Petició a Marlaska
Unides Podem demana investigar si policies i guàrdies civils van difondre una notícia falsa racista a Barcelona
La formació demana a Interior que aclareixi el cas després que l’ajuntament presentés una denúncia a la fiscalia
Unides Podem ha reclamat al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que dugui a terme una investigació per aclarir l’origen de la notícia falsa sobre les 1.600 persones d’origen magribí, residents al Marroc, que estaven empadronades de manera fraudulenta en un pis de Barcelona, on només vivien cinc persones. La ‘fake new’ afirmava que l’objectiu de l’estratagema era cobrar ajudes socials i votar per correu en les pròximes eleccions municipals, una afirmació que s’ha revelat falsa.
En una pregunta registrada al Congrés, Unides Podem explica que aquesta informació, que es va publicar en diversos tuits que comentaven que a Barcelona hi podria haver més casos similars, assegurava que la notícia no havia aparegut en cap mitjà i acusava l’alcaldessa Ada Colau de beneficiar-se’n. Els diputats Jaume Asens i Joan Mena denuncien que aquesta informació es va difondre «ràpidament i àmpliament» a través de les xarxes socials.
En el text registrat, al qual ha tingut accés Europa Press, els diputats d’En Comú Podem recullen notícies que assenyalen membres de la Policia i de la Guàrdia Civil com autors de la falsa notícia difosa a Twitter. «A més, s’hauria de considerar que hi hauria indicis clars que alguns dels retuits es van produir a través de bots automatitzats o dirigits per persones no identificades», agrega.
Campanya de desprestigi
Segons el parer dels morats, la difusió massiva «s’intueix» com una campanya de desprestigi contra Colau. Afegeix que la informació «representa» una «incitació a l'odi envers la comunitat magribina i marroquina» a l’atribuir-los de manera «directa i massiva» la «comissió d'una estafa que afectaria els serveis públics i al conjunt de la ciutadania» i que «adultera, a més, el resultat de les eleccions municipals». A més, afirma que el cas no està emparat per la llibertat d’expressió.
«Els autors d’aquests tuits i de la seva difusió, entre els quals s’ha comprovat que hi ha alguns juristes, psicòlegs i membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, sabien que el missatge difós era fals.»« »Agreguen que el tuit no s’acompanyava de cap notícia o prova de tipus periodístic que pogués donar credibilitat o que permetés comprovar la seva veracitat, «de manera que queda clar que s’intentava difondre un rumor fals en contra de la comunitat marroquina i en contra de l’equip de govern de Barcelona», recalquen.
Per tot això, a més de demanar a Marlaska que trobi l’origen de la notícia falsa, Asens i Mena pregunten al Govern si el Ministeri de l’Interior creu que està en disposició de trobar-ne l’origen, tenint en compte que aquests missatges «poden jugar un paper decisiu en contextos de campanya electoral i condicionar l’elecció del vot en les eleccions del 28-M». Així mateix, s’interessen per si Interior disposa de tots els recursos necessaris per fer front al fenomen «creixent» de les notícies falses.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034