Corpus
El panoli, la galeta més difícil d’aconseguir de Barcelona
Barcelona celebra la festivitat del Corpus de forma molt genuïna, amb el popular Ou com balla, ornamentació i alfombres florals, portes obertes... I també un dolç especial que només es pot trobar un dia a l’any en un lloc concret de la ciutat. Es tracta del panoli, la galeta que dona origen al refrany català «fer el beneit», que ve a significar quedar com un tonto o fer el ridícul.
Aquest dijous 8 de juny, dia del Corpus 2023, s’han pogut tornar a comprar i assaborir panolis a la capital catalana, que es venen amb una ració de cireres fresques. Dues caixes amb aproximadament 200 galetes s’exposaven des de primera hora al claustre de la parròquia de la Concepció, a la cantonada de Roger de Llúria amb Aragó. Aquesta església de la Dreta del Eixample es bolca amb la festivitat i organitza un dels Ou com balla més emblemàtics per la bellesa i quietud del recinte, tot un oasi enmig de carrers amb molt trànsit.
«Els compren molts visitants, com és tradició... Venen a veure l’Ou com balla i de passada a emportar-se un panoli», explica Arminda Villar, voluntària de la parròquia. Al migdia solen haver-se acabat les existències i ja no hi ha possibilitat de trobar-ne més fins a l’any següent, perquè les fabrica especialment per a la Concepció una fleca artesanal pròxima.
Es tracta del Forn Sarret, al número 73 del carrer Girona, ara acabada de convertir en zona de vianants com a superilla. Antigament aquest dolç el feia el gremi de forners, però amb els anys només va quedar un negoci que el mantenia. Quan es va jubilar fa set anys, el Sarret va heretar la recepta. Entre els ingredients hi ha farina, moscatell i sucre, però no oli malgrat les arrels del nom.
Significat
Villar embossa cireres i despatxa galetes des d’una senzilla taula col·locada al claustre, al costat de la petita botiga on tot l’any venen articles religiosos i records. «Els veïns ho saben i venen expressament, fins i tot d’altres barris», celebra. «Als turistes se’ls ha d’explicar què són les galetes i l’ou, és clar, perquè no solen saber-ho», contrasta.
Els lingüistes situen l’origen de la paraula a Tortosa i València, com a abreviació de «pa amb oli». El refrany deriva perquè les coques de pa i oli eren una elaboració molt simple, molt bàsica. A Barcelona el panoli del Corpus té altres ressonàncies: és una al·legoria de l’hòstia consagrada (galeta rodona) i gotes de vi (cireres), ja que la festivitat catòlica celebra precisament l’encarnació de Crist en l’Eucaristia.
Inflació i sequera
Notícies relacionadesEl lot de panoli i cireres costa 2,50 euros, més que les galetes industrials però menys que el cafè amb llet del local hípster més pròxim. La inflació en les matèries primeres també ha arribat fins aquest dolç, que fa quatre anys costava 1,30 euros, tot i que només s’acompanyava de dues cireres en comptes de la dotzena actual. «Tot just hi ha marge», diu la voluntària, amb referència al mínim benefici entre el cost de fabricació i el preu de venda.
Aquest any, a més, la Concepció és un dels pocs emplaçaments de la tradició que s’ha salvat de les restriccions per la sequera. Només una dotzena de fonts tindran un Ou com balla clàssic, amb el raig d’aigua que fa ballar l’ou: les que disposen de circuit tancat d’aigua o la poden reaprofitar per regar. La majoria d’ubicacions habituals s’han hagut de conformar amb una versió estàtica de la tradició i només dues –la plaça de la Virreina diumenge i el Taller Sant Camil– s’han atrevit amb l’alternativa de fer ‘volar’ l’ou propulsant-lo amb aire.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme