De 3 a 12 àrees
Barcelona expandeix els parcs d’aigua infantils amb la mirada posada en la sequera
L’ajuntament aparca sine die la reobertura de l’atracció de Sant Andreu tancada el 2018 després de 12 gastroenteritis
Tres bolets i dos padrins: així serà la primera superàrea infantil inclusiva de Barcelona
Tendals, tobogans de rodets i un pentagronxador arriben als parcs infantils de Barcelona
L’estiu serà una mica més refrescant a Barcelona l’any que ve, quan la ciutat passarà de 3 a 12 parcs infantils amb jocs d’aigua. Els nens i nenes, i algun adult, es podran remullar gratis en les tres infraestructures ja existents i les nou que estan acabant els tràmits per construir-se el 2024. Això sí, només entraran en funcionament si la sequera ho permet.
Com ha explicat EL PERIÓDICO, el consistori té en marxa les 10 primeres àrees de joc 100% accessibles amb l’objectiu d’estrenar-les el 2024. La joia de la corona és la superàrea dels jardins de Màlaga. En paral·lel, ja s’estan redactant els projectes de nou instal·lacions estivals per refrescar-se, amb diferents dissenys i disseminades per tota la ciutat. La seva construcció també es preveu per a l’any que ve.
Sequera a la vista
El consum d’aigua d’aquestes atraccions és molt moderat, res a veure amb mini parcs aquàtics. Són dutxes gegants o metralletes d’aigua, per exemple. Només obren aproximadament tres mesos, coincidint amb les vacances escolars des de Sant Joan fins a l’Onze de Setembre. Després es retiren i esperen en magatzems municipals l’estiu següent.
Funcionen sis hores al dia: de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h. S’activen amb un botó amb temporitzador i a més tenen un comptador topat: si a algú se li acut passar el matí prement el botó, quan arribi al màxim establert es tancarà l’aixeta.
Tot i així, l’ajuntament prefereix rebaixar expectatives per si finalment aquest estiu no poguessin obrir les tres instal·lacions existents, que estan situades a Canyelles, Bon Pastor i Horta. «Estem pendents de les restriccions i mesures que es dictin contra la sequera, si no plou suficient aquest abril i maig», apunten fonts municipals. L’empresa municipal BCASA va estudiar el consum del joc instal·lat a Canyelles, que va ser la prova pilot, i era equivalent al d’una font d’aigua ordinària de la ciutat.
El fiasco de Casernes
L’expansió d’aquestes atraccions, que són corrents en països com França, s’ha vist molt marcada a Barcelona pel fiasco del primer «refugi climàtic» al parc Santiburcio, a les Casernes de Sant Andreu. Consistia en un grup de rajos que sortien del paviment i que reaprofitava l’aigua com fan les fonts ornamentals. Va obrir el 2018 i es va haver de clausurar aquell mateix estiu, després de la sospita que tenia alguna relació amb 12 intoxicacions i gastroenteritis entre usuaris adults i menors.
Notícies relacionadesL’Agència de Salut Pública de Barcelona va investigar el cas i no va en trobar una causa-efecte clara, però l’incident ha suposat un punt d’inflexió. Aquesta agència meitat municipal i meitat autonòmica ha imposat cinc condicions als parcs d’aigua que obrin a la ciutat. L’aigua ha de ser potable i sense recirculació, amb un baix consum ja que és a fons perdut. Sempre, sense excepcions, ha de caure d’amunt a avall i evitar elements en els quals es pugui acumular i formar abeuradors. A més el paviment ha de ser accessible i antilliscant, la infraestructura s’ha de retirar en temporada baixa i funcionar amb horari a l’estiu.
¿On seran?
Els emplaçaments triats per als nou futurs parcs d’aigua són els següents:
Jardins de Màlaga
Parc de Can Batlló
Parc de Joan Miró
Plaça de les Caramelles
Jardins del Baix Guinardó
Parc de les Glòries
Parc del Canòdrom
Casa de l’Aigua de Trinitat Vella
Plaça del Maresme
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034