüència. No era una ocupació efectuada per famílies a la recerca d’un sostre, remarca Fàbregas, era un lloc que utilitzaven per viure i delinquir. Els Bombers de Barcelona, a més, ja havien elaborat almenys dos informes per inundacions. Tenien una aixeta trencada de la qual sortia aigua de manera ininterrompuda, un detall no poc important en temps de sequera i que ells no van mirar de remeiar.
Veïns trasbalsats
Notícies relacionadesL’ús d’aquest immoble com un allotjament que –pervertint la inviolabilitat de la vivenda– els lladres utilitzaven per mantenir a ratlla la policia ha embogit els veïns. «Els agents hi venien cada dia, però no hi podien entrar ni fer-los fora», remarca la Rosa, que fa 45 anys que viu amb el seu marit Vicenç just davant el local. «Eren agressius i s’enfrontaven amb nosaltres. Un dia a mi em van tirar una ampolla a la finestra», afegeix ell.
Per evitar que hi entrin de nou, els Mossos han deixat una patrulla de guàrdia i han sol·licitat al banc que hi instal·li alarmes i prengui les mesures necessàries per evitar que es reocupi.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"