Mesures del consistori al Poblenou
Barcelona amenaça de tancar dues hores abans els bars musicals del Triangle Golfo si segueix el soroll
Els veïns veuen insuficients els plans de l’ajuntament, que tampoc agraden al sector de l’oci nocturn perquè els troben excessius
Els desterrats dels festivals de Barcelona: «Marxem de casa perquè el soroll és inaguantable»
Una trentena de terrasses de Ciutat Vella hauran de tancar abans
Enric Granados, els búnquers de l’Eixample
La Barcelona que no pot dormir pel soroll i l’incivisme
El conflicte pel soroll nocturn no s’atura a Barcelona. Les queixes pels ‘botellons’, les terrasses i les aglomeracions nocturnes en general segueixen, i últimament ha crescut la protesta contra els concerts. Ara comença l’estiu, un període que més aviat incrementa el problema, i en les últimes setmanes, l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat mesures en favor de la reducció del soroll nocturn que no neixen ara.
Són les mesures que es van anunciar l’estiu passat arran dels resultats dels mesuraments dels sonòmetres col·locats als punts on el conflicte és viu, que en són molts a la ciutat. Plans que s’apliquen a les zones on es va detectar un excés de soroll de tres decibels sobre els límits establerts. En algunes continuen regint per decret, en d’altres la regulació s’ha consolidat, fet que requeria aquestes aprovacions.
Al Poblenou, al Triangle Golfo, aquest estiu es provarà, si res canvia, un pla en gran part ja existent en el passat que preveu que els establiments d’oci s’encarreguin d’evitar que els seus clients perjudiquin el son dels veïns. Si no s’aconsegueix, el consistori amenaça d’avançar dues hores el tancament de bars musicals de Pere IV de les 3.00 a la 1.00. Però això passaria només d’aquí tres mesos, és a dir, després d’aquest estiu.
Terrasses
Entre aquests plans validats recentment figura el que afecta Ciutat Vella, on una sèrie de terrasses hauran de tancar ara a les 23.00, quan abans podien fer-ho a mitjanit els feiners i a la una el cap de setmana. Són terrasses de locals ubicats al carrer Miquel Pedrola i Alegre, al barri de la Barceloneta, i també en diferents carrers del nucli antic, com Fonollar, Carders, Allada-Vermell i Tantarantana.
Un pla que va generar fortes protestes del Gremi de Restauració, que va al·ludir a un altre fet a tenir en compte: va instar a frenar aquestes normatives a l’espera del que decideixi el nou govern local de Barcelona, on encara no és clar si Junts estarà sol o amb socis. En principi, el nou alcalde podrà replantejar les mesures, però no eliminar-les a les zones on s’ha detectat l’excés de soroll.
Exposició pública
Mentrestant, altres plans han vist la llum, com el de la plaça de la Virreina, on les terrasses hauran de tancar a les 23.00 els laborables i a mitjanit els caps de setmana. Al Poblenou, el del Triangle Golfo es va publicar el divendres 26 de maig, dos dies abans de les municipals. Les seves mesures són, entre d’altres, la ja esmentada, la reducció d’horari de terrasses fins a les 23.00 de dimecres a dissabte, però en realitat aquest no és el problema de la zona, que sol sagnar més per la ferida dels ‘botellons’.
El pla del Triangle Golfo del Poblenou –el consistori el denomina Triangle Lúdic– està ara en exposició pública, i, d’acord amb el que expliquen els dos sectors, serà objecte d’al·legacions per part dels veïns, que el consideren insuficient –entre altres coses, volien que la terrasses tanquessin cada dia a les 23.00–, i d’alguns locals d’oci, que el troben excessiu.
Botigues tancades
La principal novetat és per ara només l’amenaça d’avançar horaris de tancament als locals. Al Triangle Golfo el problema es dona a l’espai públic. Per això, a més d’avançar el tancament de les terrasses, es va decidir que les botigues que venen alcohol hagin de tancar de 22.00 a 7.00 i es va acordar imposar l’ús de materials que minimitzin el soroll a l’hora de concloure l’activitat. Tant veïns com empresaris de l’oci creuen que això no canvia gaire les coses, perquè els joves que volen beure al carrer solen emportar-se les ampolles d’altres zones de Barcelona i perquè no hi ha gaires terrasses.
El que més crida l’atenció del pla està per confirmar, i és l’acord entre el Districte de Sant Martí i els establiments d’oci perquè aquests s’ocupin de minimitzar el soroll que molesta els veïns. Ho explica el gerent de Razmatazz, Lluís Torrents, que recorda que al gener es van fer servir tanques per acotar l’espai del carrer dels que van a les discoteques. La idea és que estiguin a la vorera on hi ha locals, i menys veïns, i que no es concentrin a la via pública.
Diu Torrents que al seu dia va funcionar. I afegeix que una altra via per frenar les aglomeracions en zones habitades seria tancar la sortida d’Almogàvers de la parada de metro de Marina perquè la gent vagi per la Meridiana. En realitat, remarca, els locals ja fa anys que intenten minimitzar les molèsties als veïns, que inverteixen diners en això, però és clar que per als residents no ha sigut per ara una solució suficient.
Tres mesos
Ara, explica Torrents, l’acord negociat amb el consistori parteix del fet que els establiments tenen tres mesos per demostrar que poden aconseguir-ho. Que poden aconseguir que els veïns notin una millora controlant els seus clients. Però si això no passa, prossegueix, l’amenaça del consistori és avançar dues hores el tancament de cinc bars musicals de Pere IV: Airbar, Open Bar, BB+, Bar Coyote i Tequila Airbar. «Si ho fan, els maten», afirma Torrents: «Són les dues hores en què més es treballa».
Notícies relacionadesSegons el gerent de Razmatazz, si el conflicte del soroll seguís les discoteques serien les següents, tot i que no hi ha termini concret perquè els afecti aquest canvi, que en el seu cas suposaria avançar el tancament de les 6.00 a les 4.00: «Seria molt pitjor. Ara la gent se’n va gradualment. Amb aquest horari se n’anirien tots junts a les 4.00». I la molèstia, conclou, seria pitjor.
‘Macrobotellons’
Torrents afirma que els ‘macrobotellons’ que es van viure a Pere IV després del confinament ja no es donen. Alguns veïns ho confirmen, d’altres afirmen que els ‘botellons’ no desapareixen, que només es desplacen quan es donen neteges del servei de neteja, pensades precisament per evitar les aglomeracions nocturnes. Veïns que desconfien que els locals aconsegueixin que el soroll minvi.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034