El sector de l’oci nocturn i la FAVB buscaran noves ubicacions per a bars i ‘discos’

El sector de l’oci nocturn i la FAVB buscaran noves ubicacions per a bars i ‘discos’

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’encaix de l’oci nocturn a Barcelona ha fet un important pas endavant gràcies a l’acostament entre dues parts moltes vegades en discòrdia, els veïns i els operadors de locals (bars i ‘discos’), per acordar ubicacions que conciliïn la diversió i el descans, que podrien anar de la zona universitària a centres comercials. No serà una tasca fàcil, però la primera reunió (històrica) entre representants de la patronal Fecalon, el Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província i l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASSAC) i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) va servir dilluns a la tarda per consensuar posicions i col·laborar en el Pla director en el qual ja treballa el sector, amb el vistiplau municipal. L’entitat veïnal va demanar la creació d’una Taula de l’oci nocturn que faciliti el diàleg i la implantació de mesures més immediates per a problemes apressants.

La trobada parteix de la reivindicació de les patronals que s’atorguin noves llicències d’oci nocturn després de molts anys de tancaments i gradual pèrdua d’oferta a Barcelona, com va informar EL PERIÓDICO. La Fecalon incideix també en el dèficit d’opcions en grans municipis com l’Hospitalet (amb només dues discoteques) i la pressió que això genera als locals de la capital catalana, en un panorama de moratòries de llicències. Per part de la FAVB, la postura sempre ha sigut de defensa del descans dels residents en zones de festa nocturna, i d’evitar el seu emplaçament en punts on estan envoltats de vivendes. Però durant la reunió van posar en valor els punts que els uneixen tots dos: afrontar la problemàtica a la ciutat, garantir la convivència d’usos i assumir que l’activitat és necessària per a un sector de la població.

Per a Pere Mariner, vocal de l’organisme veïnal i assistent a la trobada, ha sigut un pas previ per demanar al consistori (després de l’estiu i la constitució d’un nou equip de govern) que s’acceleri el pla director i que es constitueixi la taula participativa per desenvolupar-lo i «anar treballant en altres mesures a curt termini». L’objectiu essencial del pla, assenyala Fernando Martínez, secretari general de Fecalon, és determinar en quines ubicacions podria tenir cabuda la nova oferta d’oci nocturn. La FAVB assumeix que tot i que el descans és un dret constitucional, la gent també necessita tenir espai d’oci i «socialització», però bé determinats. Mariner al·ludeix a establir «distàncies» amb edificis habitables, limitar-los a locals tancats i mai a l’aire lliure per tema de sorolls, evitar les grans concentracions per la seva difícil gestió, però també l’aïllament de l’oci per qüestió d’accessibilitat i seguretat», en declaracions a aquest diari.

Discrepàncies sobre reubicacions

De fet, a Twitter al·ludeixen fins i tot al dret de les «empreses a generar activitat», tot i que els veïns insisteixen en la «dispersió» i «possibles trasllats de llicències».

El sector subscriu aquestes premisses tot i que rebutja un pla de reubicacions, llevat de casos d’increments de rendes o problemes insalvables, per evitar una potencial pèrdua d’oferta. En canvi, apunten a aquest diari que s’estudiaran noves àrees per a la futura oferta, com la Zona universitària, centres comercials, el Velòdrom d’Horta i emplaçaments on les oficines suposin una gran ràtio i hi hagi el menor impacte veïnal.

El pla director en el qual treballen la patronals s’ha de presentar a l’ajuntament com una radiografia en què participen no només el sector sinó també urbanistes i advocats. El seu objectiu és estar per sobre dels plans d’usos dels districtes. El sector va acordar l’elaboració, i després va obtenir el compromís de tots els grups polítics en un debat preelectoral (amb l’excepció d’ERC) per ser tingut en compte per part del nou alcalde o alcaldessa.

Més civisme i control del carrer

Notícies relacionades

Quant a mesures urgents a pactar per pal·liar actuals problemàtiques com les que es produeixen al carrer d’Escudellers o places de Ciutat Vella, o a Poblenou, es va parlar de fórmules per implicar els empresaris en la conscienciació sobre el civisme dels seus clients, o d’habilitar zones per fumar sense que calgui sortir al carrer en plena nit, per exemple. Però Martínez reclama el compromís de les administracions per controlar l’espai públic i evitar la conflictivitat, finalitzada l’activitat.

Una altra qüestió a debat és la del botellon. Les dues parts estan d’acord a lluitar contra aquesta pràctica no regulada en plena via pública, però la FAVB veu factible crear espais específics per a això, pel seu caràcter de fenomen «cultural més enllà de l’alcohol» (en sintonia amb la petició fa uns mesos del Síndic de Greuges) «en parcs urbans, el parc litoral...» amb seguretat i transport públic. Una cosa que rebutgen de ple les patronals.