Mateixa sanció que Albiol

La Junta Electoral multa els Comuns per demanar el vot a Twitter abans de la campanya

  • Última hora de les eleccions municipals a Barcelona i a la resta de Catalunya i autonòmiques del 28M

  • Enquesta d’El Periódico: els indecisos d’ERC i del PSC desfaran l’empat

La Junta Electoral multa els Comuns per demanar el vot a Twitter abans de la campanya
3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La normativa electoral és molt estricta amb la publicitat dels partits polítics: no poden demanar el vot a la ciutadania sota cap circumstància entre la convocatòria dels comicis i l’inici oficial dels 15 dies de campanya. No obstant, el llenguatge permet molts subterfugis, i el que per a uns és demanar el vot, per a d’altres és promoure la participació. En el cas d’un post a Twitter del partit d’Ada Colau, la Junta Electoral de Zona de Barcelona ha sigut categòrica al considerar-ho il·legítim i ho ha castigat amb una sanció de 300 euros.

La publicació la va portar a la Junta un partit rival, com sol passar en aquest tipus de casos. Un representant d’ERC va denunciar el tuit per correu electrònic a l’òrgan arbitral de les eleccions, al considerar que es tractava d’una infracció de la llei espanyola que regula la matèria, la LOREG. Els Comuns hi van presentar al·legacions. I finalment el president de la Junta barcelonina, Joan Marsal Guillamet, va dictar el 16 de maig d’acord amb la resta de vocals de l’organisme que s’estimava la denúncia. La resolució, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, fixa una multa per a BComú de 300 euros.

Portaveus del TSJC confirmen la resolució a aquest diari i esmenten com a precedent la multa que va rebre la candidatura de Xavier García Albiol aquest mateix maig. L’alcaldable del PP a Badalona protagonitzava un ‘food truck’ que recorria la localitat amb la serigrafia «vota Albiol ALCALDE». La sanció imposada va ser del mateix import, 300 euros.

El post dels Comuns

La controvèrsia barcelonina es remunta al 10 de maig a les vuit del vespre, quan faltaven poc més de dos dies per a l’inici de la campanya. El perfil de Twitter de BComú va publicar un fil –que encara es pot veure– sobre una enquesta feta per l’empresa IPSOS aquest maig, amb la imatge d’un gràfic en el qual Colau apareixia com l’aspirant amb «més possibilitats» d’obtenir l’alcaldia després dels comicis del 28M.

El text que acompanyava la il·lustració deia: «Un terç de les persones enquestades creuen que Ada Colau serà la pròxima alcaldessa de Barcelona. Per això caldrà omplir les urnes de vots per continuar defensant la Barcelona que obre camí i que avança en feminisme, en ecologisme i en justícia social». La JE critica als Comuns tres elements: l’expressió «omplir les urnes de vots», colar el lema de la campanya «obre camí» i la locució «per això» que donaria a entendre que els vots han d’anar en el mateix sentit que l’enquesta.

Notícies relacionades

«És ben sabut que les eleccions municipals no es fan a mà alçada sinó lliurant el sobre que conté el vot al president de la mesa electoral, perquè aquest l’introdueixi dins de l’urna», ironitza el president de la junta en la resolució. Així, jutja que «omplir les urnes de vots» perquè Colau sigui alcaldessa «és la descripció del fet de votar, per la qual cosa BComú està demanant el vot per a la candidata de la seva formació». 

També a Facebook

Com es pot comprovar en el perfil de Facebook de la formació, la mateixa expressió «omplir les urnes de vots» va ser utilitzada en un post de BComú en aquesta altra xarxa social publicat gairebé a la mateixa hora. Aquesta publicació no va arribar a la Junta Electoral, però va ser modificada a posteriori i ja no conté el mateix redactat. Ara només constata que «les enquestes serveixen per veure tendències» i que segons la d’IPSOS «Ada Colau guanyaria les eleccions, però podria anar de molt pocs vots».