Mesura posposada
El pla de supervivència dels quioscos de Barcelona descarrila abans de les eleccions
Barcelona posposa la venda de cafè i menjar als quioscos de premsa
Localitzat sa i estalvi el noi de 14 anys desaparegut a Barcelona
El pla per fer viables els quioscos de Barcelona ha topat amb les tensions entre Barcelona en Comú i el PSC, els dos integrants del govern de l’alcaldessa Ada Colau. Al febrer, l’ajuntament es va anticipar a l’anunciar novetats en els requisits que s’imposen a les concessions dels llocs de venda de premsa; entre d’altres, es pretenia permetre que els negocis venguessin cafè i menjar per emportar, així com autoritzar-los a reduir l’espai reservat a diaris i revistes per exposar-hi altres productes. No obstant, l’executiu municipal ha desistit a instaurar la modificacions, que els quiosquers senten vitals perquè els negocis sobrevisquin. La mesura queda paralitzada per ara i posposada a una data indeterminada després de les eleccions, si bé el resultat a les urnes i la composició del futur govern condicionaran si la proposta es reprèn tal qual o es retarda encara més si es retoca.
L’executiu municipal no oculta que l’aprovació del nou model de quioscos s’ha frustrat per les diferències entre els dos socis de govern. Les divergències es van fer patents en les últimes comissions municipals en què es va abordar l’assumpte. Mentre que els Comuns van acusar els socialistes de desmarcar-se de l’acord segellat amb l’Associació de Venedors de Premsa de Barcelona, el PSC va culpar el partit de l’alcaldessa de no haver dialogat amb els sectors que es declaren perjudicats pel canvi.
Abans que les dues formacions renyessin en públic, el Gremi de Restauració de Barcelona va refutar que les parades de premsa oferissin cafè i menjar, com ja passa en alguns al centre de la ciutat des de fa uns anys. La patronal els va definir de «bars encoberts» i va advertir que podien ser una «competència deslleial» per a l’hostaleria.
Falta de suports
Fonts del sector dels Comuns en el bipartit municipal expliquen que la modificació en les concessions dels quioscos s’ha encallat perquè no tenia prou suports per entrar en vigor. Ho atribueixen al fet que «una part del govern s’ha desdit de l’acord assolit i ha pactat amb els quiosquers».
L’al·lusió apunta als socialistes. Per la seva banda, el PSC postula que «una mesura que afecta sectors tan diversos ha de tenir prou suports per tirar endavant», cosa que no era el cas, afirma. «En el moment de l’aprovació inicial ens vam abstenir conscients que no hi havia hagut diàleg amb totes les parts implicades. La situació es va reproduir en el moment de portar-lo a aprovació definitiva, quan es va fer evident la falta d’acord entre les parts afectades, cosa que va fer que fos retirada», relaten els socialistes.
El projecte ha embarrancat quan només queden per resoldre’n les últimes formalitats. Falten per resoldre les al·legacions presentades i elevar-lo a aprovació definitiva. Estava previst que es despatxés al març però es va retirar abans de debatre’s en la comissió d’economia de l’ajuntament. Si s’hi introdueixen correccions, caldrà reiniciar la tramitació des de zero, assenyalen a l’ajuntament.
En risc d’extinció
La subsistència dels quioscos corre seriós perill des de fa anys. Fonts del sector calculen que les vendes han caigut més d’un 60% des del 2008 a les parades de Barcelona. Encara més, afegeixen que el 90% de la recaptació s’obtenia mitjançant els diaris i revistes, incloses totes les seves promocions. Ara no representen ni el 40%.
El declivi dels rotatius en paper, els nous hàbits centrats als mitjans digitals i una clientela envellida sense relleu que li prengui el testimoni situen en risc objectiu d’extinció les parades de premsa. Per als quiosquers, urgeix que el consistori els concedeixi que les publicacions ocupin menys tros d’aparador. És la principal petició del sector, inclosa en el pla encallat al consistori, i a la qual fien en gran part que els negocis pervisquin.
Per ara, és preceptiu que el 80% de la parada es cobreixi amb diaris i revistes. Amb la nova norma, es preveia rebaixar l’obligació al 51% i que l’espai que quedés lliure s’omplís amb altres articles, com bitllets de loteria, objectes de regal, entrades i targetes de transport i de recàrrega de mòbil, entre d’altres. Els quioscos també poden oferir ‘souvenirs’, tot i que la regulació que ha quedat en suspens limita que els records per a turistes acaparin a tot estirar el 20% de l’establiment.
Els quioscos sí que van aconseguir que part dels canvis concertats amb l’ajuntament s’implantessin el 2022. Així, les parades es van poder renovar amb la instal·lació de caixers automàtics i taquilles de recollida de productes de plataformes de comerç electrònic, cosa que obre vies d’ingressos inèdites fins fa poc.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"