Investigació judicial
La Guàrdia Civil registrarà la incineradora del Besòs per comprovar si va contaminar en excés
L’Audiència de Barcelona ordena una entrada i un registre de la planta de Sant Adrià després que una jutge de Badalona els denegués
Sobre la incineradora de Tersa al Besòs, la planta que més tones d’escombraries crema a Catalunya, es discerneix la incògnita sobre si es va excedir disseminant substàncies contaminants que, segons la fiscalia, van poder posar en «risc greu» la salut dels veïns pròxims a la planta, al límit entre Sant Adrià de Besòs i Barcelona. El regidor d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d’explotació de la fàbrica, F. R. G., van comparèixer aquest dimarts com a investigats en la causa, que se sosté en les indagacions fetes per la Guàrdia Civil durant gairebé quatre anys. El cos policial va demanar autorització al Jutjat d’Instrucció 5 de Badalona al gener per practicar una entrada i un registre de la central. La jutge la va desestimar, però l’Audiència de Barcelona ha concedit ara l’ordre després dels recursos del ministeri públic i de l’acusació que la plataforma veïnal Aire Net exerceix.
La resolució de l’alt tribunal contradiu la instructora. La jutge va rebutjar la petició de la Guàrdia Civil al considerar que inspeccionar la planta resultava «prematur» en l’actual moment processal de la causa, originada per una denuncia que Aire Net va presentar a la fiscalia l’abril del 2018.
A més, va adduir que «no és procedent en aquest moment limitar el dret fonamental a la inviolabilitat del domicili» amb la irrupció dels agents a la planta. La instal·lació és de titularitat pública, compartida per l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana. «No es considera proporcional», va afegir la magistrada en la interlocutòria en què va denegar la mesura, a què EL PERIÓDICO ha tingut accés. En canvi, l’Audiència de Barcelona ha conclòs que la diligència sí que és procedent i necessària per a la investigació. El registre serà excepcional, ja que es practicarà sense que el sumari estigui sota secret, com sol ser habitual en aquests casos.
La petició del Seprona
En un ofici datat el 3 de gener passat que aquest mitjà ha consultat, la unitat del Seprona de la Guàrdia Civil va reclamar un manament a la jutge perquè la facultés per accedir a la incineradora. L’institut armat va requerir el permís «amb la finalitat de la prossecució de les investigacions», diu el document.
El Seprona va argumentar que el registre era necessari per la «no existència d’un altre mitjà menys lesiu per a la comprovació del ‘modus operandi’ fet servir per portar a terme els delictes investigats». La causa que s’instrueix als jutjats de Badalona està oberta per un presumpte il·lícit contra el medi ambient per la possible emissió excessiva de partícules i substàncies contaminants a l’atmosfera, al cremar-se residus suposadament per sota de la temperatura que la normativa dicta per minimitzar la pol·lució.
Una qüestió nuclear en el cas és si els càlculs basats en un algoritme que l’empresa ha utilitzat per mesurar la temperatura a què cremen els rebutjos són pertinents per garantir una combustió adequada que mitigui la dispersió de components tòxics o no s’ajusten a la normativa. La Guàrdia Civil afirma que «en diversos moments, dins de les instal·lacions del grup Tersa, s’han cremat residus per sota de la temperatura establerta de 850 graus». «Suposa un greu risc de contaminació a l’atmosfera i, com a conseqüència, un risc per a la salut pública, ja que no està garantit que els compostos contaminants [...] s’estiguin descomponent completament», avisa.
En aquest sentit, sol·licita entrar a la planta per «verificar el funcionament de l’algoritme» i comprovar si el càlcul coincideix amb els mesuraments directes dels sistemes de control de temperatura de la incineradora. Els agents també volen examinar si el sistema automàtic de mesuraments «compleix els requisits», entre altres possibles indicis sobre els fets investigats. En l’escrit que van enviar al jutjat, indiquen que consten mesuraments de diòxid de sofre i mercuri que «no van superar nivells de garantia de qualitat» i que, a més, «l’empresa va prendre certes mesures de manera manual, i va incomplir d’aquesta manera el calibratge indicat en les instruccions tècniques».
Substàncies cancerígenes
Hi ha altres aspectes que figuren en la investigació que la Guàrdia Civil pretén avaluar a la instal·lació, segons consta en l’escrit que va enviar al jutjat. Els policies es proposen «verificar que la descàrrega de cendres es fa amb les mesures de seguretat adequades». El Seprona afirma que el tràfec d’escòries va ser inadequat, «de manera que es va permetre la sortida de partícules altament contaminants, catalogades com a molt perilloses».
«Aquesta mala pràctica pot ser catalogada com a risc greu per als empleats que eren a les instal·lacions, així com el potencial risc de contaminació que suposa si les cendres volants arriben a l’atmosfera», alerta la Guàrdia Civil. A més, recorda que «alguns efectes sobre la salut associats a la inhalació de partícules contaminants són el desenvolupament d’asma, el mal funcionament dels pulmons i l’aparició de problemes cardíacs».
Notícies relacionadesEl cos cita diversos estudis sobre la contaminació entorn de la planta, elaborats entre el 2014 i el 2017 per un equip encapçalat pel catedràtic de Toxicologia de la Universitat Rovira i Virgili Josep Lluís Domingo. Per als agents, crida l’atenció que aquests informes detectessin a Sant Adrià «una quantitat significativament superior de dioxines i furans [dues substàncies cancerígenes] al terra i a l’aire respecte a les altres plantes d’avaluació energètica» de Catalunya. També ressalten que aquests treballs van apuntar que «el risc de desenvolupar càncer en els habitants de Sant Adrià de Besòs és d’entre tres i quatre vegades més elevat que si ho comparem amb les altres plantes de gestió de residus estudiades».
La Guàrdia Civil també es vol assegurar de la quantitat emprada de carbó actiu, que serveix per absorbir dioxines i furans i reduir les emissions de metalls pesants a l’ambient. El cos adverteix que, almenys el 2017, Tersa presumtament va utilitzar «valors molt per sota de la quantitat de carbó actiu recomanada». Segons els investigadors, va provocar que l’expulsió de dioxines i furans fos «el doble del límit permès».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia