Creació artesanal
La moda de les ‘kokedames’ conquereix la rosa de Sant Jordi a Barcelona
DIRECTE | Sant Jordi 2023 a Catalunya: última hora de la festa del llibre i la rosa, en directe
Firma de llibres per al Sant Jordi 2023. ¿on i quan firmen els escriptors a Barcelona? | CERCADOR
EL PERIÓDICO obre els seus continguts digitals per Sant Jordi
Multimèdia: 10 llibres recomanats per encertar per Sant Jordi 2023
Tots els llibres recomanats per Sant Jordi 2023 per gènere
Roses eternes perquè Sant Jordi no es panseixi a l’abril, petits jardins en bombolles de vidre, boles de molsa per a testos... Per Sant Jordi, la venda de flors arriba al seu zenit i, amb ell, tota mena de propostes intenten colar-se a les cases dels passejants que es deixen complimentar. Les tendències que han anat arrelant els últims anys tenen el seu millor aparador el Dia del Llibre i la Rosa.
Entre totes, destaca l’èxit creixent de les ‘kokedames’ o «boles de molsa»: una tècnica japonesa de cultiu de plantes que, segons coincideixen les floristeries consultades per aquest diari, sempre és un gran descobriment per als amants de la decoració. «La paraula encara és un descobriment per a la majoria, no una moda, perquè les ‘kokedames’ són cada vegada més conegudes, però encara no s’han popularitzat», explica Noemí Iniesta, dissenyadora floral d’Alblanc. Aquesta marca va germinar el 2017 i una de les seves primeres ‘kokedames’, recorda, va ser l’especial de Sant Jordi. Fa vuit anys que les ven i des d’aleshores s’han començat a multiplicar les floristeries que les incorporen a la seva oferta.
Només cal veure el cas d’Omotesando, Verdelona i Kokemon, tres floristeries especialitzades en aquesta tècnica, que va néixer fa 500 anys per donar resposta a una necessitat quotidiana: traslladar plantes i arbres sense que morissin pel camí. Els japonesos es van adonar que si embolicaven les arrels d’un arbre amb una bola de molsa, la planta mantenia el contacte amb la terra i la humitat i, per tant, es podia traslladar sense riscos.
Els tres tallers ho tenen clar: les ‘kokedames’ tenen molta vida per davant. «Cada vegada em trobo més gent que sap el que són o que ha vist ‘kokedames’ en algun lloc», assegura Joan Català, fundador d’Omotesando. Va quedar tan enamorat del concepte en una petita botiga del barri Nakameguro, a Tòquio, que al tornar a Barcelona va aprendre l’ofici i va obrir Omotesando el 2018. Després, el 2021, va aixecar persiana Kokemon, l’única regentada per un japonès, Masami Kamimura, a qui li ve de família: «Uns parents tenien una floristeria allà, al Japó». Per últim, Verdelona, el 2022, nascuda amb la covid-19 en ple apogeu.
Tradició i modernitat, de la mà
Les ‘kokedames’ són atractives, afirma Català, essencialment per tres raons: artesania, sostenibilitat i disseny contemporani. De la col·lecció que exposa aquest Sant Jordi, hi ha dos productes que criden especialment l’atenció: la Garden Rose, que, preservada dins una cúpula, evoca una rosa custodiada per una bèstia principesca, i el Roser Kokedama, que, com el seu nom indica, consisteix en un roser embolicat en una bola de molsa.
«Quan compren una ‘kokedama’, els clients saben que estan adquirint un producte sostenible, fabricat artesanalment amb productes orgànics, sense plàstics, i molt fàcil de cuidar», assenyala José María Fernández, fundador de Verdelona. A més, afegeixen des d’Alblanc, aquestes plantes aporten diversos beneficis a la llar: purifiquen l’aire, absorbeixen la humitat i redueixen l’estrès.
A les ‘kokedames’ i les roses preservades s’afegeix una altra aposta: els terraris, jardins en bol. Segons Fernández, es tracta d’«espais tancats que, sota condicions òptimes, mostren com funciona un ecosistema». En altres paraules: les plantes utilitzen els nutrients del terra, de la llum del sol i de l’aigua per sobreviure i seguir amb el seu procés vital, de manera que el terrari s’autorega.
Notícies relacionadesLes tres opcions són aptes per a despistats: «La ‘kokedama’ només s’ha de submergir-se en un bol d’aigua una vegada a la setmana i llum solar indirecta. El terrari el reguem una vegada a l’any i la rosa preservada, ni tan sols això», comenta Català. Les «roses eternes», com el seu Garden Rose, han passat per un procés mitjançant el qual la saba i l’aigua es reemplacen per líquid conservador. Aquesta barreja biodegradable composta a base de plantes permet que les flors es mantinguin intactes durant anys sense necessitat de reg.
Aquest abril, Omotesando ja ha quadruplicat les seves vendes i una part dels ingressos la destinarà al Banc d’Aliments. Aquest Sant Jordi, està segur, tant ‘kokedames’, com roses preservades, com terraris, trobaran el seu racó en moltes llars barcelonines.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"