Pla pioner

Així és l’innovador projecte de pisos cooperatius per a persones de més de 60 anys a Barcelona

  • L’ajuntament ja ha firmat la cessió de sòl públic per aixecar les vivendes de Can 70. Allotjaran 39 persones, amb espais comunitaris, a la Via Augusta.

Així és l’innovador projecte de pisos cooperatius per a persones de més de 60 anys a Barcelona

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

1. L’origen d’un somni.

Can 70 es va començar a gestar el 2015. Es tractava d’un col·lectiu d’unes 20 persones grans que treballa «per aconseguir una alternativa al model actual d’envelliment» i va presentar a l’Ajuntament de Barcelona el seu projecte de «cooperativisme en vivenda en cessió d’ús», en sòl públic. L’integren sobretot dones de 55 a 70 anys, que han debatut llargament el tipus de convivència que volen en l’etapa final de les seves vides. El seu objectiu era aconseguir un espai on construir casa seva, «un edifici per retornar a la ciutat una vegada acabat el període de dret de superfície», expliquen.

2. El model continuarà creixent.

En els últims mesos han completat la xifra de socis que requerien, de manera que ara hi ha llista d’espera. Però a curt termini es desenvoluparan altres projectes en la mateixa línia, sigui en sòl públic o privat. També a municipis de l’àrea metropolitana.

3. Un plantejament pioner en una ciutat.

Can 70 és la primera iniciativa d’aquest tipus en sòl públic a Barcelona, ubicada a Sarrià-Sant Gervasi. A Catalunya i a Espanya s’han donat altres experiències, sobretot a zones rurals, però no en sòl públic ni dins de nuclis urbans. La filosofia d’aquestes vivendes és la d’una comunitat que es constitueix en cooperativa i de manera autònoma produeix i gestiona les seves vivendes, de manera col·laborativa. Aquesta, per a sèniors, marca la diferència amb altres construccions cooperatives, perquè s’enfoca en persones de més de 60 anys, per a qui es construirà una llar on envellir amb dignitat, comoditat i cures autoassistides.

4. Primers passos en marxa.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació, va firmar la setmana passada l’escriptura de constitució del dret de superfície per 90 anys sobre dues finques de terreny municipal a la Via Augusta, 375-381 i 383-387, a favor de la cooperativa adjudicatària Sostre Cívic, que integra més d’un miler de socis. Aquesta desenvoluparà el projecte de covivenda amb les persones del grup motor de Can 70. El terreny cedit està valorat en 3.565.477 euros i el consistori subvencionarà el 16% del cost de la promoció, per un valor aproximat de 650.000 euros, que s’han de tornar a llarg termini. Com que les vivendes tindran una bonificació permanent del 95% de l’IBI i del 90% de l’impost de construcció, la inversió municipal s’estima en uns 4,5 milions d’euros. L’adjudicatària assumeix el cost de construcció.

5. La capacitat de residents.

La nova construcció, que allotjarà 39 residents, integrarà 10 pisos amb estructura més convencional, d’uns 43 metres quadrats, i 29 apartaments originals que s’articularan agrupats cada quatre o cinc entorn d’una gran cuina i un menjador comuns, però amb accés individual a allotjaments individuals d’uns 30 metres quadrats (lavabo, habitació i sala d’estar). Algunes unitats són connectables perquè hi puguin conviure parelles, sense superar mai la comunitat total de 39. D’aquesta manera, si una persona mor o deixa l’edifici, l’espai es pot reajustar perquè hi accedeixi una altra persona sola. Es preveu que hi hagi nombrosos serveis comuns i compartits, espai comunitari de bugaderia, sala de cures i fisioteràpia, jardí i hort urbà, instal·lacions comunes de fred i calor, i d’altres. Només hi poden viure socis de la cooperativa, de més de 60 anys, excepte les possibles parelles que tinguin menys d’aquesta edat límit.

6. Característiques del disseny i terminis.

El componen dos edificis connectats per la planta semisoterrani, segons el disseny guanyador de l’equip d’arquitectes Peris+Toral, que han treballat en l’avantprojecte mitjançant tallers amb els implicats. Ara preparen el projecte bàsic, com a avantsala de l’executiu i la intenció de començar les obres d’aquí un any i acabar-les el 2026. S’estructuraran en un semisoterrani, una planta baixa i quatre plantes. Al semisoterrani es concentren els espais d’ús comunitari de l’edifici. A la resta, les vivendes.

7. Les regles del joc i el cost.

Notícies relacionades

La cessió del terreny municipal forma part del Conveni ESAL, que promou la vivenda cooperativa a la ciutat. Al ser qualificades com a vivendes de protecció oficial, es permet limitar els màxims de renda per a cada unitat de convivència, explica el consistori. Els cohabitants no poden tenir vivenda pròpia, o si la tenen l’han de cedir a la borsa de vivenda social. D’entrada aporten una part del capital per a la construcció, però la majoria és finançat per un banc. Amb la quota mensual que cadascú abona per l’ús mentre visqui es paga el préstec col·lectiu, de manera que ningú pateix la pressió d’un préstec individual.

8. Altres experiències prèvies de cessió.

8. Altres experiències prèvies de cessió.El nou acord segueix el camí dels primers drets de superfície firmats per l’ajuntament per a les cooperatives de vivenda Abril i La Domèstika, l’agost passat. El conveni marc ESAL el van firmar el municipi i les principals federacions de cooperatives i fundacions de vivenda social, com un mecanisme innovador de cooperació amb el tercer sector. Es basa a assignar solars públics a les entitats sense ànim de lucre i la cessió dels terrenys. Aquesta empenta impulsa la construcció i rehabilitació de vivendes de protecció oficial destinades a lloguer i covivenda.