Barcelonejant
Menjar XXXL: des de croissants d’un quilo fins a ‘burgers’ mida taula
La ruta tiktokaire de Barcelona
Com podem fer receptes de pel·lícules
És la moda de TikTok: acabar tan empatxat de menjar com d’eleccions. A Barcelona hi ha ‘cinnamon rolls’ de 2 quilos, durums d’un metre i entrepans de truita de patates de 12 ous
La gent et diu «que aprofiti» amb mirada de funeral. Ni que fossis de Ciutadans. ¿Això és un ‘cinnamon roll’? Et fregues els ulls al mirar la bàscula: «2 quilos, 100 grams», marca el rotllet de canyella gegant. No és un somni de Homer Simpson, és l’última moda de TikTok: acabar tan empatxat de menjar com d’eleccions.
Menjar XXXL. No hi ha ‘influencer’ gastro que no s’hagi intentat endrapar últimament davant el seu mòbil algun plat gegant. Riu-te’n, dels banquets del llogarret gal de l’Astèrix. Tres dies a Barcelona i l’Obèlix es demanaria un Almax. Pots trobar ‘cinnamon rolls’ de 2 quilos, ‘burgers’ de la mida d’una taula, durums d’un metre, croissants per llepar-se’n els colzes, bocates que podrien envair una ciutat a l’estil Godzilla. ¿Que no hi ha ous, dius? Circula per les cartes un bocata de truita de patates ¡d’una dotzena!
L’estómac se t’omple només de mirar-lo fixament. El ‘cinnamon roll’de 2 quilos el fan per encàrrec des de fa més d’un any a Demasié (Diputació, 207; Princesa, 28; Santa Maria del Mar, 7). Davant d’aquests taulells, per cert, es van passejar Piqué i Shakira en els seus temps ensucrats pre Casio. Cada mastodont costa 25 €. N’hi ha de canyella i de Nutella. I no, no han vist ningú endrapar-se’ls tot sol. «És una barbaritat», diu esbufegant el copropietari, Marc Escursell. En demanen sobretot per a aniversaris. «Uns 10 al mes».
Més d’un quilo de superpastrami
«¿Us l’acabareu?». A Craft, 19 (Provença, 322), la pregunta sona a gesta èpica. Aquí venen a posturejar els ‘tiktokers’ gastro davant el seu superpastrami. Un vistós entrepà que regalima (pastrami, salsa, formatge, mostassa) que podria agafar-te de la solapa si es posés dempeus: 1 quilo i 200 grams de bocata.
El serveixen en porcions de 300 grams (15,90 € cadascuna). Rares vegades se les acaben, assegura Andy García, l’encarregat de sala. Són contundents, sí. Gairebé no t’arriba la boca per fer-hi una queixalada. «Sempre cal advertir», explica l’Andy. Molts clients li demanen directament la taula amb les 4 racions. Després li donen les gràcies per haver-los dissuadit. «L’home menja pels ulls», diu esbufegant el cuiner, Marcos Cappai. Ho diu algú que ha arribat a menjar d’una tirada –confessa mentre les prepara– dues porcions i mitja de la seva pròpia medecina. Ningú ha pogut amb les quatre. ¿La frase més repetida? «¿Em puc emportar les sobres?».
El Gasol dels croissants
Tan bon punt surts de Hofmann (Flassaders, 44), els transeünts es paren a mirar-te com si fossin polítics a la recerca de pactes. Algun es queda en una cantonada a veure si li cauen algunes engrunes XXL. És difícil portar-lo dissimuladament: aquest croissant cal agafar-lo amb les dues mans, a l’estil Rei Lleó. En total, portes a sobre més d’un quilo de pura enveja. És el croissant XXL de Hofmann. El Gasol dels croissants artesans. No el pots abraçar ni amb tot l’avantbraç: pesa 680 grams més 500 del farcit, detalla Jesús Fuentes, el responsable de brioixeria. Donaria de si per a 4 o 6 persones amb gana. Fa tres anys que el venen per encàrrec (35 €). Es triga a fer 48 hores. «Molts dels nostres clients habituals ens el demanaven per a festes especials».
Smash Hiro (Floridablanca, 148) acaba d’estrenar aquest maig el seu repte gastro. Era de preveure: és l’hamburgueseria d’Esttik, el ‘youtuber’ malagueny que mou masses fent reptes de menjar: té 4,53 milions de subscriptors. El mateix ‘youtuber’ és qui cuina: una hamburguesa de 15 carns amb ració de patates fregides i batut de galetes Lotus amb béicon. Gairebé 2 quilos de menjar. Costa 50 €; gratis, si t’ho menges tot en 20 minuts. Ja ho han intentat –sense èxit– quatre persones. N’hi ha una vintena en la llista d’espera.
Precisament Esttik va trencar la setmana passada un altre rècord amb colesterol. Un clàssic: el Repte Anauco (València, 428). T’arriba a la taula amb la banda sonora de Rocky: un quilo de vedella (4 hamburgueses XL de 250 grams), 200 grams de béicon, 200 de formatge cheddar, 80 grams de ceba caramel·litzada, 4 ous ferrats, salsa, enciam, cogombrets i 400 grams de patates. Si t’ho menges en 30 minuts, et surt gratis. Si no, pagues 42,90 euros. Els ens solen demanar dos per setmana. «De cada 10 reptes, tres persones l’aconsegueixen», assegura Rómulo Flores, l’encarregat del local. Esttik s’ho va endrapar tot en 3 minuts 45 segons.
«57 cm». Se’n pot comprovar la mida entre les dues fletxes del cartell de l’entrada. «Una barra de quart de tota la vida –diu el Miki–, de pa artesà». Miguel Ángel Hernández es dedicava a l’alta cuina fins que va heretar de la seva mare aquest bar d’Horta. I el va rebatejar amb magnificència: Bar XXL (passeig de Valldaura, 26).
¿A què ve la gent? «A posar-se com el Quico», diu el Miki rient. Té oferta: 7,50 €, entrepà XXL amb beguda. Hi ha qui es menja el seu i la meitat del de la nòvia. «Hi ha gent molt prima que al·lucinaries». Un estómac estàndard pot amb mig si hi ha golafreria. A la carta també hi ha hamburgueses XXL (250 grams de carn) i XXXL (500 grams). Fan per encàrrec de quilo i mig i fins i tot de 2,800 quilos. El Miki organitza competicions puntualment. El rècord: 21 minuts. És el que va trigar un paio a menjar-se la ‘burger’ de gairebé 3 quilos. Mitja hora després –jura el Miki– s’estava menjant unes aletes.
Hamburgueses mida taula
La ‘burger’ més gran d’Espanya es ven a La Kaña (Palet i Barba 99, Terrassa). Les han fet fins i tot per a un casament. Els en van demanar dues i els en va sobrar una de sencera. L’anomenen «super 4d». Té la mida d’una taula: 70 x 50 cm. 17 quilos d’hamburguesa. Jordi Jiménez, l’amo, ha vist coses que no es creuria ni Chicote al·lucinant mandonguilles. Fins i tot un nen de 10 anys menjant-se una hamburguesa de quilo i mig amb farcit de formatge.
El pelegrinatge XXL també passa pel Bar Rebo (Major, 36, Torrelles de Llobregat). «Ve gent de fora de Catalunya només a fer el repte», asseguren encara sorpresos. Des del novembre serveixen un entrepà de truita de 12 ous. Els han de fer un pa especial de 26 centímetres. Si te’l menges en mitja hora, te’n vas sense pagar (costa 24 €). Ho han aconseguit 8 persones, de moment; una el va devorar en tot just 10 minuts. «Va ser al·lucinant –en donen fe–, va venir de Múrcia». Era Val Ferrer, un altre ‘youtuber’ amb estómac d’acer.
Notícies relacionadesA Mollet del Vallès tenen el «durum XXXXL», així l’ha batejat el Tandoori House (Carme, 2). Sembla que s’hagi de posar a caminar en qualsevol moment. És una bestiota d’un metre –Nadeem Khan l’ensenya a Instagram amb el metro a la mà–. «Tres quilos», afegeix per si te’n queden ganes.
«Si te l’acabes en mitja hora –promet–, t’emportes 50 € i el durum gratis» (costa 30 €). «També t’emportes una nit a l’hospital», prediu algun ‘instagramer’. «Això són ‘haters’ –diu per treure-hi importància el Nadeem–. Si no se’l mengen, no ho saben». Ell ha arribat a fer durums, explica, de 5 metres per encàrrec. Òbviament Esttik ha passat per aquí i se’n va anar amb els 50 €, tot i que gairebé vorejant ja els 30 minuts. «Un nano se’l va menjar en 16», afegeix el Nadeem sense escarafalls. ¿¿¿Com??? I, arronsant les espatlles, diu: «Va venir amb gana».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.