Recompte electoral

Xoriços als sobres i tensió entre Comuns i PSC, que pugnen per un regidor

La Junta Electoral de Zona revisa la votació i confia que el procés acabi aquest mateix divendres

  • Comença el recompte definitiu de vots de Barcelona que dirimirà el duel Collboni-Colau

  • El PSC s’obre a pactar amb el PP a Barcelona perquè Trias no sigui alcalde

Xoriços als sobres i tensió entre Comuns i PSC, que pugnen per un regidor

Eli Don / ACN

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La sala de la Junta Electoral Central de la Ciutat de la Justícia, que sol estar buida entre eleccions, es troba aquest divendres plena de gent amb esperances diferents. Són els que participen en el recompte dels resultats de les municipals, si bé la paraula no és del tot correcta. Perquè no hi pot haver recompte dels vots vàlids emesos a les diferents candidatures: les paperetes ja han sigut destruïdes. Els vots nuls sí que es guarden, juntament amb les actes de cada taula.

El que es comprova és que les actes elaborades per cada mesa electoral coincideixin amb els llistats que els funcionaris –que depenen de la Delegació del Govern central– van enviar diumenge des dels col·legis a Indra, empresa contractada per al procés electoral. Amb aquests llistats es va arribar als resultats de les eleccions municipals. És fàcil que un error de línia en la transmissió de dades generi un error.

Millor el Carib

També es revisen els vots nuls en els casos en què van ser impugnats pels apoderats o interventors dels partits (el matís entre tots dos és que els interventors són en les meses electorals i els apoderats, no, fet que els permet visitar diversos col·legis durant una jornada electoral). Si no hi va haver impugnació, no hi ha revisió del vot nul, segons ha anunciat el jutge Joan Marsal, encarregat de dirigir la cerimònia postelectoral.«M’ha tocat per sorteig presidir la Junta Electoral de Zona. Hauria preferit que m’hagués tocat un viatge al Carib», ha advertit amb sornegueria Marsal a la petita multitud que esperava per participar-hi. Marsal ha organitzat amb ordres clares la distribució dels representants dels partits: els socialistes i els Comuns han volgut ser a totes. Els altres partits, en algunes determinades.

«Hem d’acabar avui»

No és clar quant temps durarà el procés, però tot i que es partia que si és necessari el recompte podria prolongar-se dos o tres dies, Marsal ha sigut rotund abans que tot comencés: «Hem d’acabar avui». A les 13.30, la meitat dels participants, primer torn, se n’han anat a dinar. «En tres hores hem fet gairebé la meitat», deia una de les representants del PSC, que ha afegit que per ara no s’aprecien grans canvis que suggereixin que pugui variar el repartiment de regidors. Els càlculs més optimistes indiquen que el recompte podria acabar prop de les sis de la tarda.

A cada taula hi ha un funcionari, un apoderat elegit per sorteig i representants dels partits. S’obre el sobre que va arribar del col·legi, on hi ha l’acta i els vots nuls. En alguns, explicaven assistents al recompte, han aparegut trossos de xoriço als sobres, com és habitual fa anys en les votacions.

30 vots per a ERC

ERCQuan s’hi aprecia una irregularitat, s’eleva a la Junta, que decideix. Per exemple, un vot anul·lat a Ada Colau perquè portava el nom remarcat ha sigut validat. En un altre cas, ERC ha guanyat 30 vots per una altra irregularitat que ha deixat de ser vista com a tal.

Els més nombrosos, els del PSC i Barcelona en Comú, que són els que més es juguen en el recompte: els separen 141 vots. Si per alguna cosa els Comuns aconseguissin aquest suport durant la revisió de les actes i els llistats, obtindrien el 10è regidor, en detriment dels socialistes, que baixarien de 10 a nou. Així, la llista d’Ada Colau passaria a ser segona i la de Jaume Collboni seria la tercera.És un matís rellevant tot i que a hores d’ara no gaire decisiu. Sens dubte no tan rellevant com es pressentia diumenge a La Paloma, on els Comuns van passar la nit electoral: entre alguns s’escampava la convicció que si són segons, tot i que fos per un vot, podrien aconseguir que ERC els recolzés perquè Colau fos alcaldessa, una cosa que veien més viable que un suport explícit dels republicans a Collboni. Però quatre dies després, és clar que els d’Oriol Junqueras no entressin en aquestes fórmules. Més pes pot tenir el fet que el PSC perdi un regidor: ja no sumaria els 21 que donen la majoria absoluta amb Junts. Tot i que per ara Collboni insisteix a mirar d’aconseguir l’alcaldia, per la qual cosa no defensa cap pacte amb ell.

El cas de Vox

Notícies relacionades

VoxSegons alguns dels assistents, hi ha hagut certa tensió entre representants del PSC i Barcelona en Comú, en la seva pugna per aquests 141 vots. D’entrada, els socialistes s’han mostrat preocupats, i una mica enfadats, davant la seva convicció que els Comuns puguin assistir Vox en la seva reclamació particular.

El partit ultradretà és a una mica més de 1.500 vots del tercer regidor, i creu que molts dels seus vots van ser considerats nuls perquè van presentar dues paperetes, una amb requadre al logo i una altra sense. Sospiten que uns comptes van ser invalidats per aquesta diferència malgrat que, afirmen, la Junta Electoral de Zona els va validar els dos formats. Aquest cop hi ha hagut quatre vegades més vots nuls en les municipals a Barcelona que el 2019: 6.402 contra 1.540.