Molèsties nocturnes

Les mesures per reduir el soroll a Barcelona amb prou feines funcionen a Gràcia

L’ajuntament reconeix que ha de fer més per disminuir el nivell sonor durant la nit

Les mesures per reduir el soroll a Barcelona amb prou feines funcionen a Gràcia

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El soroll nocturn a Barcelona s’ha reduït entre un i cinc decibels, a les zones considerades «acústicament tensades», segons ha informat l’ajuntament aquest dilluns. En aquests punts, el govern municipal ha posat en marxa diferents actuacions com la reducció dels horaris de les terrasses i de botigues d’alimentació.

L’estiu passat, el consistori va informar que s’estava detectant que el soroll nocturn superava contínuament en tres decibels el permès, segons els sonòmetres instal·lats; tot i que els màxims detectats superaven en més de 10 decibels el soroll autoritzat a la nit en més d’una desena dels llocs on es van col·locar aquests aparells.

Gràcia, la zona amb menys millores

Els àmbits on s’han aplicat mesures per reduir el soroll són els següents:

  • Places de Gràcia. La reducció de soroll nocturn ha sigut de només entre 1 i 2,5 decibels. Es tracta del punt on la disminució de les molèsties ha sigut més moderada, així que l’ajuntament considera que existeix una «necessitat de continuar desenvolupant mesures per disminuir el nivell sonor durant la nit».

  • Carrer d’Enric Granados, a l’Eixample. A la part superior del carrer el soroll nocturn s’ha reduït uns 2 decibels, i fins a 5 en el tram inferior.

  • Carrers de Joaquín Costa i La Paloma, a Ciutat Vella. El soroll ha disminuït uns 2 decibels. A la plaça George Orwell, al mateix districte ha baixat uns 3,5 decibels.

  • Jardins de la Mediterrània, a Sants-Montjuïc. S’han reduït més de 5 decibels els nivells de soroll nocturn.

Noves zones controlades

L’Ajuntament de Barcelona també ha informat que està estudiant com reduir el soroll nocturn en altres punts de la ciutat. En aquest sentit, està elaborant plans específics per a les zones del Triangle Lúdic de Sant Martí; als carrers Allada Vermell i plaça de Sant Cugat del Born; al carrer Miquel Pedrola i Alegre de la Barceloneta; i a la plaça de la Virreina de Gàcia.

També s’està analitzant el carrer Rogent del Clot; els eixos de Nou de la Rambla, Blai i Blesa, al Poble-sec, i els carrers de Tusset i Aribau, a Sarrià-Sant Gervasi.

Soroll i salut ciutadana

Notícies relacionades

El consistori recorda que el soroll és «el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la població, just per darrere de la contaminació de l’aire». En el cas de la capital catalana, segons estimacions de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), «més de 210.000 persones pateixen una molèstia intensa», que inclou afectacions emocionals, psicològiques i socials severes; i «més de 60.000» veïns pateixen un trastorn greu del son.

En els casos més greus, el soroll també pot incidir en l’aparició i empitjorament de malalties cardiovasculars i metabòliques.