Premi Grand Laus 2023

L’element clau que ha ordenat l’urbanisme tàctic de Barcelona

L’element clau que ha ordenat l’urbanisme tàctic de Barcelona

Arauna Studio

1
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels trets més cridaners dels carrers de Barcelona dels últims anys és l’ús de l’urbanisme tàctic, una estratègia «temporal» i econòmica amb què es pot transformar l’espai públic de manera ràpida i flexible. A la capital catalana es pot veure, per exemple, a l’asfalt pintat amb dibuixos que indiquen que aquesta zona ja no és per als cotxes, sinó per caminar. Si bé inicialment això s’havia fet de forma una mica més «desordenada» –ja que a cada espai els dissenys eren diferents–, a partir de la reforma del carrer de Pelai els dissenys de l’urbanisme tàctic de la ciutat s’han homogeneïtzat. L’estudi encarregat d’això per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, Arauna Studio, ha guanyat el premi Grand Laus 2023 en disseny gràfic, que atorga l’Associació de Dissenyadors Gràfics i Directors d’Art del FAD (ADG-FAD).

El fundador d’Arauna Studio, Dani Rubio Arauna, ha explicat a EL PERIÓDICO que la clau d’aquest èxit rau, en bona mesura, a utilitzar la imatge del ‘panot’, la icònica rajola de Barcelona, per pintar els carrers: «Abans hi havia un codi dispers. En uns carrers hi havia ratlles, en d’altres triangles... Aquest codi basat en els ‘panots’ dona a entendre que les zones asfaltades ara són per caminar, perquè és un codi que ja hi ha a Barcelona, així que el vam agafar i vam convertir en pintura».

Després d’una primera actuació al carrer de Pelai, altres carrers de la capital catalana van seguir el mateix estil. Amb diferents colors o mides, però la mateixa base. Si bé les més conegudes són la transformació de Pelai i el tram de la Gran Via entre Glòries i la Rambla del Poblenou, també altres zones han adoptat aquest disseny, com per exemple alguns entorns escolars convertits en zona de vianants.

Notícies relacionades

Aquestes actuacions són les que ha reconegut l’ADG-FAD en la Nit ADG Laus, que s’ha celebrat aquest dijous a Barcelona. Segons el jurat, el sistema d’Arauna Studio aporta, «d’una banda, un codi fàcilment reconeixible que facilita l’ús de l’espai urbà i, de l’altra, humanitza les àrees asfaltades».

Convocats des del 1964, aquests guardons arriben aquest any a la seva 53 edició amb 1.200 projectes presentats.