Barcelonejant
La tribu del gel de Barcelona
Uri Imperial pot estar 20 minuts en aigua a 3 graus. És l’‘iceman’ de Barcelona. Esgota tallers ensenyant el mètode Wim Hof: banys de gel. «La teràpia de les ‘celebrities’». Té una «tribu» de 200 banyistes de gel
A1-172135787.jpg /
Ara mateix tens gairebé tant de morbo com el nou llibre d’Ana Obregón. Estàs en banyador i tens més gel al voltant del que podria assumir la princesa de ‘Frozen’. Hi ha dues banyeres d’acer amb 220 quilos de glaçons. L’aigua deu estar a uns 3 graus, calculen. És la temperatura –comprovaràs ben aviat– que popularment es coneix com a «freda de collons». Una vintena de neòfits entren i surten de l’aigua gèlida mantenint el tipus millor que Leonardo DiCaprio al final de ‘Titanic’. ¿El repte? Aguantar fent el bany de gel 2 minuts. «Ara sé com se sent –reveles després de minut i mig– el cogombre del gintònic». En sortiràs passats els 4 minuts.
És un taller d’Ice Bath Barcelona. Aquí t’ensenyen a banyar-te en gel. I això que l’instructor –ho confessa de seguida– solia ser dels que dormia amb mitjons a l’estiu. «Em continuo considerant fredolic», et dirà l’Uri sota una capa de glaçons. Ha arribat a estar 20 minuts en aigua a 3 graus. Uri Imperial, l’‘iceman’ de Barcelona, ara esgota tallers ensenyant el mètode Wim Hof. «La teràpia de les ‘celebrities’», en diuen. Així, s’albira en banyeres d’acer plenes de glaçons gent com ara David Beckham, Kendall Jenner, Elle Macpherson i Lady Gaga. La «tribu del gel» de Barcelona ja va pels 200 banyistes amb pell de gallina.
El nom del mètode –Wim Hof– és del seu ideòleg: l’‘iceman’ oficial, un holandès amb més tolerància al fred que el Ieti. Té 21 rècords Guinness, entre altres proeses gelades, per escalar el Kilimanjaro en pantalons curts, córrer descalç mitja marató al cercle polar àrtic o passar-se més de 112 minuts enterrat en gel. ¿El seu lema? «Respira, és gratis».
«Et diria que la respiració m’ha canviat més la vida que el fred», assegura l’Uri. Tres hores de les quatre del taller se les passa ensenyant a respirar. «És un treball de focus mental i de visualització», justifica l’instructor. Uns quants xuts de respiracions Wim Hof (30 inhalacions profundes per la boca, exhalacions sense forçar i, després de l’última, aguantes la respiració) i acabaràs fent més flexions seguides que en tota la teva vida sense despentinar-te. «És un exemple de com la respiració influeix en el sistema nerviós –detalla l’Uri–. De com genera adrenalina, com et desperta l’estat de lluita i fugida». Com si acabessis de veure un lleó o Froilà volent que vagis de festa amb ell.
Avui l’Uri ha instal·lat les seves banyeres d’acer a Studio Crossfit (Provença, 529). «No és tan dolent com penses», et diu la Meche, una de les teves companyes de taller, al veure’t ja abans de començar amb el mateix rictus que el Ella ho va provar una vegada. «No et vull fer espòiler –diu rient–, però en surts amb un xut d’adrenalina». «I una vegada et fiques en una banyera de gel –diu per animar-te–, ja no hi ha res que t’aturi».
Oblida’t de les expectatives, insistirà l’Uri. «No intentis pensar gaire què creus que passarà. Deixa que passi. El fred destapa el que tens a dins».
Hiverns en màniga curta
L’home de gel és fàcil d’identificar: és l’únic que va descalç i en samarreta quan la resta de la humanitat va amb dues capes i mitjons. 40 anys. S’ha passat els últims 5 hiverns en màniga curta. En tot just un any haurà posat en aigua gelada unes 400 persones, entre elles Veronica Blume. «Després d’aquesta experiència –va confessar la model en el seu Instagram– em sento més forta, més capaç, més segura».
L’‘iceman’ de Barcelona va estar 7 anys treballant en banca digital. En fa 6, se li va ajuntar l’estrès crònic amb la paternitat primerenca. «No va ser un clic: em fico al bany i canvio de vida –recorda–. Va ser un procés. Per a mi va ser com parar la màquina del tren. Parar el vagó, aturar-se i agafar perspectiva. Com més claredat mental tens, millors decisions prens».
Va conèixer el mètode Wim Hof de casualitat. Un amic anava a fer un ‘training’ a Polònia. «El vaig tractar de megaboig –recorda–. Jo llavors anava tapat fins al capdamunt». Però s’ho va prendre com un repte físic: «Si ell ho fa, jo també ho vull fer». Fa poc més d’un any que és instructor certificat. El mes passat va tornar a Polònia a treure’s el nivell 2: «Et prepara per fer les expedicions a la muntanya –detalla– sense samarreta i en pantalons curts».
Va començar fent un taller al mes. Ara n’imparteix quatre –els dos pròxims estan esgotats–, més la quedada mensual de la tribu, l’últim diumenge de cada mes. És un dels quatre pilars del mètode: «Respiració, exposició al fred, focus mental, comunitat». També fa sessions de ‘team building’ per a empreses.
Aquest gener va inaugurar el seu Ice Hub, el seu centre de Vilassar de Mar. «Em vaig deixar l’esquena construint-lo», diu esbufegant. Es refereix a una banyera comunal amb capacitat per a una dotzena de banyistes de gel. Tot sostenible, recalca l’Uri. «L’aigua que s’utilitza allà es recicla per regar horts».
Cap dels alumnes crida a l’entrar a la banyera plena de glaçons. Per molt que cridis –l’Uri arronsa les espatlles– l’aigua no deixarà de ser freda. «Depèn de la teva força mental i del control que tinguis sobre la respiració i les teves emocions per afrontar això». Gairebé el 100% sol superar els 2 minuts. Deuen haver sortit abans de temps amb prou feines 4 de 400. I només un no s’ha arribat a banyar: «El meu pare», diu rient l’Uri.
Notícies relacionades¿Els beneficis del fred? «És antiinflamatori –enumera l’Uri–, millora el sistema cardiovascular, millora el sistema immune, redueix l’estrès». I després és «el desafiament mental de tot això». Surts de la banyera més pujadet que si et surt a tornar la declaració de la Renda. ¿L’objectiu? «Intentar trobar –en anglès sona molt guai– el comfort in discomfort», assenyala l’Uri. «El confort en una situació incòmoda». Passar del «vull sortir d’aquí» al «puc fins i tot fer acudits». «Quantes situacions en la vida tens com aquesta que, si fessis aquest treball d’autocontrol, acabarien d’una altra manera».
¿Que què t’ensenya el fred? «Som més forts del que pensem», respon Magali Dalix després del taller. És qui dona nom a la sala Magali, el primer ‘gym boutique’ d’Espanya. Sol fer suar ‘influencers’ més que la professora de ‘Fama’. Però el fred li fa pànic. «M’horroritza... L’odio. És una cosa que em fa patir –va confessar abans del taller–. Però soc més forta que el patiment. Ara ho sé», va concloure després. Va aguantar sota el gel més de dos minuts. ¿La moral gelada? «Demostrar-me que si el meu cap diu que sí –en dona fe–, la resta segueix».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.