Nova guerra al litoral
Barcelona prohibeix les festes de revetlla de Sant Joan als xiringuitos de platja
Per segon any consecutiu –i aquesta vegada ja en plena normalitat postpandèmia– els 14 xiringuitos de les platges de Barcelona no podran celebrar festes durant la revetlla de Sant Joan tot i que la platja estigui plena a vessar amb 60.000 persones ballant la seva pròpia música i fent ‘botellon’ a la sorra. Malgrat que durant més de 20 anys l’ajuntament havia permès allargar horaris i comptar amb discjòqueis durant aquella nit, el 2022 va provocar les ires dels operadors al denegar aquesta pràctica excepcional. La sorpresa ha sigut que aquesta temporada l’Institut de Parcs i Jardins ha pres la mateixa decisió malgrat la petició explícita que els afectats van fer el mes passat pensant que tornaria a la rutina prèvia a la crisi sanitària.
Entre els operadors s’ha escampat la indignació després de ser-los notificat oficialment que serà una nit més, en què hauran de fer el seu horari i condicions de «bar amb restauració mixta menor», sense guanyar l’hora i mitja (fins a les 5.00 hores) que solien obtenir per la revetlla. Això és, que hauran de cessar l’activitat a les 3.30 hores (segons l’horari ampliat a l’estiu per a tot el sector que marca la Generalitat), a més de no tenir discjòquei ni música en viu, ni barres supletòries, mentre que els clients només es podran mantenir asseguts a les taules, sense ballar ni consumir drets. La mesura també afecta l’oferta de vàters públics, de vigilància privada a la zona i al volum de llauners que acapararan la venda de begudes.
Decisió tardana i inesperada
Per als xiringuitos, remarca un empresari de la zona, es tracta de «la nit més important de l’any quant a facturació i feina». El 2022 la situació els va obligar a cancel·lar festes i contractacions de personal i aquest any la història es repetirà. El Gremi de Restauració de Barcelona, en representació d’alguns dels afectats, ha mirat de recuperar la tradició que durant dues dècades s’havia normalitzat, malgrat no constar explícitament en el plec de condicions de les concessions dels negocis. Parcs i Jardins fa valer ara aquest argument per mostrar-se inflexible, i fa notar que a cap bar amb restauració menor es pot ballar ni tenir música.
Es donarà la paradoxa que les platges estaran plenes de gom a gom de barcelonins i turistes celebrant San Joan, amb aparells de música, cantant, ballant, i consumint alcohol al costat del mar, mentre que els xiringuitos tancaran molt abans que acabin els saraus i el seu públic no podrà ni aixecar-se de la taula, ni disfrutar de música alta, lamenten les empreses.
A més, es queixen que la decisió s’ha demorat fins aquesta setmana, sense saber quines previsions fer a les seves plantilles i muntatges.
Des del gremi incideixen que la mesura redueix l’oferta de vàters públics (els vinculats a l’horari dels xiringuitos) i fins i tot afecta la seguretat, ja que cada local compta amb vigilants propis que contribueixen a evitar aldarulls o incivisme a la zona mentre estan oberts. No passen per alt també que la limitació de l’oferta portarà els llauners a fer l’agost, com a única via de venda (il·legal) d’alcohol a partir del tancament dels establiments.
Llarg conflicte entre sector i consistori
Notícies relacionadesAlguns operadors estan avaluant tancar abans aquella nit, tenint en compte l’allau d’activitat i davant la dificultat de mantenir els seus clients sense ballar, i d’atendre’ls sense barres extra, expliquen a aquest diari.
La patronal espera que «el canvi polític que la ciutat està a punt d’iniciar obri, també en la gestió dels xiringuitos, un nou escenari de cooperació entre l’administració i les empreses del sector». En els últims anys els empresaris del litoral han denunciat irregularitats en la gestió municipal d’aquests espais, s’han obert investigacions judicials sobre el concurs d’adjudicació, i a més tant els restauradors com els partits polítics han reclamat un canvi de model d’explotació.
Canvis horaris a l’estiu
Es pot recordar que entre l’1 de juny i el 15 de setembre els restaurants musicals, bars musicals, discoteques i sales de festes poden obrir entre 30 i 45 minuts de l’habitual, segons el tipus de local, i si es tracta de cap de setmana o vigília de dia festiu. Arribant a les 6.45 hores (més el temps de tancament) a les discos. En el cas de la platja, l’ajuntament permetia obrir només a Sant Joan fins a les 5.00 hores, a l’estar enclavats enmig de la macrofesta que viu tot el litoral.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao