Protesta
Clamor veïnal contra el soroll nocturn: «Barcelona no pot ser la discoteca d’Europa»
Els veïns dels nuclis de Barcelona que més pateixen el soroll, molt especialment el nocturn, van mostrar mesos enrere l’emprenyament amb què viuen una situació que els impedeix dormir. Perquè no dormir porta com a mínim a l’emprenyament, i en el pitjor dels casos, a malalties greus com demència, ictus, malalties cardiovasculars, depressió, ansietat, retard cognitiu.
L’Ajuntament de Barcelona va anunciar a l’estiu que prendria mesures, va col·locar sonòmetres en algunes zones, i va fixar algunes restriccions per intentar minimitzar el problema, com anunciar sancions més greus –ho va dir la mateixa alcaldessa, Ada Colau, a alguns veïns–. Però passat gairebé un any des d’aleshores, la situació no ha millorat. No a ulls dels que la pateixen, que recalquen que gran part del problema, tot i que no tot, ve de les concentracions turístiques.
Els focus del problema
Aquest dimecres, entitats dels focus on el problema és més greu s’han reunit a la plaça de George Orwell amb motiu del Dia internacional de la conscienciació sobre el soroll. No és que sigui un dia, han remarcat, el seu problema és gairebé diari. Però han aprofitat la data per tornar a denunciar que no poden dormir en condicions. Al final, han conclòs amb una cosa que sembla adequada per a la situació: un minut de silenci.
L’acte ha sigut convocat per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i entitats de les zones on més greu és el soroll: Alerta Poble Sec, Associació de Veïns del Gòtic, Associació de Veïns del Casc Antic, PACAME, Plataforma Carrers i Places de Gràcia, SOS Enric Granados, SOS Triangle Golf, STOP Concerts i el Fòrum Xarxa Veïnal del Raval.
Els compareixents han conclòs que el soroll té principalment dues fonts: el trànsit i l’oci nocturn. I que el consistori, han destacat representants del Gòtic i el Raval, ha actuat parcialment contra el primer, però no ho ha aconseguit contra el segon.
Taules, cadires, persones
Carme Madrigal, d’Alerta Poble Sec, ha denunciat que la concentració de gent en carrers com el de Blai impedeixen el descans, i ha recordat les xifres que provoquen aquest fet: a la via hi ha 240 taules en terrasses que sumen 960 cadires per les quals durant un dia passen 3.000 persones. Els allotjaments turístics, ha dit, tanquen el cercle de la molèstia.
Jordi Andolz, veí del barri de la Font de la Guatlla i membre de PACAME, ha xifrat en més de 100 els esdeveniments que tenen lloc en l’entorn de les vivendes dels veïns, a Maria Cristina i la Fira. «Hi ha música tot el dia, per sobre dels límits previstos. S’hi afegeix el Poble Espanyol i els ‘botellons’».
Andolz ha recordat que hi ha eleccions municipals el 28 de maig i generals en uns mesos, i s’ha preguntat a què es comprometen els polítics abans de proclamar: «Barcelona no pot ser la discoteca d’Europa».
«El soroll mata», ha conclòs Andolz, com ho ha fet l’oradora que ha pres la paraula a continuació, Marité Alonso, veïna de la plaça del Raspall i integrant de Carrers i Places de Gràcia: «L’ajuntament permet festes de més de 12 hores seguides. El dissabte 22 d’abril vam arribar a 85 decibels al Raspall. Vam dormir tres hores». Alonso ha demanat que no es donin més llicències d’oci nocturn i que es retirin els de locals que incompleixin reiteradament les normes.
14 anys porten els veïns d’Enric Granados molestos pel soroll, ha recordat Jordi Badia, veí del carrer. Del Triangle Golf, a Poblenou, ha pres la paraula Jero Lorenzo, que ha mostrat el fàstic dels veïns davant el que consideren abandó de funcions municipals: «Estem sotmesos a una violència acústica continuada. La sonometria ens ha donat la raó», ha afirmat en al·lusió als mesuraments fets pel consistori. «Ens sentim menystinguts pel PSC i pels Comuns», ha dit.
Enric Navarro, de Stop Concerts, ha reclamat que es portin les actuacions musicals de la zona del Fòrum a espais més allunyats de les zones on hi ha vivendes.
Disculpes
Notícies relacionadesEn conclusió, l’emprenyament mostrat pels veïns mesos enrere es manté, i la sensació que tenen és la que l’ajuntament no ha solucionat el problema. També saben que tot i que pateixen molt, són pocs en percentatge. Pocs com per inquietar els partits abans de les eleccions municipals.
Al final, coherents, els presents, encapçalats per Pere Mariné i Miquel Prats, de la FAVB, han demanat disculpes als veïns de la plaça de George Orwell per si la megafonia de l’acte els havia molestat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia