Efectes de la sequera

Barcelona confirma la reducció del consum d’aigua als hotels però encara demana més estalvi

A1-173588794.jpg

A1-173588794.jpg / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’actualització de les dades sobre consum d’aigua a Barcelona va clarificant la situació real de la ciutat davant la sequera, després de llargs mesos en què es va apuntar al turisme com un dels responsables d’una despesa excessiva. L’informe presentat aquest dimecres per l’ajuntament, amb dades elaborades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), precisen que la mitjana local és de 104 litres diaris per persona en l’àmbit domèstic, mentre que l’allotjament turístic se situa en 194 per plaça. La comparació és complexa perquè en l’anàlisi realitzada sobre 60 hotels de diferent categoria es repercuteix en el viatger no només el consum a l’habitació sinó l’aigua destinada a neteja, reg i piscines, així com restaurants amb clients també barcelonins. Difereix una mica de les dades anunciades recentment pel Gremi d’Hotels de Barcelona després d’un estudi propi (163,5 litres) perquè la patronal sí que havia ajustat el consum vinculat a la restauració (del 5% al 15% segons els casos), però confirma una forta reducció de la despesa d’aigua del visitants des de l’anterior anàlisi del 2015. Tot i així, el consistori demana al sector que treballi per a un «ús com més racional millor de l’aigua».

L’informe de l’AMB posa al dia les xifres, molt per sota dels estudis de Barcelona Regional de fa vuit anys i que s’han utilitzat durant mesos en el debat sobre la problemàtica de l’aigua que afectava tot Catalunya, per falta de pluges. En el marc d’aquesta situació d’excepcionalitat decretada per l’Agència Catalana de l’Aigüa (ACA) s’havia atribuït al viatger fins a cinc vegades més de despesa que la d’un ciutadà, en el cas del segment de luxe.

Segons categories

L’estudi desgranat aquest dimecres pel regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, atribueix 312 litres per plaça i dia a aquesta categoria (pel pes de piscines, restaurants i protocols de neteja de tèxtils), 184 als de quatre estrelles i gairebé 137 als d’una estrella. En conjunt, i sense els ajustos abans esmentats que sí que va utilitzar el gremi en la seva anàlisi, la mitjana queda 30 litres per sobre de la que va establir l’informe de la patronal.

En aquest punt és cridaner que tot i que el cas de les vivendes d’ús turístic (HUT) no s’ha analitzat a l’informe, el consistori li atribueix (pel registre històric) un 33% del consum d’aigua en l’àmbit de l’allotjament turístic, a raó de 207 litres per plaça. El total d’aigua consumida pel conjunt del sector s’estima en 6,2 milions de metres cúbics.

Notícies relacionades

L’ajuntament admet que el sector hoteler ha implementat nombroses mesures per reduir la despesa d’aigua, tant en els seus procediments i recursos propis (amb tecnologia i plans d’eficiència), com en la conscienciació dels viatgers. Una campanya informa actualment tots els hostes de la importància de l’estalvi i de prioritzar la sostenibilitat amb cartells a les mateixes habitacions. Fins al punt que les pròximes dades segurament siguin més favorables, segons el consistori. No obstant, l’apressa a treballar encara més en aquesta qüestió.

La patronal va defensar el mes passat que el consum d’aigua dels viatgers era similar al de la ciutadania en tant que en el còmput de despesa domèstica no es té en compte l’aigua que gasten els barcelonins en piscines, dutxes de gimnasos o restaurants.