Vivenda

L’Ajuntament de Barcelona compra a Blackstone la finca d’Hospital, 99 per 2,1 milions d’euros

El consistori ha exercit el dret de tempteig i retracte i el cost de l’operació està un 24% per sota del preu mitjà del metre quadrat al Raval

L’Ajuntament de Barcelona compra a Blackstone la finca d’Hospital, 99 per 2,1 milions d’euros

Ferran Nadeu

  • L’edifici d’Hospital, 99, arena còsmica al tòxic immobiliari del Banco Popular

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es va convertir en nau capitana de la lluita de Ciutat Vella contra la gentrificació i els fons d’inversió. Fins que, en temps de descompte del conflicte, va passar a ser la viva imatge d’una cosa que semblava impossible: un acord entre l’Ajuntament de Barcelona, Blackstone(a través del seu gestor immobiliari Anticipa) i el Sindicat d’Habitatge. Va ser el primer acord de col·laboració publicoprivada entre un fons d’inversió i el govern local. Era el juliol del 2019, i sis de les nou vivendes començaven un camí de set anys de lloguer assequible. Encara no han passat quatre anys i ja s’ha produït una altra notícia que semblava igualment inviable, i amb el mateix immoble com a protagonista. El govern d’Ada Colau, en l’ocàs del segon mandat, acaba d’aprovar la compra de l’edifici exercint el dret de tempteig i retracte per valor de poc més de 2 milions d’euros. El juliol de 2019, pocs dies abans d’aquella encaixada, l’ajuntament va fer una oferta de 850.000 euros que la propietat va rebutjar a l’estar molt per sota del preu de mercat.

L’adquisició s’ha aprovat aquest dijous en la comissió de govern, en què es va donar sortida a la compra d’un altre edifici, aquest situat a l’Eixample. Amb aquesta decisió, s’allunya definitivament la possibilitat que els pisos del carrer Hospital 99 entrin al mercat ordinari i regulat de la vivenda, que hauria fet incrementar de manera significativa l’import de les rendes. Els habitants actuals negociaran ara les condicions amb el consistori, i aquests nou pisos passaran a engrossir la cartera de vivenda social, que acaricia la xifra de 12.000 a tota la capital catalana. El cost de l’operació és de 2.095.000euros, als quals s’han de sumar 150.000 euros més necessaris per a la rehabilitació. Aquesta segona xifra no és gaire elevada perquè l’edifici està en molt bones condicions.

Preu de mercat

El preu que s’abonarà està un 24% per sota de la mitjana que es paga per metre quadrat al Raval. Aquest ha sigut un dels factors que ha animat el consistori a brandir el portatalonaris. També el fet que siguin vivendes grans que poden allotjar famílies. Un dels efectes immediats del canvi de propietat és que quan es produeixi el primer impagament, si és que passa, no hi haurà una demanda per procedir al desnonament. El cert és que des que va cristal·litzar l’acord, els residents d’aquestes sis vivendes socials no han abonat totes les mensualitats previstes.

A principis de juliol del 2019, poc abans que s'acordés el pacte entre les tres parts per desencallar la situació en aquesta finca ocupada del Raval, cotes molt altes de poder del consistori van trucar directament a directius d’Anticipa per mirar d’aconseguir l’edifici. Fonts coneixedores d’aquesta negociació asseguren que la ciutat va oferir 850.000 euros, una xifra que el gestor immobiliari va rebutjar al considerar que estava molt per sota del preu de mercat. Quatre anys més tard, l’ajuntament pagarà 2 milions d’euros.

El govern municipal pot adquirir una finca per tempteig i retracte (igualar l’oferta més alta d’un privat i així incloure l’immoble a la cartera púbica) o també pot comprar-la directament a una altra Administració pública o a un privat, sempre que es compleixin aquestes condicions de valor econòmic i social i sempre que les arques municipals permetin el dispendi. Passa el mateix quan s’adquireix un edifici amb valor patrimonial, per exemple.

Cartera total

Notícies relacionades

En els dos últims mandats, el consistori ha adquirit un total de 1.600 vivendes a tot Barcelona, de les quals 1.150 són a 51 edificis que s’han comprat sencers. En total, s’han invertit 200 milions d’euros (inclosa la rehabilitació), dels quals 40,5 s’han utilitzat per aconseguir finques de Ciutat Vella. En aquest districte, l’ajuntament ha aconseguit 189 pisos, 77 dels quals a 12 edificis que ara són de propietat municipal.

És la segona vegada que el govern de Colau compra una finca propietat de Blackstone. La primera transacció es va fer pública l’agost del 2022 però no va cristal·litzar fins a finals d’octubre. Es tracta d’un edifici situat en el número 7 del carrer de Jaume Giralt, amb 15 pisos i dos locals, junt amb el Forat de la Vergonya, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. L’ajuntament va desemborsar en aquella ocasió 3,5 milions d’euros, un preu que estava, segons va anunciar el consistori, un 14% per sota del preu de mercat. Curiosament, en cap compareixença pública ni en cap comunicat municipal va transcendir que el venedor era Anticipa. O sigui, Blackstone.