Reparcel·lació
Indemnitzacions rècord a la façana nord de Glòries: 425.400 euros de mitjana per propietari
L’operació Glòries és una polvoritzadora de rècords, tot i que no vagi embolicada amb l’èpica olímpica dels anys 90. Si l’illa Glòries que s’està construint davant els Encants –ja els superen en altura– és la promoció de vivenda pública més gran promoguda per un ajuntament en tot l’Estat, la façana nord del parc es convertirà en la reparcel·lació amb les indemnitzacions més cares de la ciutat.
Fonts coneixedores d’aquesta operació destaquen a EL PERIÓDICO la fita que suposa. Les reparcel·lacions habitualment es realitzen en àrees en transició, com polígons industrials que passen a ser residencials (la Mercedes del Bon Pastor, la Marina del Prat Vermell), nuclis de cases baixes (la colònia Castells) o terrenys militars (les casernes de Sant Andreu). El cas de Glòries és singular perquè es tracta de tres illes de màxima centralitat–Consell de Cent, a la frontera entre l’Eixample i Sant Martí– i gran mixtura d’usos –pisos, botigues, magatzems i fins i tot una manufactura–. El cas més comparable seria la transformació de la Fira de plaça Espanya, on les indemnitzacions han sigut «sensiblement inferiors».
L’Ajuntament de Barcelona, titular de la majoria dels terrenys, ha hagut d’establir una fórmula de càlcul complexa per xifrar l’aprofitament potencial del terreny, el valor de cada finca existent i, en conseqüència, les indemnitzacions per als que renunciïn a l’immoble on viuen, treballen o del qual són titulars. La reparcel·lació ja va sortir a exposició pública el 2021 i, davant les al·legacions rebudes, s’ha refet amb un càlcul lleugerament a la baixa respecte a l’inicial. Tot i així, ha propiciat grans sumes i ha tingut un efecte directe en el desenllaç del pla.
De mig miler de propietaris a només 10
Un total de 51 propietaris s’han acollit a la via de les indemnitzacions i han renunciat a obtenir una porció de les sis noves finques que concentraran tota l’edificabilitat a l’illa delimitada pels carrers Castillejos, Consell de Cent, Cartagena i Diagonal. I és que l’atractiu dels imports que s’han ofert ha facilitat que els blocs de pisos protegits i de mercat lliure que s’hi construiran quedin a partir d’ara en mans de només 10 titulars (sis particulars, tres immobiliàries i el consistori). Menys atomització implica, a la pràctica, més múscul financer que l’amalgama de petits propietaris.
Les indemnitzacions a titulars que surten de la junta de reparcel·lació, segons ha pogut contrastar aquest diari, sumen gairebé 21 milions d’euros. Un import que deixa curt el pressupost orientatiu que consta al projecte de reparcel·lació publicat, segons el qual la reurbanització costaria uns 27 milions d’euros i més de dos terços serien compensacions.
4,5 milions d’euros, la més alta
Segons les dades obtingudes per aquest diari, la indemnització més alta a un amo per renunciar a la seva finca supera els 4,5 milions d’euros. Correspon a un bloc de vivendes del carrer Consell de Cent, concretament al número 602, de propietat vertical. La següent al podi s’acosta als 2,5 milions d’euros i és per un altre bloc de pisos, en aquest cas a Castillejos, 200. En tercera i quarta posició hi ha dues finques i els propietaris en reben entre 900.000 euros i un milió: el primer és un bloc residencial a Castillejos i el segon, una finca a Consell de Cent que conté vivendes, un comerç i un garatge a l’interior de l’illa.
Notícies relacionadesPer contra, les indemnitzacions més baixes a propietaris –les dels inquilins es computen a part– són quatre vivendes individuals. La de menor valor percep 57.000 euros i les altres tres, uns 75.000 cada una. A mig camí hi ha immobles variats pels quals es cobraran 100.000, 200.000 o 300.000 euros.
La diferència d’import depèn sobretot del valor del terra aportat i de la construcció a enderrocar. En resum: no es paga el mateix per 100 metres quadrats de vivenda en bon estat que 100 de magatzem o d’un edifici ocupat a punt de la ruïna. Dels 51 indemnitzats, almenys 44 són particulars. En tots els casos, l’import final inclou un petit percentatge de compensació extra per interessos de demora.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034