Històries de Barcelona (II)
Les ferides de guerra de la plaça de Catalunya
Els impactes de bala de la Guerra Civil són encara visibles a les escultures de la cèntrica plaça
PRIMERA ENTREGA | El modernisme ocult de l’estació del Nord de BarcelonaEl modernisme ocult de l’estació del Nord de Barcelona
Quan es parla de cicatrius de la Guerra Civil als edificis de Barcelona, tothom pensa en les marques de metralla de Sant Felip Neri. És cert que existeixen moltes altres ferides de guerra per tota la ciutat, tot i que són menys conegudes.
És el cas de la plaça de Catalunya. Aquí no són impactes de bombes, sinó de bales. Desenes d’osques, repartides pel conjunt monumental, que passen totalment desapercebudes als turistes i fins i tot als autòctons.
Molts d’aquests impactes tenen l’origen en la batalla del 19 de juliol del 1936, quan la plaça més transitada de Barcelona es va convertir en l’escenari d’un intens combat. D’una banda, els militars alçats contra la República i, de l’altra, la Guàrdia d’Assalt avalada per les milícies.
Els colpistes van prendre la plaça de Catalunya a primera hora del matí. Es van atrinxerar en edificis estratègics com l’Hotel Colón, a la cantonada amb el passeig de Gràcia, el Casino Militar –on avui es troba El Corte Inglés– i la Maison Dorée, junt amb la Ronda Universitat.
També van intentar assaltar la seu de Telefónica al Portal de l’Àngel, clau per controlar les comunicacions. Però després d’accedir al primer pis, els revoltats van ser repel·lits per les forces republicanes, que disparaven des de les plantes superiors del mateix edifici i des dels carrers adjacents.
Durant hores, la plaça de Catalunya va ser un camp de batalla. Estàtues i balustrades es van convertir en improvisats parapets, enmig d’una pluja de bales que va deixar nombrosos morts.
A primera hora de la tarda, les forces republicanes, avalades per la Guàrdia Civil, van aconseguir el control de la plaça. Els rebels van ser sorpresos per un atac des del subsol, aprofitant les antigues sortides del metro, avui convertides en oficines turístiques.
Més trets l’any següent
Els tirotejos a la plaça de Catalunya es van tornar a repetir durant els Fets de Maig, entre el 3 i el 7 de maig del 1937. En aquesta ocasió, el foc creuat va ser entre les diferents faccions de la rereguarda barcelonina. El conflicte va tenir novament com a epicentre l’edifici de Telefónica, que estava en mans de la CNT des de juliol del 1936.
La Guàrdia d’Assalt va intentar desallotjar els sindicalistes, acusats per la Generalitat republicana d’espiar les trucades. Els anarquistes, que van respondre amb les armes, van acabar sent expulsats després de diversos dies d’enfrontaments per tota la ciutat.
Els efectes d’aquells xocs són encara visibles a la plaça de Catalunya. Afinant la vista, podem descobrir els impactes de bala a les balustrades, així com als pedestals i fornícules de pedra que sostenen les estàtues. Sobretot, les del costat mar i Besòs.
En alguns casos, els projectils van arribar a travessar el bronze de les figures. En el grup escultòric Tarragona, de Jaume Otero, s’hi pot veure l’orifici d’un tret, trist record d’aquell horror.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia