En 150 anys
La plaça de Gràcia que ha tingut quatre noms diferents
El barri de la Vila de Gràcia de Barcelona, que entre els anys 1850 i 1897 va ser una vila independent abans de passar a formar part de la capital catalana, té una plaça que fins ara ha canviat quatre vegades de nom. Es tracta de la plaça de la Vila de Gràcia, que s’anomena així des de fa només 15 anys. Les seves anteriors denominacions són, també, un recorregut per la història del lloc.
El 1850, aquesta plaça va ser batejada com a plaça d’Orient, perquè es trobava a la part més oriental de la vila. Tres anys després, li van canviar el nom pel de plaça de la Vila, quan es va establir allà la Casa Consistorial –actual seu del districte de Gràcia–.
Més tard, el 1869, va passar a denominar-se plaça de la Constitució. Aquell any, es va proclamar a Espanya la Constitució del 1869, que establia una monarquia democràtica després del triomf de la Revolució del 1868 (‘La Gloriosa’), que va posar fi a la monarquia absoluta d’Isabel II.
Notícies relacionadesEl nom següent que va rebre aquesta coneguda plaça, el 1907, va ser el de Rius i Taulet, en honor a l’alcalde de Barcelona Francesc Rius i Taulet. Aleshores, Gràcia ja era un barri de Barcelona, i aquest regidor va ser una figura destacada en el moviment catalanista de l’època. Va governar la capital catalana en dues ocasions: entre el 1901 i el 1904, i del 1909 al 1917.
Un segle després, l’any 2008, el lloc va canviar de nom per última vegada fins a la data per passar a dir-se plaça de la Vila de Gràcia, després d’una recollida de firmes i un referèndum en el qual els veïns i veïnes del barri van votar recuperar aquest nom que fa referencia al moment en què Gràcia era una vila independent.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme