Parc monumental
El festival de Pedralbes va causar 51.000 euros en destrosses en uns jardins protegits de BCN
L’ajuntament va identificar desenes de desperfectes després de les últimes cinc edicions al recinte catalogat amb la màxima protecció patrimonial
Els Jardins de Pedralbes són un escenari cobejat de Barcelona. Un estira-i-arronsa inèdit s’ha dirimit sobre l’espai monumental pel pròxim Festival Jardins de Pedralbes, el cicle musical que, per primera vegada des del 2013, no organitzarà la productora Concert Studio, sinó una de les seves rivals, Clipper’s Live. La pugna per l’organització que la Generalitat va sotmetre a subhasta i la revenja amb què la creadora del certamen s’ha destapat aquesta setmana, a l’anunciar una rèplica dels concerts de Pedralbes al Poble Espanyol, han eclipsat el ressentiment que alguns veïns de les Corts manifesten amb la cita estiuenca. Es deu a la creixent afluència de públic, que associen amb el deteriorament d’alguns racons del parc, de preservació obligada al ser classificat amb el nivell màxim de protecció patrimonial.
Les reserves que expressen no són capritxoses tenint en compte els danys al recinte, quantificats en més de 51.000 euros durant les últimes cinc edicions. La quantia aglutina les despeses de les reparacions després dels festivals del 2018 al 2022. El gruix va correspondre a tasques de jardineria, informa l’Ajuntament de Barcelona, propietari del Palau de Pedralbes i els seus jardins fins que va culminar la cessió de la titularitat a la Generalitat l’any passat. En resposta a una petició d’accés a informació pública d’EL PERIÓDICO, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins xifra per desenes els desperfectes detectats després dels espectacles de l’últim quinquenni, que van passar de congregar poc menys de 60.000 espectadors el 2018 a vorejar els 100.000 assistents en les dues últimes ocasions.
La factura total va ascendir a 51.218,85 euros per reparar les destrosses, que es van incrementar any rere any: el certamen del 2018 es va tancar amb 13 «incidències» –segons la terminologia que el consistori fa servir–, van pujar a 20 el 2019 i van escalar a 30 el 2020. Les xifres encara són més inflades en les dues últimes edicions, en les quals l’ajuntament afirma que va efectuar un còmput «més exhaustiu» de les anomalies, de manera que en va documentar 122 el 2021 i 95 el 2022.
Flora malmesa
Un balanç detallat del 2021 firmat per l’ajuntament esmicola les destrosses a instal·lacions de reg, arbres i parterres. Al·ludeix a diverses arquetes i aspersors fracturats, un banc trencat, un fanal tombat i abocaments d’escombraries i mobiliari sense retirar, així com vehicles i camions estacionats indegudament sobre la gespa.
Al seu torn, esmenta diferents classes de plantes malmeses durant els concerts del 2021, com mahònies, abèlies, agapanthus i capes d’heura. També notifica una esparreguera «seca per falta de llum i reg», pistàcies «mortes per falta de reg», una alzina «ferida per un vehicle» i branques trencades del «primer xiprer centenari» del jardí.
Cost minvant
Malgrat que cada any es van registrar més estralls que en l’anterior, el cost per estroncar-los va anar decaient. Gairebé la meitat incumbeix al 2018, que es van desemborsar 25.008,96 euros. El 2019, l’import es va reduir a 15.516,83 euros; el 2020 es va saldar amb arranjaments valorats en 2.916,13 euros; el 2021, 6.034,26 euros, i 1.742,67 euros el 2022. Parcs i Jardins indica que tots els imports van anar a càrrec de Concert Studio.
Per explotar el certamen, la promotora va haver de dipositar unes garanties. L’any passat van ascendir una a 15.894,34 euros per l’ocupació del recinte i l’altra a 31.788,68 euros per compensar eventuals desordres en la vegetació i el mobiliari. L’ajuntament aclareix que no va ser necessari retenir part del dipòsit en l’última edició ni tampoc en les quatre anteriors, ja que Concert Studio va pagar tots els danys o va reposar els elements deteriorats.
L’ajuntament va avançar part de les reparacions i, després de taxar-ne el preu, va remetre el compte a l’empresa. Al respecte, Parcs i Jardins contesta que Concert Studio ha liquidat tot el deute pels desperfectes als Jardins de Pedralbes excepte la quantitat corresponent al 2022, que constava pendent de cobrament el 23 de març passat.
Per a la primera vegada que s’encarrega de concedir l’esdeveniment, el Govern ha descartat reclamar una garantia per indemnitzar eventuals perjudicis. En canvi, ha retallat el lapse de més de tres mesos que el parc es va mantenir en part ocupat pel cicle musical l’any passat a 45 dies com a màxim, tant per aixecar i retirar els escenaris com per programar les actuacions.
La Generalitat va fixar de partida en el concurs que el concessionari abonés almenys 3.393 euros per dia d’estada als jardins, catalogats amb el màxim blindatge possible. L’ajuntament va recaptar el 2022 per primera vegada un cànon a l’organitzador, de 850 euros al dia. És menys que els 3.790 euros diaris que les ordenances fiscals estableixen que s’havien de sufragar. No obstant, el consistori va atorgar una rebaixa, basant-se que l’activitat efectiva del festival es limitava a les cinc hores en què l’accés al parc quedava restringit pels espectacles en la cartellera. A més, es va eximir de recàrrec el promotor durant les setmanes de muntatge i desmuntatge.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Barcelona Festivals de música Festival Jardins de Pedralbes Generalitat Ajuntament de Barcelona Música
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034