Via pressupostos participatius

El govern de Colau aprova dues «superilles» i una «pacificació» hores abans de la campanya electoral

El govern de Colau aprova dues «superilles» i una «pacificació» hores abans de la campanya electoral

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El govern d’Ada Colau ha anunciat aquest dimecres l’aprovació de tres projectes de pacificació i reurbanització de carrers a tres barris de la ciutat, als quals l’ajuntament va donar llum verda en comissió de govern aquest dijous, només unes hores abans de l’inici de la campanya electoral. Es tracta de tres iniciatives que van presentar als pressupostos participatius diverses associacions de la ciutat i que reben ara el vistiplau municipal per portar-se a terme i que no necessiten passar pel plenari.

Tot i que no tenen l’extensió ni l’impacte de la superilla de l’Eixample, el consistori anuncia dues de les actuacions com a «superilles» perquè aquest va ser el nom amb què els veïns van presentar aquestes idees al procés participatiu. «Totes tres tenen en comú que proposen la pacificació del trànsit de vehicles a l’espai públic, prioritzant l’accessibilitat dels vianants, i que afavoreixi les relacions socials i el comerç de proximitat», indica el consistori aquest divendres en una nota de premsa. Les tres actuacions costen uns 930.000 euros, que sortiran de la partida pressupostària de més de 30 milions d’euros per als primers pressupostos participatius de la ciutat.

Projecte ‘Superilla al Farró’

Projecte ‘Superilla al Farró’Un dels dos projectes amb l’epítet ‘superilla’ es desenvoluparà al barri del Farró (Sarrià-Sant Gervasi), va ser impulsat per l’associació de veïns i va rebre 686 vots de suport. Segons exposa el consistori, «inclou l’execució de voreres passants i encreuaments elevats». També és prevista una actuació d’urbanisme tàctic a la plaça Sant Joaquim amb la col·locació de mobiliari urbà a la zona oest de la plaça «per restringir el pas de vehicles i afavorir l’ús de l’espai públic per part dels vianants, creant espais d’estada».

A més, diversos encreuaments de carrers tindran reurbanitzacions «amb el mateix objectiu». Això inclou les interseccions dels carrers Pàdua amb Saragossa, Saragossa amb Septimània i Sant Hermenegild; a la intersecció de Saragossa amb Francolí, i a Sant Hermenegild amb Sant Guillem, entre d’altres, i també les voreres de General Mitre amb Saragossa i les de Balmes amb Sant Hermenegild i Francolí.

Projecte ‘Fem una superilla al Camp de l’Arpa del Clot’

Notícies relacionades

Projecte ‘Fem una superilla al Camp de l’Arpa del Clot’El consistori assumeix el projecte presentat per l’entitat Dovella Respira, que va rebre 2.205 vots, per convertir en zona de vianants carrers mitjançant actuacions tàctiques de mobiliari urbà, senyalització i pintura i la conversió a un disseny de plataforma única dels carrers Degà Vehí i Eterna Memòria. La iniciativa també inclou un equipament esportiu a la plaça de Can Robacols i de Carme Monturiol.

Projecte ‘Pacifiquem Sants Antic’

Projecte ‘Pacifiquem Sants Antic’El tercer projecte té com a epicentre el nucli antic de Sants. En aquest cas la intervenció no porta la denominació de ‘superilla’, sinó de ‘pacificació’. Afecta els carrers Almeria, Rossend Arús, carrer de la Ferreria i plaça d’Ibèria, on es renovarà el mobiliari urbà i es pintarà senyalització al paviment, per «habilitar nous espais per als vianants i delimitar el pas de vehicles». També hi haurà més senyals verticals de cediu el pas per evidenciar la prioritat de pas dels vianants. A més, apunta el consistori, «s’instal·laran elements de joc tàctics al mig de la plaça Ibèria». El projecte el van presentar comunitats educatives de les escoles de la zona i va aconseguir 2.483 vots.

El PSC es desmarca de l’etiqueta ‘superilles’

L’anunci ha causat una certa picabaralla entre Comuns i el PSC per emmarcar les actuacions en la política de superilles, que el soci menor del govern no comparteix. «Això és una operació de màrqueting. Posen el nom ‘superilla’ a qualsevol millora de l’espai públic com les que es fan des de fa 40 anys a la ciutat», protesta la tinenta d’alcaldia socialista Laia Bonet. «Quan veus la magnitud dels projectes veus que no són superilles ni eixos verds, sinó només carrers que adopten un format de plataforma única i renoven mobiliari», afegeix. Sobre la nomenclatura original del projecte que van presentar els veïns, que utilitzava aquesta paraula, Bonet assumeix que els impulsors «posen el nom que volen» a la seva iniciativa i que potser han posat aquest «perquè els agrada», però atribueix publicitar aquests tres «miniprojectes» en aquest moment de cursa electoral al fet que els Comuns «volen diluir la imatge que han abocat tota la inversió a l’Eixample». Si el PSC va aprovar les actuacions, rebla, és perquè «procedeixen d’un procés participatiu i s’han d’entomar, tinguin noms més encertats o no».

Fonts municipals, per contra, recorden que les mesures es van aprovar en una comissió de govern en què hi havia tots els regidors del PSC i que el nom del punt a aprovar era «Actuacions en diferents punts de les superilles del Camp de l’Arpa, del Farró i al Sants Antic». Recorden, a més, que la denominació sorgeix de la iniciativa presentada: «És el nom dels projectes que van guanyar, no s’ho ha inventat ningú de l’ajuntament».