Recompte electoral
El cas de la doble papereta que Vox esgrimeix per pugnar pel tercer regidor a BCN
Resultats de Vox en les eleccions municipals de Barcelona 2023: 9% dels vots a Nou Barris
CERCADOR | ¿En quins ajuntaments és Vox a Catalunya i quants regidors té?
La Junta Electoral de Zona refreda aquesta possibilitat al negar-se a revisar el vot nul que no fos impugnat durant les eleccions
Vox va aconseguir dos regidors a Barcelona en les eleccions municipals, i aquest divendres participa en el recompte de la Junta Electoral de Zona a la Ciutat de la Justícia perquè considera que hi ha una circumstància que va poder fer que diumenge li anul·lessin vots que haurien de ser considerats vàlids i que podrien donar-li el tercer regidor si això va passar en molts casos. El partit està a una mica més de 1.500 vots d’aconseguir aquest regidor.
Vox va presentar dues paperetes a les municipals a la capital catalana. En unes, el logo del partit està envoltat per un quadro. En d’altres, no. En les municipals hi ha hagut 6.402 vots nuls, quatre vegades més que el 2109, quan en van ser 1.540. La diferència ha incrementat els dubtes sobre si molts són vots fets, legalment o no, a Vox.
El requadre
Quan Vox va acudir a la Junta Electoral a sol·licitar la papereta, els van informar que l’Ajuntament de Barcelona els hi enviaria. El consistori va sol·licitar el logo per elaborar-la, i Vox els hi va enviar amb i sense requadre. L’ajuntament va enviar al partit una papereta amb el logo sense requadre. Vox va fer imprimir paperetes amb i sense requadre, i va consultar a la Junta Electoral quina és la vàlida. «Ens van dir que totes dues», explica un apoderat.
Per al vot per correu, Vox va utilitzar les paperetes amb requadre. Per col·locar-les a les escoles, sense requadre. En algunes taules, es van acceptar com a vàlids tant un format com l’altre. En d’altres, ningú en va apreciar la diferència. En algunes, apoderats d’altres partits van alertar del matís i es van donar per nuls els que portaven requadre: en una escola de Sant Martí, explica un apoderat, va passar en diverses taules: en una es van anul·lar 11 de 32 vots a Vox; en una altra, 15 de 34, i en una altra, 10 de 19.
Si aquestes xifres es van donar en moltes escoles, la variació de vot podria ser significativa, i arribar a aquests 1.500 vots llargs que el partit ultradretà necessita per aconseguir el tercer regidor.
Gerra d’aigua freda
Al poc temps d’iniciar-se la revisió de les actes que elaboren les taules, dels llistats amb els resultats que envien els funcionaris des dels col·legis electorals i del vot nul, que és el que es mira en els recomptes, el president de la Junta Electoral de Zona, el jutge Joan Marsal, ha formulat una advertència als funcionaris i representants de partits: només es revisarà el vot nul que va ser impugnat pels interventors o apoderats dels partits durant la jornada electoral.
Per lògica, això redueix significativament les opcions que Vox sumi vots, perquè, explica el mateix apoderat citat anteriorment, no comptaven amb prou representants per ser en totes les escoles, cosa que físicament va impedir les impugnacions que la Junta exigeix ara perquè hi pugui haver revisió.
Comuns i socialistes
Notícies relacionadesPassades les 12.00, els apoderats de Vox –un grup molt reduït en comparació amb els exèrcits enviats pel PSC i Barcelona en Comú al recompte– no havien detectat gaires casos similars als del col·legi electoral de Sant Martí. Si això passés, podrien prendre la decisió de presentar un recurs davant la Junta Electoral de Zona perquè es revisi el vot nul.
Mentrestant, els Comuns i els socialistes, embrancats en la revisió en vista que només els separen 141 vots en la pugna per un regidor, que seria el desè de Barcelona en Comú si l’aconseguís, cosa que deixaria el PSC amb nou, es miren de reüll. Entre els socialistes hi ha el dubte, i en algun cas la sospita, que els Comuns van per la feina d’ajudar Vox a acostar-se al tercer regidor, cosa que deixaria les llistes d’Ada Colau i Jaume Collboni empatades a nou regidors. Una cosa que els Comuns rebutgen amb la mateixa discreció amb què els seus rivals apunten.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034