El malestar pel soroll

Els desterrats dels festivals de Barcelona: «Marxem de casa perquè el soroll és inaguantable»

La persistent acumulació de concerts multitudinaris, com els del Primavera Sound, tensa les relacions dels grans esdeveniments de la ciutat amb els veïns del Fòrum

  • Primavera Sound: ¿quant val menjar i beure dins del festival?

  • El malestar contra el soroll exigeix exportar concerts fora de Barcelona

  • Festa amb soul, fúria hardcore i cants a Beelzebub en la primera jornada del Primavera Sound

  • Guia de festivals d’estiu a BCN i Catalunya: grups, dates i preus

  • ¿A què va la gent a un festival de música?

Els desterrats dels festivals de Barcelona: «Marxem de casa perquè el soroll és inaguantable»

ZOWY VOETEN

6
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Enric Navarro escolta un rere l’altre els concerts del Primavera Sound sense necessitat de pagar entrada. Preferiria no fer-ho, però viu enganxat al Fòrum, a Barcelona. Aquest any, a més, veu un dels grans escenaris del festival des del balcó. «És una provocació que sigui tan a prop. Estem a poc més de 300 metres. La nit de dijous a divendres, vam dormir molt poc i malament», desgrana Navarro, portaveu de la plataforma Stop Concerts, sorgida del cansament per la successió de certàmens massius que, des de la Feria de Abril al Cruïlla, acampen a la primavera i estiu a pocs passos dels blocs enganxats on la Diagonal mor. 

El Primavera Sound, amb desenes de milers d’assistents per dia fins diumenge, està autoritzat que les actuacions s’allarguin fins a les 5.30 del matí. El còctel de massificació i música fins al sortir el sol tensa de nou els límits entre oci i descans a la capital. El dilema –cada vegada més viu– revela el difícil encaix entre esdeveniments multitudinaris i nuclis habitats pròxims als espais que els allotgen, com passa als voltants del Fòrum i Montjuïc. El malestar que s’està gestant des de fa anys ha aflorat amb més intensitat després del marasme de la pandèmia. És la mateixa incomoditat que empeny col·lectius veïnals a instar que es busquin terrenys deserts a l’entorn de Barcelona per externalitzar espectacles de gran format. 

«Ara hi ha un problema d’acumulació absoluta al Fòrum i Montjuïc. S’hauria de fer un estudi per no traslladar-lo a cap altra zona habitada», assenyala Miquel Prats, portaveu de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). «Hem trobat una possible ubicació allunyada de vivendes. Volem ensenyar el pla al futur govern de Barcelona», comenta Navarro, que fa reparar en el rumor que del carrer penetra al seu pis. Procedeix dels espectadors que formiguegen en direcció als escenaris abans que els grups comencin a tocar. «Imagina sentir-ho a les quatre de la matinada... Genera estrès, estat de nervis, un estat mental i psicològic inadequat... És un problema de salut», resol. 

Fugir dels festivals

Hi ha veïns que posen terra pel mig quan els festivals s’apoderen del Fòrum. Segons un balanç de l’empresa municipal BSM, el parc acull 18 esdeveniments durant 44 dies aquest 2023. Són dues cites més que el 2022 i cinc més que el 2019. El recinte es mantindrà ocupat tres jornades menys que l’any passat, però vuit més que la temporada anteriorque el covid cancel·lés l’agenda. Els esdeveniments musicals de gran format prendran l’esplanada durant 35 dies, dos més que el 2022 i una setmana més que el 2019. «Tanta concentració fa que, per viure on viuen, hi hagi veïns que sàpiguen que no podran descansar i hauran de buscar alternatives. Si fossin quatre dies, es poden sacrificar, però es repeteix diverses vegades en quatre mesos. Genera un greuge», adverteix Prats.  

«M’he mamat tots els festivals del Fòrum, però aquesta vegada me’n vaig fora fins diumenge», confessa Navarro. «Aprofitaré per no escoltar el soroll, que és inaguantable. Paguem un dels IBIs més cars de la ciutat i no tenim contraprestació. No volem ser la discoteca d’Europa», diu. No és l’únic veí que fuig per no privar-se de son. La Maribel escapa per primera vegada del Primavera aquesta setmana. «És massa molest. Després hi ha els que passen borratxos i cridant a les tantes», refereix.

Cas semblant es produeix a Montjuïc, l’altre gran contenidor d’esdeveniments de Barcelona. «Estem envoltats de més de 100 esdeveniments a l’any», recompta Jordi Andolz, membre de la Plataforma d’Afectats per Contaminació Acústica (PACAME). Testifica que es prepara per anar-se’n durant el Sónar, d’aquí a dues setmanes: «No em deixa teletreballar. Em poso cascos, tanco finestres i persianes... Tot i així, els meus clients senten la música».  

D’altres es resignen a no aclucar els ulls. «Amb sort, podrem anar-nos-en a dormir a dos quarts de cinc de la matinada», calcula la Mari Carmen, resident a Diagonal Mar, molesta amb les vibracions: «Es mou tot. El primer any vaig trucar als Bombers. La butaca anava d’esquerra a dreta, les plantes es movien... Pensava que em marejava». «Sembla que et colpegin al cap», protesta l’Antonio, que no veu factible marxar per escapolir-se del sarau: «Una vegada ho vaig fer, però tinc la casa molt lluny, a Múrcia». «Som un barri de treballadors, els que sostenim Barcelona. Quan necessitem descansar, ens priven de son, de la platja i de seguretat», retreu el president de l’Associació de Veïns del Maresme, José Manuel López.

Al caire dels 70 decibels

Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, el sensor de contaminació acústica situat a la confluència de la Diagonal amb la Rambla Prim va fluctuar entre 60 i prop de 70 decibels durant bona part de la matinada de divendres. Els mapes de capacitat acústica marquen que, en aquest encreuament, no s’han de franquejar els 55 decibels entre les 23.00 i les 07.00 hores.  

En tot cas, el consistori, que instal·la controladors de so dins i fora del Fòrum, certifica que el Primavera Sound compleix els barems. El regidor del districte de Sant Martí, David Escudé, destaca l’efecte d’haver limitat horaris a terrasses i bars, igual que als súpers per no assortir d’alcohol els botellons. «Divendres a la matinada, no es va acumular gent a la rambla Prim», ressalta el regidor, que planteja mantenir les restriccions als negocis a pròxims festivals al Fòrum.

Notícies relacionades

Escudé defensa que els concerts a la zona «s’estan reduint i s’aniran reduint». En tot cas, primer queda aclarir qui governarà Barcelona abans de comprovar si es retallen en número. La candidatura del guanyador de les municipals, Xavier Trias, es compromet a «desconcentrar» d’activitats el Fòrum i traslladar-les a «altres ubicacions de la ciutat».

De tota manera, l’escepticisme s’escampa en el moviment veïnal. «Els avenços han sigut escassos. Hi ha hagut descensos de dos o tres decibels en zones tensades, que són benvinguts, però són pocs. Temem que aquests èxits es reverteixin», alerta Prats. «Un ajuntament respectable mai hauria d’arribar al fet que el dret a l’oci passi per davant del dret al descans. El benefici del negoci d’uns quants el paguen molts amb la seva salut», remata Andolz.

Canvis en escenaris i horaris per mitigar molèsties

Davant les queixes, l’organització del Primavera Sound assenyala que s’ajusta a la norma i que extrema «mesures i precaucions» per contenir el soroll. «Van des del disseny del recinte i l’òptima orientació dels escenaris», explica, que afegeix que «hi ha treballadors exclusivament dedicats» a monitoritzar el nivell de so.

El grup Clipper’s aborda la primera edició del festival Nits de Barcelona. Explica que han adaptat horaris per «respectar les hores de descans nocturn dels veïns». «Molts dels concerts acabaran a les 22.30 hores», assenyala la promotora de l’esdeveniment, allotjat als Jardins de Pedralbes. Per salvaguardar espais protegits amb la màxima catalogació patrimonial, adoptarà «sistemes de pesos i contrapresos» en la decoració per «evitar perforacions innecessàries», llums ultraviolats per protegir la vegetació i un circuit especial d’evacuació de residus per «evitar l’aparició de plagues». 

El Festival Alma s’estrena al Poble Espanyol. La productora Concert Studio avança les actuacions a les 20.30 i les 21.00 perquè acabin entorn de les 23.00, de sobres abans de la mitjanit. A més, pensa que la ubicació està prou apartada dels domicilis per minimitzar molèsties.