Aturada en una empresa pública

Vaga a la xarxa de punts verds de Barcelona durant la campanya electoral

El personal de Siresa, filial del grup Tersa, reclama millores salarials i equiparació en el cobrament de complements

  • La neteja a Barcelona: preocupació rècord malgrat una inversió històrica

  • Barcelona ha retirat gairebé 600 papereres en set anys

Vaga a la xarxa de punts verds de Barcelona durant la campanya electoral

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors dels punts verds de Barcelona han començat aquest divendres cinc dies de vaga, tots ells dins de la campanya de les eleccions municipals del 28 de maig. El Col·lectiu de Treballadores del Tractament de Residus ha assegurat a les seves xarxes socials que la primera jornada de protestes ha tingut ple seguiment i han tancat els 27 espais existents a la ciutat per dipositar residus domèstics sense contenidor específic, com ara roba, aparells elèctrics, tòners, pneumàtics i olis. A més de l’aturada d’aquest divendres, el comitè d’empresa de l’empresa pública Siresa ha cridat la plantilla a mobilitzar-se també aquest dissabte, el 19, 20 i 26 de maig per exigir millores salarials. 

Els representants del personal adverteixen de la «precarietat salarial» dels treballadors i expliquen que porten dos anys reclamant una «aplicació homogènia» dels plus de sou que el conveni col·lectiu contempla. «Es podria considerar un augment salarial al conjunt de la plantilla, a través de complements,» plantegen. Alerten que «la situació és bastant insostenible per a la majoria a nivell salarial».

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona assegura que el marc laboral aprovat el desembre de 2020 va ser fruit d’«acord subscrit pels representants» de la plantilla. «des d’aleshores i fins ara, el conveni s’ha aplicat sempre amb el mateix criteri», assenyala el consistori.

En canvi, el comitè d’empresa atribueix «interpretacions arbitràries» del conveni als responsables de Siresa, que forma part del grup Tersa. L’empresa pública està participada per l’ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Entre altres comeses, gestiona la incineradora del Besòs, sota lupa judicial per presumpte excés de contaminació atmosfèrica.

Desigualtats salarials

Els convocants de l’aturada afirmen que es donen desigualtats entre empleats que no creuen justificades Refereixen que s’han concedit plus salarials a «algunes persones en particular, malgrat tenir responsabilitats i càrrecs equivalents amb altres treballadors que no els perceben». El comitè defensa que els mateixos complements «serien perfectament aplicables a altres serveis de l’empresa, en què també el volum de treball, la responsabilitat i els projectes s’han vist augmentats per part de l’ajuntament».

Notícies relacionades

Així mateix, els vaguistes al·leguen que un plus de disponibilitat que ingressen els operaris itinerants dels punts verds «tampoc està dimensionat a la quantitat d’hores que actualment se’ls sol·licita, remunerant-ne només la meitat.» Els treballadors s’han manifestat aquest divendres i han carregat en especial contra el govern municipal de Barcelona en Comú i el PSC

El comitè d’empresa ha jutjat «vergonyós» que el consistori «toleri una situació d’aquest tipus, on s’actua de forma arbitrària i particular, beneficiant-ne uns quants». El consistori ha expressat que manté la voluntat de dialogar i negociar amb els representants de la plantilla.