Estrena en l’oposició

Els Comuns demanen a Collboni que assumeixi el llegat de Colau per arribar a pactes

Janet Sanz, sense l’exalcaldessa, protagonitza sola el debut de BComú com a oposició des de la creació del partit 

Multimèdia | Les decisions de Jaume Collboni el seu primer mes d’alcalde

Les propietats i estalvis dels nous regidors de Barcelona

Els Comuns demanen a Collboni que assumeixi el llegat de Colau per arribar a pactes

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’extinenta d’alcaldia Janet Sanz, sense Ada Colau ni cap altre regidor de BComú, ha protagonitzat aquest dilluns la primera roda de premsa del partit com a força de l’oposició. I és que els Comuns, des de l’articulació de la confluència el 2015, no s’havien trobat mai en aquest paper dins de l’Ajuntament de Barcelona.

Sanz ha aprofitat que Jaume Collboni just compleix un mes com a alcalde de Barcelona, amb un govern en solitari del PSC sorgit d’una investidura d’infart, per valorar les primeres decisions del mandat. «Veiem un gestor, no a un alcalde», ha repetit diverses vegades Sanz a tall de síntesi. Ha trobat a faltar una línia d’acció més en línia amb el programa de govern que va impulsar el bipartit els últims dos anys i li ha exigit «compromís» amb el «projecte de ciutat» per obrir-se a parlar de pactes de qualsevol tipus, inclòs un eventual tripartit d’esquerres després de les eleccions generals d’aquest diumenge.

Els d’Ada Colau han vist amb bons ulls mesures de tall continuista com la pacificació de la ronda de Sant Antoni, la flexibilització de radars o l’acceleració de la reforma de la Rambla. Per contra, els disgusta que es posi en dubte la continuïtat de la reserva del 30% de vivenda protegida, el tancament forçós de les discoteques del Front Marítim o l’ordenança de civisme.

Tripartit o geometria variable

Per això, Sanz ha exigit al nou alcalde «clarificar» quin és el «model» que defensa per a Barcelona, si el que va implantar el bipartit o un «altre que no s’entengui» amb polítiques i pactes que transcendeixin la línia dels dos últims mandats. Fins i tot l’ha advertit que el seu partit «no jugarà a la geometria variable» si Collboni aspira a teixir pactes amb diferents partits segons la qüestió que calgui aprovar. També l’ha advertit que no podrà dirigir Barcelona «en minoria absoluta», amb només 10 regidors, com ja va constatar «en la pròpia pell» Bcomú quan va arribar al poder fa vuit anys.

Notícies relacionades

Preguntada diverses vegades pels periodistes, Sanz ha assegurat que no s’ha produït ara com ara cap reunió ni conversa sobre pactes. I ha tret importància a llacunes en l’organigrama del nou executiu municipal, com l’absència d’un regidor específicament dedicat a Vivenda o a Turisme, que van disparar els rumors sobre la fàcil col·locació que suposarien per als de Colau en cas de pujar al govern d’aquí uns mesos o setmanes.

Sanz ha insistit, això sí, en la viabilitat d’un tripartit PSC-BComú-ERC, que sumaria una majoria còmoda de 24 regidors: «En model de ciutat aquests tres partits ens entenem i ens hem entès». La iniciativa d’obrir converses, ha dit, correspon a l’alcalde i seria posterior a la clarificació que li exigeixen sobre el seu model de ciutat. No obstant, l’excap d’Urbanisme ha defensat que els Comuns sacsegessin la investidura amb l’anunci, tot just una hora abans, del seu vot a Jaume Collboni: «Amb Xavier Trias aquesta possibilitat [un tripartit] no existiria».