Pactes postelectorals
Un 2+2 de Colau i Collboni amb el suport d’ERC, l’encara més difícil dels Comuns
Sánchez avança les eleccions generals al 23 de juliol
¿Per què Pedro Sánchez avança les eleccions generals?
PERFIL | Les 10 coses que no sabies d’Ada Colau
Barcelona en Comú va esperar aquest diumenge fins a l’últim segon del recompte electoral que Ada Colau avancés Jaume Collboni. Fins a l’últim sospir va ser mínima la diferència en vots entre la candidata dels Comuns i el del PSC. Al final, el socialista va guanyar Colau per 141 vots, i així va conservar la segona plaça i un regidor més. Deu contra nou.
A última hora de diumenge, aquest detall, al marge de la victòria de Xavier Trias, generava certa desolació a la cúpula del partit. No eren pocs els convençuts que si quedava segona Colau el pacte progressista ho tenia molt més fàcil. Perquè, argumentaven, a ERC li incomodaria menys investir l’alcaldessa que Collboni. I perquè tot i que fos per poc, ser segona la facultava per demanar l’alcaldia en una negociació amb socialistes i republicans.
El recompte i l’avanç electoral
Ara, els Comuns estan pendents del recompte que començarà divendres, amb l’esperança que la detecció d’un apunt erroni en alguna taula acabi canviant el resultat per tan sols 141 vots, i això permeti a Colau aconseguir el desè regidor i la segona plaça.
Però és cert que si el diagnòstic no era bo a l’acabar la nit electoral, ha empitjorat aquest matí al conèixer-se la decisió del president del Govern, Pedro Sánchez, d’avançar les eleccions generals al 23 de juliol. Com pot ERC investir Collboni en aquest context sense pagar-ho a les urnes. És un risc evident.
Malgrat tot, el partit de Colau continua aferrant-se a una aliança que suma els 24 regidors obtinguts pel PSC (10), Barcelona en Comú (9) i ERC (5). Així ho han certificat David Cid i Jordi Martí aquest dilluns.
Una fórmula complexa
Hi ha qui sosté, en el si dels Comuns, que fins i tot sent tercera, com que la diferència és tan petita, la fórmula lògica seria que Colau i Collboni comparteixin l’alcaldia. Els dos primers anys, per a Colau. Els dos últims, per a Collboni.
¿Què portaria ERC a certificar amb el seu suport imprescindible aquesta operació? És difícil trobar al·licients que pesin més que el risc electoral que suposaria. Però sostenen fonts dels Comuns que si hi ha voluntat de tancar un acord progressista i impedir que Trias governi, és viable.
La Diputació de Barcelona
Si ERC s’avé a un pacte d’aquest tipus, els socialistes podrien replantejar-se l’acord amb Junts a la Diputació de Barcelona. El van mantenir durant el mandat anterior i ha funcionat bé. Costa de creure que prefereixin canviar de soci i pactar amb els republicans. A menys que això suposés que Collboni fos alcalde.
Tot i que resulti molt difícil de creure, les dades indiquen que aquest és l’únic pacte en el qual Colau podria mantenir, parcialment, la vara de comandament municipal.
Sense Colau
Una altra opció és plantejar un acord a tres sense Colau. Però, de nou, la reticència d’ERC davant Collboni i el PSC és tan evident que costa contemplar-la, en vista que els republicans estarien propiciant la investidura del socialista, que, si no hi ha recursos als resultats de les municipals, tindria lloc el 17 de juny, és a dir, cinc setmanes abans de les eleccions generals.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada
- Els HRC Awards reconeixen el doctor Manel del Castillo
- Indústria Celsa ven les seves filials al Regne Unit i els països nòrdics per 600 milions
- Revisió al poder territorial socialista Un xoc i moltes espines