Front Marítim
Veïns de la Barceloneta rebutgen l’actual pla municipal de tancament de la discoteca Opium
L’associació prefereix altres usos consensuats per al barri a l’ampliació del CSIC
La decisió del govern municipal d’Ada Colau d’erradicar tant sí com no l’oci i la restauració del tram litoral conegut com a Front Marítim ha ensopegat amb l’oposició de l’Associació de Veïns de la Barceloneta si es fa en els termes actuals. El col·lectiu veïnal del barri mariner discrepa sobre els primers passos fets per l’ajuntament per tancar la discoteca Opium, del grup Costa Este, i destinar-la a usos del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Un canvi d’usos que l’entitat no entén i que requerirà una dotació pressupostària a què s’oposen, ateses les moltes necessitats que detecten a la zona. Els veïns prefereixen que continuï l’activitat del negoci, per la seva activitat econòmica i actual vigilància de l’entorn, fins que no hi hagi una alternativa d’ús consensuada i amb més retorn per a la Barceloneta.
En una carta presentada a l’ajuntament i dirigida a l’alcaldessa lamenten haver conegut el protocol firmat entre el consistori i el Consell per la premsa. Creuen que no té en consideració «afectacions derivades de la seva possible aplicació i calendari estimat de transvasament d’usos, els possibles beneficis que podrien desfavorir en gran manera el barri de la Barceloneta, en contra d’altres propostes apuntades des de diverses entitats socials, i la nul·la escolta activa de plans proposats de manera integral al territori esmentat i amb participació social».
En especial, critiquen que l’ajuntament «procedeixi a contribuir econòmicament en l’adjudicació i destí d’uns terrenys que són propietat de Patrimoni Estatal i sense previ anunci en cap ple, ni proposta a debat politicosocial, ni participació de les parts implicades [...] amb una quantitat de 150.000 euros per a l’elaboració d’un projecte de transformació urbanística i arquitectònica del CSIC i que pot arribar a 3 milions d’euros referent a l’execució d’obres en aquest local».
Crítica a la gestió municipal al barri
Posant el dit a la nafra, apunten que «aquest ajuntament ha deixat sense inversió de cap tipus tot el barri de la Barceloneta durant l’última dècada». I que no ha lluitat ni licitat perquè l’espai en discòrdia passés de titularitat estatal a municipal, «com se’ls va reclamar». Cal recordar que els locals d’aquest tram (entre l’Hotel Arts i l’Hospital del Mar) són de titularitat estatal, però, després de finalitzar els contractes de concessió, el Ministeri d’Hisenda en va subhastar alguns i va optar per prorrogar el contracte de diversos fins que estiguessin madurs altres projectes per a nous usos. La pròrroga va ser de cinc anys per a tres, però en el cas d’Opium es va deixar en dos, als quals es podrien succeir contractes d’un any fins que estigués llest el pla d’ampliació del CSIC, que l’ajuntament ha activat els últims mesos.
El rebuig de Colau de l’actual activitat de la zona lúdica, que genera un miler de llocs de treball i alinea alguns dels millors clubs de Barcelona, s’ha basat en la convivència veïnal. Els locals estan allunyats d’edificis de veïns, però la ruta dels noctàmbuls que creuen la Barceloneta o la Vila Olímpica –en absència de policia durant anys– és el que va provocar queixes dels residents que patien l’incivisme. L’associació oficial de la Barceloneta no subscriu la tesi de rebutjar tot l’oci; és partidària de mantenir una mica d’activitat, però «sense tanta concentració», assenyala un portaveu a aquest diari.
«El fet que s’hagi pensat sol en l’adequació d’aquests locals per a l’ampliació del CSIC ens sorprèn, ja que és de públic coneixement que s’han posat a la seva disposició les instal·lacions del Mercat del Peix (amb l’ampliació de les dependències per afavorir la recerca i la innovació interdiscipliaria, conjuntament amb la UPF, el BIST, el CSIC i la UB, en 100.000 m2 més per a les seves instal·lacions, i l’Estat ha aprovat una dotació de 43 milions d’euros per a la seva reconversió)», detallen en la carta.
Afirmen que com a Associació de Veïns de la Barceloneta recolzen la configuració d’un «gran ‘hub’ de recerca i tecnologia», però, no, l’actual plantejament municipal amb el CSIC i en aquest enclavament. «Vetllem pels interessos que més beneficiïn el barri de la Barceloneta i creiem que la simbiosi de diverses activitats publicoprivades, en horari tant diürn com nocturn, que puguin sorgir de l’entesa acordada entre els diferents actors, pot afavorir el nou desenvolupament de l’espai actualment ocupat pels locals d’oci i restauració del final del passeig marítim».
Millor discoteca per solar
Concreten que algun d’aquests locals «podria reconvertir-se en nous usos per a un directe benefici social, possiblement en projectes del tipus sanitarioassistencial, formatiu, cultural i esportiu o associatiu». Com a exemples: un centre de rehabilitació sanitària i/o de suport a gent gran o amb necessitats especials o centre de dia; un centre de salut (analítiques, primeres cures, controls...) i depenent directament del Parc Salut Mar; un local per a escola de música (la més pròxima és al Raval) i ats; un auditori, sala de teatre o escenografia, entre d’altres.
«Mentre no s’acordi donar una altra funció a alguns dels locals consensuada amb els veïns de la Barceloneta i que sigui demostrable com a retorn beneficiós per al barri/territori, considerem que l’activitat actual ha de continuar el seu curs, amb l’objectiu de pacificar la zona i sense eliminar-se les ofertes de treball de tots els integrants d’aquests locals i amb la vinculació a l’activitat general de la comunitat de l’entorn», prossegueixen. Citen com a exemple que Opium dona suport a activitats culturals, esportives, socials i de borsa de treball.
Notícies relacionadesFins i tot destaquen la vigilància privada que fan de cara al «civisme i seguretat a la zona», i la dinamització de l’entorn. «Creiem que la desaparició d’aquest local en qüestió seria contraproduent als interessos del barri de la Barceloneta; en contrapartida podríem tenir, per temps incert amb continus debats i recursos legals, un solar desocupat, el qual podria atraure ocupacions» o «actes delictius per no disposar de la seguretat i activitat».
Partint de tot això, demanen que Colau decideixi deixar sense efecte el protocol. Atenent la normativa de les administracions públiques, i la consideració que «aquesta execució podria causar perjudicis d’impossible o difícil reparació», en sol·liciten la suspensió.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia