Previsions del sector
Barcelona espera un 87% d’ocupació hotelera per Setmana Santa
Les previsions superen les dades de l’any passat i destaquen per les tarifes, que s’incrementen almenys un 22%
A1-165283983.jpg /
La primavera gairebé estival que viu Barcelona es tradueix ja en bones dades turístiques al març i, sobretot, en preus per sobre de la prepandèmia, atribuïts a la cerca de qualitat per part del visitant, que no arriba motivat per ofertes. I amb aquesta inèrcia positiva la Setmana Santa es planteja es planteja fins i tot amb certa eufòria al sector local: la previsió hotelera és del 87% d’ocupació, mentre que en apartaments turístics encara no tenen xifres, però sí expectatives altes. Les dades suggereixen millors resultats que el 2022, quan va ressuscitar de cop i volta l’activitat, però encara lleugerament per sota de 2019. Els que dormin en un hotel pagaran més del 22% respecte a fa un any i fins i tot més que fa quatre.
L’escenari també és molt diferent ara, quan tots els hotels estan operatius davant els tancaments que encara es van registrar el 2022. La hiperactivitat es traduirà també en l’àmbit de la restauració i d’altres serveis, tot i que la meteorologia tindrà l’última paraula en el cas dels indecisos d’última hora.
El director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, considera la nova xifra com una «bona notícia perquè reafirma la recuperació turística de la ciutat». El representant de la patronal creu que demostra que «Barcelona continua sent una marca reconeguda i competitiva a nivell internacional».
Altres dades de l’Observatori del Turisme a Barcelona avalen l’optimisme. El nivell de reserves deu dies abans de Setmana Santa ja era més de quatre punts superior al de 2022, amb un pic d’entrades per Divendres Sant. A més, lluny de la improvisació de l’any passat, en aquesta ocasió les peticions van començar fa dos mesos.
Reserves més internacionals
I tot i que les reserves domèstiques (turisme nacional) han perdut una mica de pes ara que hi ha més mobilitat internacional, continuen sent predominants per aquestes dates. El mateix informe destaca que l’estada mitjana serà de quatre nits i que més de la meitat seran en parella. El seguiran viatgers en solitari (22,5%), en grup (13,8%) i en família (11,6%), segons les previsions.
Per al sector és especialment rellevant el preu que aquesta vegada pagaran els viatgers. No només de cara a la recuperació després de tants mesos de tancaments i ertos en temps de pandèmia, sinó perquè l’increment suposa cert filtre al tipus de turisme. I està en sintonia amb les reivindicacions de l’ajuntament, que creu que així es potencia la qualitat de la demanda. Així, segons les dades prèvies de l’Observatori, el preu mitjà de les habitacions a la ciutat serà de 201 euros, un 22,7% més que l’any passat.
Sempre segons reserves anticipades, les nacionalitats més freqüents seran espanyols (15,6%), nord-americans (9,2%), britànics (8,9%), alemanys (6,8%), italians (6,6%), francesos (5,8%), belgues (2,4%), suïssos, israelians i irlandesos.
Altres indicadors
També l’associació d’agències de viatge ACAVE té bones previsions tant per a la costa catalana com per a Barcelona (com a destí urbà), una demanda que està creixent, apunten. En paral·lel, Renfe informa que els seus destins més demandats són els que connecten Catalunya amb Madrid, Andalusia i tot el corredor mediterrani. A l’interior del territori, les línies amb més increment de la mobilitat seran les que comuniquen Barcelona amb Girona i la Costa Daurada. També Vueling ha incrementat freqüències entre Barcelona i algunes capitals europees.
Hotels consultats del centre de la ciutat apunten dates clau en què la seva ocupació és plena o gairebé plena, mentre que en zones menys turístiques la previsió és bona, però menys alta.
Fonts del grup hoteler Sercotel afegeixen que l’ocupació mitjana dels seus quatre establiments a la capital catalana oscil·larà entre el 90% i el 95%, és a dir, gairebé ple. Però destaquen que l’augment de l’antelació en la demanda ha fet créixer els preus, que estaran un 20% per sobre del 2019 i entre un 25 i un 30% per sobre de l’any passat, calculen. Aquest increment s’atribueix al retorn del viatger internacional. La mateixa cadena té previsions també molt altes en municipis pròxims, com Sitges, tot i que estan més pendents del bon temps.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia